Piparkakkutaikina
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivotaan pipareita! Perinteinen piparkakkutaikina maustetaan neilikalla ja kanelilla. Anna taikinan maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | soodaa |
| 100 g | margariinia tai voita |
| 1 tl | jauhettua neilikkaa |
| 1 tl | jauhettua kanelia |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
- 1.
Kiehauta siirappi, maito ja sokeri. Ota kattila liedeltä, lisää sooda, voi ja mausteet. Anna jäähtyä.
- 2.
Sekoita jauhot jäähtyneeseen seokseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska se kovettuu ja turpoaa vielä kylmässä. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä vähintään muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään. Voit myös valmistaa taikinan hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa taikinan.
- 3.
Kuumenna uuni 200-asteeseksi. Kauli taikina ohueksi ja ota levystä muotilla piparkakkuja. Lado piparit leivinpaperille peitetyllä pellille ja paista 6–7 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin irrotat piparit.
Piparkakkutaikina
arvosana3/5
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)
Leivotaan pipareita! Perinteinen piparkakkutaikina maustetaan neilikalla ja kanelilla. Anna taikinan maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 1/2 dl | siirappia |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | soodaa |
| 100 g | margariinia tai voita |
| 1 tl | jauhettua neilikkaa |
| 1 tl | jauhettua kanelia |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Kiehauta siirappi, maito ja sokeri. Ota kattila liedeltä, lisää sooda, voi ja mausteet. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl siirappia 1 1/2 dl maitoa 2 1/2 dl sokeria 1 rkl soodaa 100 g margariinia tai voita 1 tl jauhettua neilikkaa 1 tl jauhettua kanelia - 2
Sekoita jauhot jäähtyneeseen seokseen. Taikina saa jäädä pehmeäksi, koska se kovettuu ja turpoaa vielä kylmässä. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä vähintään muutama tunti tai mieluiten seuraavaan päivään. Voit myös valmistaa taikinan hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa taikinan.
Määrä Ainesosa 8 dl vehnäjauhoja - 3
Kuumenna uuni 200-asteeseksi. Kauli taikina ohueksi ja ota levystä muotilla piparkakkuja. Lado piparit leivinpaperille peitetyllä pellille ja paista 6–7 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin irrotat piparit.
Ravintosisältö
60
Energiaa kcal
251
Energiaa kj
1,3 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
10,9 g
Hiilihydraatteja
5,4 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
0,9 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
60
Energiaa kcal
251
Energiaa kj
1,3 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
10,9 g
Hiilihydraatteja
5,4 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
0,9 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl Jauhettua neilikkaa, 1 tl Jauhettua kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























