Klassinen burgundinpata
Noin 2 tuntia

Nappaa talteen!
Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, joka valmistetaan naudanpaistista. Pata saa täyteläisen makunsa huolella ruskistetusta lihasta, herkkusienistä ja pekonista, jotka haudutetaan punaviiniliemessä.
| 1 kg | naudan sisä- tai ulkopaistia |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 4 dl | vettä |
| 3 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 3 rkl | tomaattisosetta |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 200 g | (1 rs) herkkusieniä |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 6 - 8 kpl | pientä sipulia (tai 3 isoa) |
| 2 kpl | valkosipulin kynttä |
| 140 g | (1 pkt) pekonia |
| 1 tl | timjamia |
- 1.
Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruoanlaittoa. Leikkaa liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat kolmessa erässä kuumalla pannulla. Palojen tulee saada kunnolla väriä. Laita lihat pataan.
- 2.
Sekoita vehnäjauhot, suola ja pippuri lihapaloihin. Kaada vesi ja punaviini pataan. Lisää liemikuutio, tomaattisose ja laakerinlehti. Hauduta 180-asteisessa uunissa kannen alla noin 1 tunti.
- 3.
Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori sipulit. Leikkaa isot sipulit muutamaan osaan.
- 4.
Kuutioi pekoni ja ruskista kuutiot pannulla. Lisää sienet ruskistamisen loppupuolella ja anna niiden saada vähän väriä.
- 5.
Lisää pekoni, herkkusienet, porkkanat ja pikkusipulit pataan. Puserra sekaan valkosipuli ja lisää timjami. Anna padan hautua 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Burgundinpata on ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, joka valmistetaan naudanpaistista. Pata saa täyteläisen makunsa huolella ruskistetusta lihasta, herkkusienistä ja pekonista, jotka haudutetaan punaviiniliemessä.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | naudan sisä- tai ulkopaistia |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 4 dl | vettä |
| 3 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 3 rkl | tomaattisosetta |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 200 g | (1 rs) herkkusieniä |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 6 - 8 kpl | pientä sipulia (tai 3 isoa) |
| 2 kpl | valkosipulin kynttä |
| 140 g | (1 pkt) pekonia |
| 1 tl | timjamia |
Valmistus
- 1
Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruoanlaittoa. Leikkaa liha noin 3 x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista lihapalat kolmessa erässä kuumalla pannulla. Palojen tulee saada kunnolla väriä. Laita lihat pataan.
Määrä Ainesosa 1 kg naudan sisä- tai ulkopaistia 3 rkl rypsiöljyä - 2
Sekoita vehnäjauhot, suola ja pippuri lihapaloihin. Kaada vesi ja punaviini pataan. Lisää liemikuutio, tomaattisose ja laakerinlehti. Hauduta 180-asteisessa uunissa kannen alla noin 1 tunti.
Määrä Ainesosa 2 rkl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 4 dl vettä 3 dl punaviiniä 1 kpl laakerinlehti 3 rkl tomaattisosetta 1 kpl lihaliemikuutio - 3
Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori sipulit. Leikkaa isot sipulit muutamaan osaan.
Määrä Ainesosa 200 g (1 rs) herkkusieniä 3 kpl porkkanaa 6 - 8 kpl pientä sipulia (tai 3 isoa) - 4
Kuutioi pekoni ja ruskista kuutiot pannulla. Lisää sienet ruskistamisen loppupuolella ja anna niiden saada vähän väriä.
Määrä Ainesosa 140 g (1 pkt) pekonia - 5
Lisää pekoni, herkkusienet, porkkanat ja pikkusipulit pataan. Puserra sekaan valkosipuli ja lisää timjami. Anna padan hautua 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Määrä Ainesosa 2 kpl valkosipulin kynttä 1 tl timjamia
Ravintosisältö
419
Energiaa kcal
1755
Energiaa kj
19,5 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,7 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
42,2 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
419
Energiaa kcal
1755
Energiaa kj
19,5 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,7 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
42,2 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 rkl Tomaattisosetta, 1 kpl Laakerinlehti.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























