Luumu-vaniljapitko
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tänä jouluna kahvipöydässä hurmaa luumu-vaniljatäytteinen kristallipitko, jonka muotoiluun ei tarvita edes letitystaitoa.
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) tuorehiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
| Täyte | |
|---|---|
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 300 g | (1 prk) luumumarmeladia |
| Pinnalle | |
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa hetki ja jaa 2 osaan. Kauli taikinat levyiksi (35 x 35 cm) ja levitä niiden pinnalle tuorejuusto sekä marmeladi. Kääri levyt napakoiksi rulliksi ja nosta leivinpaperille pellille saumapuoli alaspäin. Saksi pitkoihin viiltoja ylhäältä päin, 1,5 cm:n välein siten, että viipaleet jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. Käännä viipaleet vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
- 3.
Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele jäähtyneet pitkot ja siivilöi sokeriseos pinnalle.
Luumu-vaniljapitko
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Tänä jouluna kahvipöydässä hurmaa luumu-vaniljatäytteinen kristallipitko, jonka muotoiluun ei tarvita edes letitystaitoa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 pkt) tuorehiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
Täyte | |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 300 g | (1 prk) luumumarmeladia |
Pinnalle | |
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g (1/2 pkt) tuorehiivaa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1/2 rkl kardemummaa 1/2 tl suolaa 6 - 7 dl vehnäjauhoja 75 g voita tai leivontamargariinia - 2
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa hetki ja jaa 2 osaan. Kauli taikinat levyiksi (35 x 35 cm) ja levitä niiden pinnalle tuorejuusto sekä marmeladi. Kääri levyt napakoiksi rulliksi ja nosta leivinpaperille pellille saumapuoli alaspäin. Saksi pitkoihin viiltoja ylhäältä päin, 1,5 cm:n välein siten, että viipaleet jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. Käännä viipaleet vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Määrä Ainesosa 200 g (1 rs) vaniljatuorejuustoa 300 g (1 prk) luumumarmeladia - 3
Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele jäähtyneet pitkot ja siivilöi sokeriseos pinnalle.
Määrä Ainesosa 50 g voita tai leivontamargariinia 1 dl sokeria 1 rkl vaniljasokeria
Vinkki: Voit leipoa pitkot etukäteen esimerkiksi pakastimeen, mutta jätä tällöin sokerikristallointi tarjoilua edeltävään hetkeen.
Ravintosisältö
2306
Energiaa kcal
9650
Energiaa kj
84,5 g
Rasvaa
52,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
335,5 g
Hiilihydraatteja
169,5 g
Sokereita
11,0 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
2306
Energiaa kcal
9650
Energiaa kj
84,5 g
Rasvaa
52,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
335,5 g
Hiilihydraatteja
169,5 g
Sokereita
11,0 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























