Piparilyhty
Ainekset
Liimaukseen
Pikeeri koristeluun
Marenki koristeluun
Lisäksi koristeluun
Valmistus
Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Kiehauta seos ja ota kattila liedeltä.
Paloittele rasva kulhoon ja lisää mausteet. Kaada kuuma sokeriseos kulhoon ja sekoita, kunnes rasva sulaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää jauhoseos taikinaan hyvin sekoittaen. Painele taikina jauhotetun leivinpaperin päälle levyksi ja kääri paketiksi. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Leikkaa taikinasta lyhdyn osat kaavojen ja terävän veitsen avulla. Jätä ikkuna-aukot leikkaamatta, ettei taikina repeä nostettaessa. Nosta palat lastalla leivinpaperille pellille. Leikkaa ikkuna-aukot.
Paista osia 200-asteisessa uunissa, pieniä noin 5 minuuttia ja isoja noin 10 minuuttia. Anna osien jäähtyä pellillä.
Jos teet ikkunat tikkareista, murskaa tikkarit esimerkiksi lihanuijan avulla paksussa muovipussissa. Paistaessa ota osat uunista pois 2 minuuttia aiemmin, lisää tikkarimuru ikkuna-aukkoihin samaan pintaan piparitaikinan kanssa ja paista loppuun.
Jos teet ikkunat liivatelehdistä, kiinnitä ne lyhtyä koottaessa jäähtyneisiin osiin pikeerin tai sokerikuorrutteen avulla.
Lyhdyn kokoaminen
- Voit koota piparilyhdyn joko ennen pikeerillä koristelua tai sen jälkeen. Erityisesti seinät on helpompi koristella ennen kuin ne ovat koottuna lyhdyksi.
- Kuumenna sokeria paistinpannussa, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria.
- Kasta kahden seinän pitkä sivu yhtä aikaa kuumaan sokeriin. Paina molemmat seinät kiinni pöydällä ylösalaisin olevaan kolmanteen seinään. Kasta edelleen pitkät sivut sokeriin ja paina kiinni viimeiseen pöydällä ylösalaisin olevaan seinään.
- Kasta kattokolmioiden pystysivut yksi kerrallaan sokeriin ja yhdistä katoksi. Nosta katto seinien päälle. Voit liimata katon kiinni seiniin pikeerillä.
- Viimeistele lyhdyn saumat pikeerillä ja halutessasi marengilla. Nosta lyhty alustalle. Älä liimaa lyhtyä alustaan, jotta voit asettaa led-kynttilän lyhtyyn.
Pikeeri koristeluun
- Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi noin 4 minuuttia.
- Laita pikeeri pursotinpussiin tai käytä paksua muovipussia, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.
Marenki koristeluun
- Lisää valkuainen puhtaaseen kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi ja valkoiseksi.
- Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon.
- Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se säilyttää muotonsa eikä tipu käännettäessä kulhon ympäri.
- Lusikoi marenki pursotinpussiin, jossa on pieni tähtitylla. Pursota marengista kaunis reunus piparilyhdyn nurkkiin ja katon saumoihin sekä alustalle lyhdyn ympärille.
Tulosta tästä piparilyhdyn kaavat PDF-muodossa.
Vinkki: Sujauta lyhdyn sisälle led-tuikkukynttilä tai pieni paristokäyttöinen jouluvalo.
Vinkki: Voit korvata pikeerin valmiilla sokerikuorrutteella, jolloin piparilyhty on munaton.
Hyvästi hävikki: Leivo jäljelle jäävästä taikinasta piparkakkuja.
Lisää aiheesta
Ravintosisältö
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
4894
20490
110,0 g
67,0 g
895,0 g
535,0 g
19,0 g
62,0 g
4,5 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 dl kananmunan valkuaista,
ikkunoiksi noin 8 hedelmänmakuista tikkaria (esim, Moomin ) tai 12 liivatelehteä,
hopeisia koristerakeita ,
jääkristalli-koristeraetta .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli