Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perinteistä vai modernia? Tee joulukakku tuttuun tapaan tai kokeile uusia versioita vanhoista suosikeista!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 1.12.2022
|
Muokattu: 1.12.2022
Taatelikakku, maustekakku, porkkanakakku, suklaakakku... joulukakuissa on mistä valita! Teetkö tänä vuonna kakun perinteiseen tyyliin vai uudella tavalla?

Taatelikakku

Perinteinen taatelikakku on monen leipojan valinta kodin joulupöytään sekä myyjäisiin leivottavaksi. Hedelmäisen ja mehevän kuivakakun salaisuus on tilkka vahvaa kahvia, joka tuo taikinaan syvän aromikkaan maun. Hyvin säilyvän kakun voi valmistaa jo pari viikkoa ennen herkuttelua, kunhan muistat kääriä kakun kelmuun ja säilyttää sen jääkaapissa.

Taatelikakun modernissa versiossa taikinaan lisätään keksilevitettä, joka tuo kakkuun mukavasti mausteista makua. Keksilevite taipuu myös kakun päälliseksi, kun notkistat sitä hetken mikrossa. Jos leivot keksi-taatelikakun etukäteen, päällystä kakku vasta ennen tarjoamista.

Hedelmäkakku

Perinteinen, englantilaistyyppinen hedelmäkakku on helppo leipoa valmiiksi kuivatuista ja kandeeratuista marjoista sekä hedelmistä. Tämäkin klassinen kuivakakku paranee säilytettäessä, joten voit valmistaa sen hyvissä ajoin ennen joulua.

Hedelmäkakun tuunatussa versiossa sekahedelmät, rommi ja pähkinät muodostavat yhdessä mahtavan jouluisen makukimaran. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun sen maut ovat rauhassa saaneet asettua.

Sitruunakakku

Ihanasti sitruunainen kuivakakku on monen joulupöydän suursuosikki ja todella helppo tehdä, sillä taikinan ainekset sekoitetaan yhdessä kulhossa. Klassinen sitruunakakku säilyy hyvänä jääkaapissa jopa viikon.

Lumoavan raikas uusi versio sitruunakakusta sisältää unikonsiemeniä ja jogurttia, jotka antavat kakulle herkullisen rakenteen. Koristele pinta mascarponevaahdolla ja granaattiomenan siemenillä. Voit tehdä kakun jo edellisenä päivänä ja koristella sen ennen tarjoilua.

Mutakakku

Myös suklaa kuuluu jouluun, ja mikäs sen ihanampi tapa tarjoilla suklaata kuin leipoa mehevä ja sisältä vielä kostea mutakakku. Perinteiseen mutakakkuun ei montaa raaka-ainetta tarvita ja sen paistaminen on nopeaa, sillä kakku kypsyy sopivan valuvaksi vain viidessätoista minuutissa. Klassisen mutakakun pariksi sopii esimerkiksi kermavaahto tai vaniljajäätelö.

Joulun makuihin erityisen hyvin sopiva versio mutakakusta maustetaan appelsiinilla ja kuorrutetaan marengilla. Tämä herkkukakku on myös gluteeniton. Koristele kakku marjoilla ja hedelmillä tai kandeeratuilla appelsiinilohkoilla. Löydät kandeerattujen appelsiinien ohjeen täältä.

Porkkanakakku

Kanelilla maustettu porkkanakakku on helppo ja maukas valinta joulupöydän jälkkäriksi. Suosikkikakku on myös satokausileivonnaisten ystävän valinta, sillä siihen uppoaa helposti useampikin porkkana.

Tee porkkanakakusta modernisoitu versio ja leivo siitä supersuosittu levykakku. Ripauta mausteeksi joulun makuja, kuten piparkakkumaustetta. Levykakku on täydellinen herkku glögin seuraan tai koko suvun välipäivien kahveille, sillä levykakusta riittää isommallekin porukalle. Levykakku on myös mainio vaihtoehto joulumyyjäisiin perinteisten mokkapalojen sijaan.

Maustekakku

Maustekakku on pullollaan ihania jouluisia mausteita: kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa ja kanelia. Jouluinen klassikkokakku on helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Tämänkin klassikon voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen tai vaikka pakastaa joulua varten. Maustekakku on myös mainio ruokalahja.

Maustekakun eksoottisempi sukulainen eli arabialainen maustekakku sisältää perinteisen maustekakun sisältämän maustekimaran lisäksi myös kaakaota ja muskottipähkinää. Kahvikakku viimeistellään täyteläisellä mokkaisella kuorrutteella. Voit halutessasi ripotella kakun päälle myös pähkinärouhetta.

Katso ideat muihin joulukakkuihin