Jouluinen sitruunakakku
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Täydellisen mehevä sitruunakakku ihastuttaa raikkaudellaan. Unikonsiemenet ja jogurtti antavat kakulle herkullisen rakenteen. Pintaa koristavat mascarponevaahto ja granaattiomenansiemenet tekevät kakusta juhlavan.
| 200 g | voita tai leivontamargariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | paksua maustamatonta jogurttia |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 3 dl | vehnäjauhoa |
| 2 rkl | unikonsiemeniä |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| Kuorrutus | |
|---|---|
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 1 dl | tomusokeria |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| Lisäksi | |
| voita tai leivontamargariinia voiteluun | |
| korppujauhoja | |
| 1 kpl | granaattiomena |
- 1.
Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 1,5 l).
- 2.
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jogurtti vaahtoon.
- 3.
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista sitruunan mehu. Yhdistä jauhot, unikonsiemenet ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos, mehu (2 rkl) ja kuori (1 rkl) taikinaan (säästä loppu mehu kuorrutukseen). Kaada taikina vuokaan.
- 4.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.
- 5.
Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet kulhoon koputtelemalla hedelmän kuorta kauhalla. Kuivaa siemenet talouspaperin päällä. Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele kakku granaattiomenansiemenillä.
Jouluinen sitruunakakku
arvosana3/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Täydellisen mehevä sitruunakakku ihastuttaa raikkaudellaan. Unikonsiemenet ja jogurtti antavat kakulle herkullisen rakenteen. Pintaa koristavat mascarponevaahto ja granaattiomenansiemenet tekevät kakusta juhlavan.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 200 g | voita tai leivontamargariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | paksua maustamatonta jogurttia |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 3 dl | vehnäjauhoa |
| 2 rkl | unikonsiemeniä |
| 2 tl | leivinjauhetta |
Kuorrutus | |
| 250 g | (1 prk) mascarponejuustoa |
| 1 dl | tomusokeria |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
Lisäksi | |
| voita tai leivontamargariinia voiteluun | |
| korppujauhoja | |
| 1 kpl | granaattiomena |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 1,5 l).
Määrä Ainesosa voita tai leivontamargariinia voiteluun korppujauhoja - 2
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita jogurtti vaahtoon.
Määrä Ainesosa 200 g voita tai leivontamargariinia 2 dl sokeria 3 kpl kananmunaa 1 1/2 dl paksua maustamatonta jogurttia - 3
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista sitruunan mehu. Yhdistä jauhot, unikonsiemenet ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos, mehu (2 rkl) ja kuori (1 rkl) taikinaan (säästä loppu mehu kuorrutukseen). Kaada taikina vuokaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna (luomu) 3 dl vehnäjauhoa 2 rkl unikonsiemeniä 2 tl leivinjauhetta - 4
Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla.
- 5
Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet kulhoon koputtelemalla hedelmän kuorta kauhalla. Kuivaa siemenet talouspaperin päällä. Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele kakku granaattiomenansiemenillä.
Määrä Ainesosa 1 kpl granaattiomena 250 g (1 prk) mascarponejuustoa 1 dl tomusokeria 1 rkl sitruunanmehua
Ravintosisältö
388
Energiaa kcal
1626
Energiaa kj
24,3 g
Rasvaa
15,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,1 g
Hiilihydraatteja
23,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
388
Energiaa kcal
1626
Energiaa kj
24,3 g
Rasvaa
15,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,1 g
Hiilihydraatteja
23,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: voita tai leivontamargariinia voiteluun, korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























