Appelsiinikakku
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevässä appelsiinikakussa maistuu appelsiini pohjassa, kuorrutteessa ja koristeissa. Kauniit kandeeratut appelsiiniviipaleet tehdään jo pari päivää etukäteen. Koristele kakku tuoreilla appelsiinikuorisuikaleilla, jos et malta odottaa kandeerattujen appelsiinien valmistumista.
| Pohja | |
|---|---|
| 100 g | margariinia |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 kpl | appelsiini (luomu) |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | sokeria |
| 1 dl | appelsiinimehua |
| Kuorrutus | |
| 100 g | margariinia |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1/2 kpl | appelsiini |
| Kandeeratut appelsiinit | |
| 2 kpl | appelsiinia (luomu) |
| 5 dl | vettä |
| 3 dl | sokeria |
- 1.
Tee kandeeratut appelsiinit mielellään jo kaksi päivää ennen kakun koristelua. Pese appelsiinit lämpimällä vedellä. Leikkaa ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi ja sokeri laakeassa kasarissa, keitä seosta pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut. Lisää appelsiiniviipaleet liemeen. Keitä hiljalleen, välillä varovasti sekoitellen, 40 minuuttia. Nosta appelsiiniviipaleet reikäkauhalla leivinpaperille uunipellille. (Säästä halutessasi liemi kakun kostuttamiseen.) Kuivata appelsiiniviipaleita 50-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 2 tuntia. Anna viipaleiden kuivua vielä huoneenlämmössä 1–2 vrk. Kääntele niitä välillä. Kandeeratut appelsiiniviipaleet säilyvät huoneenlämmössä syötävinä 1–2 viikkoa.
- 2.
Tee kakkupohja. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Pese appelsiini ja raasta puolet sen kuoresta. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja margariinisulaa. Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori ja mehu. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Kakku on kypsä, kun se irtoaa vuoan reunoilta. Anna kakun jäähtyä vuoassa puolisen tuntia.
- 3.
Irrota vuoan reunat, ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Poista leivinpaperi kakun pohjasta. Kostuta kakku halutessasi appelsiinien kandeerausliemellä (1 dl).
- 4.
Valmista kuorrutus. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva kulhossa. Siivilöi tomusokeri joukkoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista 3 rkl appelsiinin mehua. Sekoita kuori ja mehu vaahtoon. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille.
- 5.
Koristele kakku kandeeratuilla appelsiiniviipaleilla.
Appelsiinikakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Mehevässä appelsiinikakussa maistuu appelsiini pohjassa, kuorrutteessa ja koristeissa. Kauniit kandeeratut appelsiiniviipaleet tehdään jo pari päivää etukäteen. Koristele kakku tuoreilla appelsiinikuorisuikaleilla, jos et malta odottaa kandeerattujen appelsiinien valmistumista.
Ainekset (15 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 100 g | margariinia |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1/2 kpl | appelsiini (luomu) |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | sokeria |
| 1 dl | appelsiinimehua |
Kuorrutus | |
| 100 g | margariinia |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1/2 kpl | appelsiini |
Kandeeratut appelsiinit | |
| 2 kpl | appelsiinia (luomu) |
| 5 dl | vettä |
| 3 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Tee kandeeratut appelsiinit mielellään jo kaksi päivää ennen kakun koristelua. Pese appelsiinit lämpimällä vedellä. Leikkaa ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi ja sokeri laakeassa kasarissa, keitä seosta pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut. Lisää appelsiiniviipaleet liemeen. Keitä hiljalleen, välillä varovasti sekoitellen, 40 minuuttia. Nosta appelsiiniviipaleet reikäkauhalla leivinpaperille uunipellille. (Säästä halutessasi liemi kakun kostuttamiseen.) Kuivata appelsiiniviipaleita 50-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 2 tuntia. Anna viipaleiden kuivua vielä huoneenlämmössä 1–2 vrk. Kääntele niitä välillä. Kandeeratut appelsiiniviipaleet säilyvät huoneenlämmössä syötävinä 1–2 viikkoa.
Määrä Ainesosa 2 kpl appelsiinia (luomu) 5 dl vettä 3 dl sokeria - 2
Tee kakkupohja. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Pese appelsiini ja raasta puolet sen kuoresta. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja margariinisulaa. Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori ja mehu. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Kakku on kypsä, kun se irtoaa vuoan reunoilta. Anna kakun jäähtyä vuoassa puolisen tuntia.
Määrä Ainesosa 100 g margariinia 4 1/2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria 1/2 kpl appelsiini (luomu) 3 kpl kananmunaa 4 dl sokeria 1 dl appelsiinimehua - 3
Irrota vuoan reunat, ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Poista leivinpaperi kakun pohjasta. Kostuta kakku halutessasi appelsiinien kandeerausliemellä (1 dl).
- 4
Valmista kuorrutus. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva kulhossa. Siivilöi tomusokeri joukkoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista 3 rkl appelsiinin mehua. Sekoita kuori ja mehu vaahtoon. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille.
Määrä Ainesosa 100 g margariinia 4 dl tomusokeria 1/2 kpl appelsiini - 5
Koristele kakku kandeeratuilla appelsiiniviipaleilla.
Ravintosisältö
332
Energiaa kcal
1392
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
2,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
56,5 g
Hiilihydraatteja
42,4 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
332
Energiaa kcal
1392
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
2,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
56,5 g
Hiilihydraatteja
42,4 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Leivinjauhetta, 2 tl Vaniljasokeria, 5 dl vettä, 3 dl sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























