Valkosuklaa-kinuskijouluhalko
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Näyttävä ja herkullinen jouluhalko hurmaa joulun jälkiruokapöydässä! Tämän helpon gluteenittoman herkun salaisuus on suussasulava valkosuklaa-kinuskitäyte.
| Pohja | |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 3 rkl | tummaa kaakaojauhetta |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Kinuski | |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 1/2 dl | fariinisokeria |
| 1 tl | voita |
| Valkosuklaatäyte | |
| 70 g | valkosuklaata |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| Lisäksi | |
| 2 rkl | tomusokeria leivinpaperille |
| 30 g | valkosuklaata koristeluun |
| (pakastepuolukoita) | |
- 1.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Siivilöi tomusokeri puhtaan leivinpaperin päälle. Kumoa kypsä pohja tomusokeroidulle leivinpaperille ja irrota päällimmäinen leivinpaperi. Anna jäähtyä.
- 2.
Valmista kinuski. Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Keitä 5–15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Sekoita voi kastikkeeseen. Anna kinuskin jäähtyä.
- 3.
Valmista valkosuklaatäyte. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja vatkaa hieman jäähtynyt valkosuklaa vaahtoon.
- 4.
Levitä valkosuklaatäyte jäähtyneen pohjan päälle tasaisesti. Valuta noin ⅔ kinuskista raidoiksi valkosuklaatäytteen päälle. Säästä loput kinuskista koristeluun. Kääri levy tiiviiksi rullaksi leivinpaperin avulla ja jätä saumapuoli alle.
- 5.
Sulata koristeluun tuleva valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Raidoita halko suklaalla ja lopulla kinuskilla. Koristele halutessasi jäisillä puolukoilla.
Valkosuklaa-kinuskijouluhalko
arvosana4/5
45 min (josta 30 min aktiivista)
Näyttävä ja herkullinen jouluhalko hurmaa joulun jälkiruokapöydässä! Tämän helpon gluteenittoman herkun salaisuus on suussasulava valkosuklaa-kinuskitäyte.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 3 rkl | tummaa kaakaojauhetta |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Kinuski | |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1 1/2 dl | fariinisokeria |
| 1 tl | voita |
Valkosuklaatäyte | |
| 70 g | valkosuklaata |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
Lisäksi | |
| 2 rkl | tomusokeria leivinpaperille |
| 30 g | valkosuklaata koristeluun |
| (pakastepuolukoita) | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Siivilöi tomusokeri puhtaan leivinpaperin päälle. Kumoa kypsä pohja tomusokeroidulle leivinpaperille ja irrota päällimmäinen leivinpaperi. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 dl perunajauhoja 3 rkl tummaa kaakaojauhetta 1 tl leivinjauhetta 2 rkl tomusokeria leivinpaperille - 2
Valmista kinuski. Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Keitä 5–15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Sekoita voi kastikkeeseen. Anna kinuskin jäähtyä.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kuohukermaa 1 1/2 dl fariinisokeria 1 tl voita - 3
Valmista valkosuklaatäyte. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja vatkaa hieman jäähtynyt valkosuklaa vaahtoon.
Määrä Ainesosa 70 g valkosuklaata 2 dl (1 prk) kuohukermaa - 4
Levitä valkosuklaatäyte jäähtyneen pohjan päälle tasaisesti. Valuta noin ⅔ kinuskista raidoiksi valkosuklaatäytteen päälle. Säästä loput kinuskista koristeluun. Kääri levy tiiviiksi rullaksi leivinpaperin avulla ja jätä saumapuoli alle.
- 5
Sulata koristeluun tuleva valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Raidoita halko suklaalla ja lopulla kinuskilla. Koristele halutessasi jäisillä puolukoilla.
Määrä Ainesosa 30 g valkosuklaata koristeluun (pakastepuolukoita)
Vinkki: Jätä pohjasta irrotettu leivinpaperi jäähtymisen ajaksi pohjan päälle ja peitä vielä puhtaalla leivinliinalla. Näin pojasta ei haihdu kosteutta eikä se murene käärittäessä.
Vinkki: Voit käyttää itsetehdyn kinuskikastikkeen tilalla myös valmista gluteenitonta kinuskikastiketta (2 dl).
Ravintosisältö
372
Energiaa kcal
1555
Energiaa kj
21,6 g
Rasvaa
13,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,7 g
Hiilihydraatteja
34,1 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
372
Energiaa kcal
1555
Energiaa kj
21,6 g
Rasvaa
13,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,7 g
Hiilihydraatteja
34,1 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: (pakastepuolukoita).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























