Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kukkakimpun hoito-ohjeet

Teksti:
Satu Laatikainen, Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 4.12.2018
|
Muokattu: 14.3.2025
Leikkokukat ovat mieluisa tuliainen ja kodin kaunis väripilkku. Pidennä viikkokimppujen, ruusujen, tulppaanien ja muiden kukkien ikää hyvällä hoidolla.

Kukkakimppu ilahduttaa kotona joka kerta, kun katse siihen osuu. Kukkien toivookin kestävän kauniina mahdollisimman pitkään. Parilla hoitovinkillä se onnistuu.

Näyttävään lahjakimppuun valitsee mielellään kauniisti puhjenneita kukkia. Kaupassa nupullaan olevat kukat kestävät kuitenkin todennäköisesti kauemmin kuin jo auenneet.

Useasta lajikkeesta sidotut kimput pysyvät kauniina pitkään, sillä eri kukat tukevat toisiaan.

Jos kukat ovat paketissa pitkään, niiden tyveen voi laittaa kostean kääreen tai vesiputkilon. Anna kylmästä lämpimään tuotujen kukkien totutella lämpöön pikkuhiljaa avaamalla ensin paketin yläosa.

Yleisiä hoito-ohjeita

Leikkaa varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä. Useimpien kukkien varret kannattaa leikata vinottain. Leikkaa uusi imupinta myös aina, kun vaihdat kukkien veden.

Laita kukat puhtaaseen maljakkoon. Valitse maljakko kukan koon mukaan niin, että kaikki varret ulottuvat veteen.

Useimmille leikkokukille sopii haalea, kädenlämpöinen vesijohtovesi. Vanhan säännön mukaan puuvartisille kukille annetaan lämpimämpää vettä, pehmeävartisille kukille ja sipulikasveille kylmempää. Vaihda vesi parin kolmen päivän välein. Jos kimpussa on erilaisia kukkia, haalea vesi on varmin valinta.

Laita vettä niin paljon, että se ylettyy kukkakimpun sidontakohtaan. Leikkoruusujen maljakon voi laittaa melkein täyteen vettä. Poista vedenpinnan alapuolelle jäävät lehdet.

Veteen kannattaa lisätä kukkavirkistettä, joka sisältää ravinteita ja estää bakteerien kasvua. Virkisteen voi korvata kasveja ravitsevalla sokeripalalla.

Useat leikkokukat pitävät viileästä yöilmasta, joten maljakon voi siirtää yöksi vaikka eteiseen.

Kukkien suihkuttaminen lisää niiden kestävyyttä.

Useimmat kukat eivät siedä hedelmistä erittyvää etyleeniä, joten kukkamaljakkoa ei kannata asettaa hedelmäkorin viereen.

Hoito-ohjeita eri kukkalajeille

Ruusut

Ruusut viihtyvät maljakossa, jossa on lämmintä, noin 40-asteista vettä sekä kukkavirkistettä.

Aseta ruusut syvään veteen ja vaihda vesi parin päivän välein. Leikkaa imupintoja vedenvaihdon yhteydessä.

Ruusut eivät pidä suorasta auringonpaisteesta, kuumuudesta tai vedosta ja viihtyvät öisin viileässä.

Nuupahtaneet ruusut saattavat vielä virota, kun niille leikkaa uuden imupinnan, käärii kukat napakasti sanomalehteen ja laittaa ne käärössään maljakkoon puhtaaseen veteen.

Tulppaanit, narsissit ja muut sipulikukat

Leikkaa tulppaanien imupinnat suoraan.

Sipulikukkien veden on oltava kylmää, ja sitä on hyvä lisätä usein. Liian syvässä vedessä esimerkiksi narsissit ja tulppaanit kasvattavat vartta ja menettävät terhakkuutensa.

Talvella maljakon voi täyttää lumella: sulava lumi pysyy pitkään viileänä. Kun lumi on sulanut, täytä maljakko uudelleen lumella.

Lue myös