Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muista, ettei oksien katkominen elävistä puista kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Omalta maalta oksia voi kerätä.

Saunavihdan sitomisohjeet

Teksti:
Annuli Perheentupa, täydentänyt Anna-Maria Wasenius
Kuvat:
SOK
Lähde:
Nylén, Bo ja Alanko, Pentti: Suomen ja Pohjolan kasvit (1993)
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Vihta tai vasta tuo saunaan koivun tuoksua. Saunavihdan sitominen onnistuu parhaiten juhannuksen tienoilla. Katso ohjeet vihdan sidontaan.
  1. Vihdan teko aloitetaan poistamalla noin puolimetrisistä vitsaksista urvut (kukinnot) ja kuivat lehdet.
  2. Kädensijan kohta puhdistetaan lehdistä.
  3. Yksi vitsaksista käytetään sidontaan. Sidontavitsasta riivitään kuorta molemmin puolin puukolla vetämällä. Latvuslehdet jätetään paikoilleen. Vitsas notkistuu kiertämällä. Mitä huolellisemmin vitsan notkistaa, sitä helpompaa sillä on sitoa.
  4. Työnnä notkistettu vitsas vihdan tyviosan läpi. Kierrä vitsas oksien ympäri ja vedä se kireäksi silmukaksi.
  5. Jatka kahvaa pitkin alemmas ja kierrä vitsas toistamiseen oksien ympäri silmukaksi. Kiristä.
  6. Työnnä sidontavitsaksen loppupää kädensijan sisään oksien alle. Samalla saat ripustuslenkin.

Hies- vai rauduskoivu?

  • Rauduskoivun lehdet ovat kolmiomaisia, ja lehden sahalaidan isojen hampaiden reunassa on pienempiä hampaita. Rauduksen lehdet ovat kestävämpiä kuin hieksen, joten sitä kannattaa käyttää vihtaan.

  • Hieskoivun lehdet ovat pyöreähköjä, ja niiden sahalaita on tasakokoinen. Hieskoivun puuaines on sitkeämpää: se sopii paremmin sidontavitsakseksi.

Vinkki: Vihdan voi kuivata tai pakastaa ja ottaa sitten talvella käyttöön hauduttamalla vihtaa ensin lämpimässä vedessä.

Video: Ohjeet saunavihdan tekoon