Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muusikoiden kesälomat ovat pieniä pätkiä keikkojen välissä. Irinan ja Tommi Läntisen kalenterit ovat tänäkin suvena töitä täynnä.

Irinan ja Tommi Läntisen keikkamatkoilla menee smoothieita, porkkanoita, soijajogurttia – ja tietenkin jäätelöä!

Teksti:
Petteri Ruotsalainen
Kuvat:
Mika Jussila, Nana Simelius
Julkaistu: 19.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaukana menneisyydessä ovat ne päivät, jolloin artisteille tarjottiin keikoilla vain kämähtänyttä lauantaimakkaraleipää. Huoltoasemilla ja pysähtymispaikoilla nautitaan nykyisin terveellisiä eväitä. Kysyimme Irinalta ja Tommi Läntiseltä, millaisia pysähdyspaikkoja ja kiertueruokaa he suosivat.

Tommi Läntinen on keikkaillut yli 40 vuotta, joten kokemusta Suomen kiertämisestä riittää.

Mitä syöt pitkillä keikkamatkoilla?

”Koetan syödä tosi terveellisesti, pääasiassa nautin nykyään kalaa ja vihanneksia. Punaista lihaa en ole syönyt kymmeniin vuosiin, enkä kanaakaan. Joskus keikkamatkoilla tosin on pakko ottaa mitä tahansa ravintoa sisään, jos vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole. Mutta asiat ovat muuttuneet paljon paremmiksi: 30 vuotta sitten kun jossain Ylikiimingissä pyysi kevyempää, tarjosivat lauantaimakkarasämpylää...”

Mitkä ovat tärkeimmät asiat huoltoaseman tai vastaavan taukopaikan valinnassa: terveellisyys, kotimaisuus, marketti, noutopöytä, vai jokin muu?

”Siistit vessat, tuore kahvi, hyvä ruokaa: siitä se lähtee. Ruokatarjonnassa pitää olla vaihtoehtoja. Reissussa kun tulee oltua paljon, täytyy tällaisiin asioihin satsata. Kauppa on hyvä olla, että saa hedelmiä, soijajogurttituotteita ja vastaavaa. Juomana minulla menee paljon vettä – ylipäätään vain terveellisiä juomia, ei alkoholia. Toisaalta joskus on kiva ihan vain hifistelyn vuoksi mennä johonkin kivaan pikku paikkaan, poiketa hyväksi tiedetyn mustikkapiirakan takia jonnekin sivummalle.”

Mitä omia eväitä nautit?

”Vettä ja smoothieita, kahvia pitkin matkaa, hedelmiä. Kesällä tietenkin jätskiä.”

Kun on tauon paikka, miten päätätte pysähtymispaikan?

”Tankki ja rakko sanelevat. Siinä sitten yhdistyy monta asiaa. Semmoisen 150 kilometriä kun ajaa, niin sitten täytyy pysähtyä. Ja kivahan se on aina käydä vessassa, joka on siivottu.”

Millä jaksaa pitkät ajomatkat?

”Se vain kuuluu asiaan, täytyy olla motivoitunut työhönsä. Hyvä seura ja hyvät läpät auttavat. Diippiä shittiäkin tulee välillä väännettyä ihmisten elämistä. Keikkabussi on yllättävän terapeuttinen ympäristö. Perushommaa tämä on, kyllä ihminen jaksaa sen verran, muuten täytyy katsoa peiliin.”

Irina: Perheelliselle keikkamatkat ovat omaa aikaa

Lähes tuhat keikkaa urallaan tehnyt Irina julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 2004.

Mitä syöt pitkillä keikkamatkoilla?

”Keikkapaikoilla aika monesti syön, mitä kulloinkin vain on tarjolla. Pysähdyspaikoilla noutopöytä tai salaatti toimivat.”

Mitkä ovat tärkeimmät asiat huoltoaseman tai vastaavan taukopaikan valinnassa: terveellisyys, kotimaisuus, marketti, noutopöytä, vai jokin muu?

”Kasvisruoka. Kasvisten, kalan ja hedelmien saatavuus esimerkiksi vaikuttavat paljon. Monissa paikoissa on yhä lähinnä lauantaimakkaraleipiä ja hirveästi lihavaihtoehtoja. Meille, jotka emme halua niitä vaihtoehtoja, täytyy olla myös tarjontaa, mutta tietysti kaikille täytyy löytyä jotain mieluisaa. Pidemmällä matkalla pysähtymispaikalla pitää olla kauppa.”

Mitä omia eväitä nautit?

”Porkkanoita, hedelmiä (etenkin omenat ja banaanit helppouden vuoksi), tomaattirasioita. Joskus toki jotain herkkujakin, kuten jäätelöä, karkkia, suolapähkinöitä ja niin edelleen.”

Kun on tauon paikka, miten päätätte pysähtymispaikan?

”Onhan se lähtökohta, että pitääkö tankata. Tai kun tulee nälkä ja vessahätä, sitten pysähdytään. Mukava maisemakin voi ratkaista.

Jos on aikaa ja mahdollisuus, pysähdymme joskus johonkin kaupunkiin ja menemme syömään ihan oikeaan ravintolaan. Mutta kyllä ABC-ketjujakin tulee käytettyä, koska ne ovat helppoja.”

Millä jaksaa pitkät ajomatkat?

”Minä jaksan ihan hyvin. Perheelliselle se on vähän niin kuin omaa aikaa. Saa hyvällä omallatunnolla olla tekemättä mitään ja vaikka lukea tai kuunnella musaa.”

Lisää vinkkejä automatkoille