Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Urheiluliivien valinta: Kysy itseltäsi ensin nämä 5 asiaa

Teksti:
Enna Koivunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyvät urheiluliivit ovat napakat, hengittävät ja tuntuvat miellyttäviltä yllä. Liikuntalaji ja poven koko määrittävät, kuinka tukevat urheilurintaliivit tarvitset. Isorintaiselle hyvin tukevat liivit ovat paras valinta, pienirintaiselle riittää usein hieman kevyempi tuki.

1\. Pomppiiko povi?

Sopivat ja napakat liivit vähentävät rintojen sidekudoksen ja ihon rasitusta ja venymistä liikunnan aikana. Monet valmistajat merkitsevät liiveihin kevyestä vahvaan vaihtelevan tukitason auttamaan valinnassa.

Kevyt tuki riittää lajeissa, joissa rinnat liikkuvat vain vähän, kuten joogassa tai keilauksessa. Juoksua ja hyppyjä sisältävissä lajeissa rinnat pomppivat ja liikkuvat moneen suuntaan, jolloin liivien tulee olla hyvin tukevat.

Huomioi lisäksi rintojesi koko: mitä suuremmat rinnat ovat, sitä enemmän ne tarvitsevat tukea.

Testaa liivien toimintaa jo sovituskopissa hyppien, kumartuen ja muutoin liikehtien. Siten selviää, kuinka liivit tukevat rintoja sekä pysty- että vaakasuunnassa.

2\. Missä asennoissa liikut?

Mieti liivejä sovittaessa asentoja, joissa tulet liikkumaan. Jos olet liikkeitä tehdessä paljon selinmakuulla, metalliset kiinnikkeet liivien selkämyksessä tuntuvat ikäviltä. Valitse siis liivit, joissa on vain sileää materiaalia ihoa vasten.

3\. Peittyvätkö rinnat kokonaan?

Kiinnitä huomiota siihen, että liivien leikkaukset sopivat hyvin vartalollesi. Liivien kuppien tulee peittää rinnat kokonaan, mutta ei jäädä lainkaan väljiksi. Sopivat liivit ovat hiukan kireät kuppien kohdalta.

Epäsopivat liivit on helppo tunnistaa: liian pienissä liiveissä rinnat pursuavat reunoilta ja ympärysmitta on taas liian suuri, jos takaosa nousee kohti niskaa. Kupit eivät saa myöskään olla niin isot, että niiden reunat nousevat kainaloihin asti.

4\. Tuntuuko mukavalta?

Hyvien urheiluliivien saumat ja olkaimet eivät hankaa ja tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Tarpeeksi leveät olkaimet tasaavat rintojen painon mukavasti hartioille. Materiaalin on hyvin hengittävä, jotta kosteus siirtyy pois iholta.

5\. Milloin vaihdoit viimeksi?

Naisen liivikoko voi muuttua useita kertoja elämän aikana, joten myös urheiluliivit on syytä päivittää välillä. Vaikka liivit olisivat hyväkuntoiset muutamien vuosien jälkeen, ne eivät välttämättä ole enää oikean kokoiset.

Urheiluliivit kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä hiki ja rasva kuluttavat teknisiä materiaaleja.

Voit käyttää urheiluliivejä myös arkiliiveinä, jos esimerkiksi liikut työssä paljon tai rinnat tarvitsevat muutoin lisätukea.

Tutustu Prisman urheiluliiveihin:

  • Shock Absorber -tuotteiden tukitaso on korkea. Valikoimassa on liivejä, jotka antavat erityisen hyvän tuen povelle ja sopii mainiosti aktiiviselle ja monipuoliselle liikunnan harrastajelle.
  • Triumph-tuotteiden tukitaso on keskitaso tai korkea. Valikoimasta löytyy tuotteet aktiiviseen urheilukäyttöön, mutta myös arkeen tai työhön, jos tarvitset niissä enemmän tukea rinnoillesi.
  • Actuelle-merkin valikoimat kattavat kevyemmän tukitason tuotteet sekä kesitason tuen antavat urheiluliivit ja topit.