Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ahvenfileitä ja sienipastaa – Finlaysonin luova johtaja luottaa helppoihin resepteihin

Teksti:
Leena Raivio
Kuvat:
Beda Rasinen
Julkaistu: 20.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila paljastaa arkiset oivalluksensa simppelistä ruoasta, hyvän unen merkityksestä ja kännykän kauppalistasovelluksesta.

Hyvä ruoka on simppeliä

Olen aina tykännyt ruoanlaitosta. Kun lapset olivat pieniä, heidän kaverinsakin kävivät meillä syömässä. En silti ole mikään hifistelijä. Hyvä ruoka on todella simppeliä, kun on puhtaat raaka-aineet ja helpot reseptit.

Yksi suosikkini on sienipasta. Siihen tarvitaan vain tuoreita siitakesieniä, sipulia, hyvää pastaa ja vähän tryffeliöljyä. Syön kasvisruokia viitenä päivänä viikossa ja muutamana päivänä kalaa. Lihaa syön kerran viikossa.

Ahvenfilee on parasta herkkua. Kun lapset pieninä pelkäsivät ruotoja, leikkasin ahvenet niin, että selkäranka jäi pois. Lopputuloksena oli kaksi fileetä, jotka laitoin päällekkäin ja paistoin. Lapsille ne olivat kuin karkkia.

3 suosikkiruokaani

  • Linssikeitto, arjen pelastaja. Siihen tulee joukkoon vähän kookosmaitoa, chiliä ja valkosipulia.
  • Sienipasta. Siihen tarvitaan vain tuoreita siitakesieniä, sipulia, hyvää pastaa ja vähän tryffeliöljyä.
  • Ahven tai hirviburger eli hirvenlihasta tehty hampurilainen.

Kävely on meditaatiota

Huomasin aikoinani, että kun tulin autolla töihin, syke oli heti valmiiksi korkealla. En tykkää ajaa ruuhkassa. Kaikki odottaminen on minulle vaikeaa. Minun pitää olla liikkeessä koko ajan – sekä pääkopassa että ruumiissani.

Kävelen töihin aina kun voin. Kävely ja pyöräilykin ovat minulle meditatiivinen juttu. Maastopyörässäni on kitkarenkaat, joilla pärjää talvellakin. Päivässä tulee käveltyä 10–15 kilometriä, ensimmäinen tunti koiran kanssa.

Kaikki odottaminen on minulle vaikeaa.

Vältän vihaisia ihmisiä

Suomessa on rakkautta paljon enemmän kuin vihaa, se on aivan selvä asia. Mutta kun olemme Finlaysonilla puolustaneet naisten oikeuksia, saamme siitä hyvästä välillä kohdata todella vihaisia miehiä.

Olen oppinut olemaan edes vastaamatta heille. Siitä ei seuraa muuta kuin paha mieli itselle. Vaikka tykkään keskustella ja väitellä, en halua edes kohdata näitä tyyppejä. Miksi ottaisin vastaan absoluuttista vihaa?

Mestarillinen Wunderlist

Käyn joka päivä kaupassa. Kokkaamme vaimoni kanssa niin paljon tuoreista ruoka-aineista ja yritämme pitää hävikin pienenä, että kätevintä on ostaa vain päivän ruoat kerrallaan.

Apuna on mainio Wunderlist-kännykkäsovellus. Listaan voi lisätä tarvitsemiaan asioita, ja jos joku perheenjäsen ostaa listalla olevan asian, tieto tallentuu sovellukseen. Toinen perheenjäsen näkee heti, onko toinen jo ehtinyt ostaa sen.

Kätevintä on ostaa vain päivän ruoat kerrallaan.

Usein hirvi karkaa pois

Parhaiten rentoudun metsässä. Harrastan metsästystä, ja toisin kuin usein luullaan, ei siinä koko ajan ammuta. Olen ollut monta kertaa metsästysreissulla ampumatta laukaustakaan.

Kaverillani on hirvikoira, jonka kanssa pääsen hiipimään haukulle. Se tarkoittaa, että koira pysäyttää hirven ja alkaa haukkua. Me hiivimme lähemmäksi. Useimmiten hirvi kuitenkin karkaa pois.

Pitää tarttua epäkohtiin

Harrastan ihmisenä olemista. Yritän vaikuttaa siihen, että tämä maailma olisi vähän parempi paikka olla ja elää. Tein kansalaisaloitteen tyttöjen silpomista vastaan.

On myös järkyttävää, että suomalaiset ovat EU-alueen toiseksi kovin naistenhakkaajaporukka: Euroopan Unionin perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaiseman tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi nykyisessä tai edellisessä suhteessa.

Sellomusiikki rauhoittaa

Panostan hyvään uneen. Rutiinit auttavat: ei raskasta ruokaa, alkoholia eikä väkivaltaisia ohjelmia illalla. Olen viime aikoina kyllästynyt sanoihin ja kuunnellut siksi klassista musiikkia. Erityisesti sellolla ja pianolla soitettu musiikki rauhoittaa. Hengitysharjoituksistakin on apua, jos en meinaa saada unta.

Tärkeää on myös hyvä sänky, johon on kiva mennä. Vaihdan petivaatteet riittävän usein, sillä puhtaat, kahisevat lakanat ja niiden tuoksu on ihana. Pidän makuuhuoneen lämpötilan alle 20 asteessa. Pimennysverho on aina käytössä, mökilläkin.

Puhtaat, kahisevat lakanat ja niiden tuoksu on ihana.

Kuka? Jukka Kurttila

  • Finlaysonin luova johtaja ja yritysaktivisti.
  • Asuu Helsingin Ullanlinnassa vaimonsa ja koiransa kanssa.
  • Valittu vuonna 2017 Pohjois-Euroopan viidenneksi vastuullisimmaksi yritysjohtajaksi, suomalaisista Nordic Business Forumin laatiman listan parhaana.
  • Toimii tuomarina S-ryhmän ja Foodwestin Menestysresepti-kilpailussa.

Lue heidän arjen oivalluksistaan

Maistuisiko sinulle?

Lisää aiheesta