Huippukokki Eero Vottonen: "Puolivalmisteista voi hakea inspiraatiota" - Yhteishyvä

Huippukokki Eero Vottonen: "Puolivalmisteista voi hakea inspiraatiota"

Huippukokki Eero Vottonen: "Puolivalmisteista voi hakea inspiraatiota"

Eero Vottonen kehottaa kotikokkeja luottamaan omaan makuaistiin.

Kolmen lapsen isä, kokki Eero Vottonen suunnitteli Food Market Herkulle valmisaterioita, joita voisi hyvin kokata kotikeittiössään.

Jaa Somessa
Teksti
Yhteishyvä
Kuvat
Sami Heiskanen

Fine dining -ravintolan huippukokki laittamassa valmisruokaa – kuulostaa epäilyttävältä?

Ennemminkin haasteelta. Ja koska helsinkiläisen ravintola Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen tykkää haasteista, hän päätti näyttää kaikille, mitä huippukokki kokkaa ja syö kotona.

"Tätä kysytään aina, ja nyt annan siihen vastauksen", Vottonen kertoo.

Tuloksena on syntynyt Chefs in Season -valmisruokia Food Market Herkun valikoimaan. Lokakuussa myynnissä on kahta erilaista ateriaa: lohta ja sobanuudelia sekä broileria herkkutattikermassa. Loppuvuodesta valikoimaan tulee vielä kasvissalaatti.

Halusin tuoda annoksiin satokauden tuotteita.

"Lohiannos on kylmä, aasialaishenkinen salaatti, jossa maistuvat kaali, piparjuuri ja japanilaisittain maustettu paahdettu kukkakaali."

Toisessa, lämmitettävässä broileriannoksessa, on muun muassa spelttiä, suppilovahveroita ja kurpitsaa.

"Halusin tuoda näihin annoksiin satokauden tuotteita", Vottonen huomauttaa.

Valmisruoissa ei ole salamyhkäisyyttä

Käyttääkö huippuravintolan kokki sitten itse valmisruokia?

"Meillä on kolme lasta, ja arki on kiireistä. Minulle ei ole ongelma käyttää valmisruokia silloin, kun ei ole aikaa itse kokata. Ei niissä ole mitään salamyhkäistä."

Puolivalmisteissa on taivas rajana.

Vottosilla on nautittu muun muassa nopeita pasta-annoksia ja valmissalaatteja. Eineksistä ostoskoriin tarttuu toisinaan lihapiirakoita, karjalanpiirakoita ja lapsille kananugetteja.

"Puolivalmisteissa on taivas rajana. Niistä voi hakea inspiraatiota tekemiseen. Valmiita lihapullia voi tuunata vaikka italialaiseen tai espanjalaiseen tyyliin", Vottonen vinkkaa.

Hän kehottaa kotikokkeja luottamaan omaan makuaistiin – ja lisäämään sitä, mitä suu sanoo tarvitsevansa lisää.

Sunnuntaina ruokakauppaan

Ruokakauppaan Eero Vottonen menee usein sunnuntaisin koko perheen voimin. Ostoslistaa hän ei tee etukäteen.

"Ostan impulsiivisesti sitä, mitä tekee mieli. Lapset huutavat vieressä, mitä he haluavat."

Ostan impulsiivisesti sitä, mitä tekee mieli.

Vottonen on kuitenkin tarkka laadusta. Jos kalatiskillä myydään huononnäköistä kalaa, se jää sinne.

"Se harmittaa, että kalatiskit eivät ole sunnuntaisin auki. Söisin mielelläni enemmän kotimaista kalaa."

Perunaa pöytään

Ruokakaupassa Vottonen arvostaa etenkin henkilökunnan palvelualttiutta ja visuaalista ilmettä.

Food Market Herkun logo on saanut inspiraatiota halkaistusta perunasta. Tämä perusruoka ansaitsisi Vottosen mukaan uuden tulemisen myös suomalaisten ruokapöytään.

"Peruna on yksi monipuolisimmista raaka-aineista. Lajikkeita on satoja. Lapin puikula on kuitenkin paras peruna moneen ruokaan."

Peruna on yksi monipuolisimmista raaka-aineista.

Vottonen suosittelee kokeilemaan perunakeittoa: paahdettua Lapin puikulaa kuorittuna ja soseutettuna, kermalla höystettynä ja mädin kera tarjoiltuna.

Lue lisää

Tuunaa valmisruoat

Julkaistu: 25.10.2018
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa