Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Siren keittiössä yhdistyvät lapsuuden ruokarakkaus kananmuna ja intohimo japanilaiseen kulttuuriin

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 26.3.2020
|
Muokattu: 10.3.2021
Kananmuna oli Sire Laitin lempiraaka-aine jo 6-vuotiaana pikkukokkina. 20 vuotta myöhemmin häntä viehättää erityisesti kananmunan rakenne, joka tekee siitä myös oivan lohturuoan: kiehtovia reseptejä ja uusia tekniikoita kokeillessa päivän muut haasteet unohtuvat.

Kun Sire Laitin lapsuudenkodissa laitettiin ruoaksi uunimakkaraa, kuusivuotias paistoi itselleen munakokkelia, koska se oli paremman makuista. Varhaisemmatkin ruokamuistot liittyvät kananmuniin: äidin keittiöapulaisena sai rikkoa paistuvien kananmunien kuplat ja keltuaiset.

Nyt 26-vuotiasta Sireä kiehtoo kananmunassa eniten sen rakenne, se miten munakkaastakin saa erilaisia versioita vaikkapa vaahdottamalla ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisäämällä keltuaiset varovasti mukaan.

Sire on harrastanut Japanista lähtöisin olevaa cosplayta eli pukuilua yli 15 vuotta. Cosplay-harrastajat valmistavat näyttäviä asuja ja esiintyvät tai kilpailevat näyttämöllä pelien, elokuvien ja sarjakuvien hahmoina.

Harrastuksensa myötä Sire on innostunut myös japanilaisista ja aasialaisista resepteistä, joista monessa on pääosassa kananmuna. Yksi vakioherkku ovat pehmeäksi keitetyt kananmunat, joita hän marinoi puoli päivää soijakastike-sokeri-etikkaliemessä ja syö riisin tai salaatin kanssa. Lempiruokaa ovat myös korealaiset höyrytetyt munat eli gyeran jjim, joka on kuin pehmeää ranskalaista munakokkelia, mutta ilman kermaa ja voita. Rikottujen kananmunien joukkoon sekoitetaan vettä ja viipaloituja sipulinvarsia ja seos hyydytetään keraamisessa padassa lempeästi liedellä tai vesihauteessa.

”Paras viikonloppulounas on japanilainen okonomiyaki-munakas. Kun osaa perusohjeen, okonomiyakin voi täyttää lähes millä tahansa, mitä jääkaapista sattuu löytymään.”

Resepti: japanilainen punakaalimunakas okonomiyaki

Evääksi riisin ja kalan lisäksi Sire paistaa usein makeaa tamagoyakia, joka on sushinystäville tuttu, ohuenohuista kerroksista tehty munakasrulla. Kananmunasta, dashiliemestä ja sokerista valmistettu makea munakas korvaa lounaalla jälkiruoan.

”Kun tarvitsen lohturuokaa, teen kiinalaista egg drop soup -keittoa, johon kananmuna valutetaan ohuena nauhana kypsymään. Ruoan taika on siinä, että kun tekemiseen pitää keskittyä, saa ajatukset pois päivän haasteista.”

Sirellä on pitkä lista reseptejä, joita hän haluaa testata. Yksi niistä on uppopaistettu kananmuna, jonka keltuainen pysyisi juoksevana. Parhaillaan jääkaapissa graavautuu suolapedillä rivi keltuaisia, joista on tulossa parmesaanin korvike pastaruokiin. Seuraavaksi Sire aikoo tehdä japanilaisen kolmen aineksen juustokakun, johon tulee kananmunia, valkosuklaata ja tuorejuustoa. Myös sen tekeminen vaatii sopivasti rentouttavaa keskittymistä.

Resepti: Japanilainen kolmen aineksen juustokakku

Lisää vinkkejä supermunasta: