Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kahteen kertaan paistettu munapottu on kokonainen lämmin ateria yhdessä perunassa.

Uuniperuna meni uusiksi – kokeile muhkeaa munapottua

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 20.3.2020
|
Muokattu: 21.1.2021
Nämä uuniperunat paistetaan kahteen kertaan: ensin sellaisinaan, sitten koverrettuina ja uudelleen täytettyinä. Mehevän täytteen salaisuus on kananmunalla kuohkeutettu perunamurske.

Munapottu on kokonainen lämmin ateria yhdessä perunassa. Paahdettu peruna koverretaan tyhjäksi ja täytetään mehevällä täytteellä, johon tulee kypsän perunan lisäksi kananmunia, palvikinkkua, paksua jogurttia ja ruohosipulia.

Aloita munapottujen teko perunoiden valinnalla. Isot jauhoiset uuniperunat ovat oivallisia munapottuihin. Niitä on helppo kovertaa ja täyttää. Isoja uuniperunoita riittää yksi jokaiselle ruokailijalle. Pienempiä voi tehdä parikin.

Näin syntyy munapottu

Paahda isoja perunoita kyljellään 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä ja ota perunat uunista vasta, kun ne ovat sisältä pehmeitä.

Kun perunat ovat jäähtyneet, leikkaa niiden päälle sopivan kokoinen aukko, josta pääset käsiksi perunan sisukseen. Koverra peruna pikkulusikalla tyhjäksi niin, että perunan kuori jää ehjäksi. Jätä vähän perunaakin kuorta vasten, jotta kuori kestää täyttämisen.

Täytteen tärkeimmät ainekset ovat murskattu perunan sisus ja kulhossa kevyesti vatkatut kananmunat. Kahta perunaa kohti tarvitset yhden munan. Lisää seokseen vähän paksua jogurttia tai ranskankermaa sekä esimerkiksi palvikinkkukuutioita ja silputtua ruohosipulia.

Lusikoi perunat kukkuroilleen täytettä. Jos sitä jää yli, laita se rasiassa jääkaappiin ja paista iltapalalla tai aamiaisella munakkaaseen. Ripottele vielä lopuksi juustoraastetta munapottujen päälle ja paahda niihin kaunis väri 200-asteisessa uunissa.

Vinkki! Vaihtele täytteen makuaineita. Lisää perunan, kananmunan ja ranskankerman seuraksi esimerkiksi savulohta ja tilliä. Kokeile myös salamia ja lehtipersiljaa tai kypsiä kikherneitä ja chiliä.

Lue lisää supermunasta: