Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ihanalla sillikaviaarilla täytetyt keitetyt kananmunat sopivat juhlavaankin pöytään.

Aamiaiseksi, lounaaksi, evääksi ja jälkiruokiin – kananmuna sopii kaikkeen! Katso 16 suosittua kananmunareseptiä päivän joka hetkeen

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Yhteishyvä
Julkaistu: 19.3.2020
|
Muokattu: 22.3.2021
Kananmunaa kannattaa popsia muulloinkin kuin aamiaisella. Viipaloi keitetty kananmuna lounassalaattiin, paista illalliseksi ruokaisa uunimunakas tai tarjoa juhlissa täytettyjä kananmunanpuolikkaita. Suolaisten ruokien lisäksi kananmuna on korvaamaton apuri myös leivonnassa.

Aamu alkaa uunimunalla

Jos arki lähtee käyntiin pikaisesti paistetulla tai keitetyllä kananmunalla, viikonloppuna muna-aamiaiseen voi satsata vähän enemmän. Riko munat avokadon puolikkaisiin tai pinaatilla ja salamilla täytettyihin pieniin uunivuokiin ja hyydytä uunissa sillä aikaa, kun katat pöydän ja kiehautat kahvin. Tai sekoita munista ja lisukkeista munakasmassa ja paista muffinipellin koloissa suloisiksi minimunakkaiksi.

Kevyesti keskellä päivää

Päivän askareissa jaksaa paremmin, kun syö lounaalla riittävästi mutta kevyesti. Keitetyillä kananmunilla rikastettu raikas salaatti on oivallinen lounasruoka. Vihreässä minttu-parsasalaatissa myös herneet antavat päivään proteiinipohjaista puhtia. Monissa klassisissa salaattiohjeissa keitetyt kananmunat hienonnettiin kermaiseen salaatinkastikkeeseen. Modernit versiot mummon kananmunasalaatista ovat sellaisinaankin hyviä lounassalaatteja, mutta ne toimivat täydellisesti myös lihan, kalan ja kasvisten herkullisina lisukkeina.

Kananmunaa päivällispöydässä

Tehtiinkö lapsuudenkodissasi maitokastiketta, johon paloiteltiin keitettyjä kananmunia? Nyt tuttu resepti kaivetaan uudelleen esille, sillä kananmunakastike on trendikkäämpi kuin koskaan. Hienonna mukaan reilusti ruohosipulia tai tilliä ja herkuttele kalan ja kasvisten tai vain keitettyjen perunoiden kanssa. Kananmunan ja perunan liitto toimii myös pekonilla terästetyssä perunasalaatissa. Kun haluat nopean arkiruoan koko perheelle, tee uunimunakas. Lisää kasviksia, lihaa tai kalaa munakasmassan sekaan tai lämmitä täytteet erikseen ja rullaa munakaslevy kääretortun tapaan.

Illaksi suloista suolapalaa

Kananmuna pelastaa näppärästi pikkunälältä ja on erinomainen raaka-aine myös illan pikkusuolaisiin. Ihanalla sillikaviaarilla täytetyt keitetyt kananmunat sopivat juhlavaankin pöytään. Kananmuna käy useimmille kasvissyöjille, joten esimerkiksi espanjalaistyylinen perunamunakas ja erilaiset marinoidut munat ovat mainiota tarjottavaa.

Kakkuleipurin paras kaveri

Leipurin luottoaines kuohkeuttaa, kiinteyttää, hyydyttää, kiillottaa ja antaa leivonnaisiin kauniin värin. Kuohkean sokerikakkupohjan salaisuus on riittävän pitkään vaahdotetut kananmunat. Vähintään yhtä kuohkea japanilainen kolmen aineksen juustokakku vastaa gluteenittomaan herkuttelutrendiin, sillä tähän valkosuklaiseen kakkuun ei tule lainkaan jauhoja. Klassiseen sitruunatorttuun kananmunaa käytetään kolmessa eri muodossa: kokonainen muna pohjataikinaan, keltuaisia kirpeään sitruunatäytteeseen ja valkuaisista vatkataan makea marenkipilvi.

Tässä lisää kananmunareseptejä ja vinkkejä: