Sitruunatorttu
60 min

Nappaa talteen!
Klassinen sitruuna-marenkipiirakka yhdistää kirpeää sitruunaa ja makeaa marenkia. Sitruunapiirakka sopii niin kahvi- kuin juhlapöytäänkin.
| Torttupohja | |
|---|---|
| 100 g | margariinia tai voita |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| Täyte | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 dl | vettä |
| 1 1/4 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunan keltuaista |
| 2 rkl | maissitärkkelystä |
| 25 g | voita |
| Marenki | |
| 2 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 dl | tomusokeria |
- 1.
Säädä uuni 200 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi jauhot vaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
- 2.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 22 cm) pohjalle. Voitele reunat. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Repäise leivinpaperista reunan korkuiset suikaleet ja paina ne taikinareunoja vasten. Kypsennä pohjaa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja säädä uuni 225 asteeseen.
- 3.
Pese sitruuna kuumalla vedellä. Raasta 1 tl kuoren keltaista osaa. Purista noin ½ dl mehua kulhoon.
- 4.
Valmista täyte. Sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunamehu kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kuoriraaste ja voi. Sekoita tasaiseksi. Levitä täyte kypsän kakkupohjan päälle. Anna jäähtyä.
- 5.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Levitä vaahto tortun pinnalle. Laita torttu uuniin noin 7 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä.
Klassinen sitruuna-marenkipiirakka yhdistää kirpeää sitruunaa ja makeaa marenkia. Sitruunapiirakka sopii niin kahvi- kuin juhlapöytäänkin.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Torttupohja | |
| 100 g | margariinia tai voita |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
Täyte | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 dl | vettä |
| 1 1/4 dl | sokeria |
| 2 kpl | kananmunan keltuaista |
| 2 rkl | maissitärkkelystä |
| 25 g | voita |
Marenki | |
| 2 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 dl | tomusokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Säädä uuni 200 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi jauhot vaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 100 g margariinia tai voita 1 1/2 dl sokeria 1 kpl kananmuna 3 1/2 dl vehnäjauhoja - 2
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 22 cm) pohjalle. Voitele reunat. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Repäise leivinpaperista reunan korkuiset suikaleet ja paina ne taikinareunoja vasten. Kypsennä pohjaa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja säädä uuni 225 asteeseen.
- 3
Pese sitruuna kuumalla vedellä. Raasta 1 tl kuoren keltaista osaa. Purista noin ½ dl mehua kulhoon.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna - 4
Valmista täyte. Sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunamehu kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kuoriraaste ja voi. Sekoita tasaiseksi. Levitä täyte kypsän kakkupohjan päälle. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 2 rkl maissitärkkelystä 25 g voita 2 kpl kananmunan keltuaista 1 1/4 dl sokeria - 5
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Levitä vaahto tortun pinnalle. Laita torttu uuniin noin 7 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä.
Määrä Ainesosa 1 dl tomusokeria 2 kpl kananmunan valkuaista
Vinkki: Ripottele marengin pintaan mantelilastuja ennen uuniin laittamista.
Ravintosisältö
274
Energiaa kcal
1146
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,6 g
Hiilihydraatteja
26,8 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
274
Energiaa kcal
1146
Energiaa kj
9,3 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,6 g
Hiilihydraatteja
26,8 g
Sokereita
0,8 g
Kuituja
4,5 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























