Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tähän terveysherkkuun voi tulla himo – näin Natalia Salmela ja Satu Silvo ihastuivat hapankaaliin!

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Satokausikalenteri ja Laura Malmivaara
Julkaistu: 15.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Natalia Salmelalle hapankaali on ollut tärkeä osa ruokapöytää lapsuudesta saakka. Satu Silvo puolestaan rakastui hapankaaliin 1980-luvulla.

Bloggaaja ja Satokausikalenterin toimitusjohtaja Natalia Salmela muistaa syöneensä hapankaalia ensimmäisen kerran lapsena perheaterialla seljanka-keiton seassa. Virossa syntyneelle Salmelalle hapankaali on tärkeä osa neuvostoliittolaista ruokakulttuuria.

”Isovanhempani tekivät ja säilöivät hapankaalin itse, mutta modernit ja työssäkäyvät vanhempani ostivat sitä valmiina isoissa lasipurkeissa ruokakaupasta tai torilta. Molemmilla isovanhemmillani oli omat puutarhat mökkien yhteydessä ja kaikki kasvikset kasvatettiin itse. Kaali päätyi hapankaaliksi ja tekovaiheessa kärkyin aina tuoreita, rapsakoita kaalinlehtiä välipalaksi”, Salmela muistelee. Hapankaalin syömisen perinne on jatkunut myös Suomessa, mutta nykyään Salmela ostaa kaalin valmiina kaupasta. Sitä löytyy aina Salmeloiden jääkaapista.

"Hyvien ravinto-ominaisuuksien lisäksi hapankaali on ekologista lähiruokaa."

”Minut löytää usein haarukan kanssa seisomasta jääkaapin edessä hapankaalihimoisena!”

Salmela suosii hapankaalia maun ja terveellisyyden lisäksi myös ekologisuuden vuoksi. ”Avomaalla kasvanut kotimainen kaali on ympäristövaikutuksiltaan vähäpäästöisimpiä kasviksia eli hyvien ravinto-ominaisuuksien lisäksi hapankaali on ekologista lähiruokaa”, Salmela kertoo.

Keho veti kohti kaalia

Näyttelijä, poliitikko ja ravintolayrittäjä Satu Silvo rakastui hapankaaliin 1980-luvulla.

”Kiinnostuin elävästä ravinnosta terveyssyistä ja minua kehotettiin syömään hapankaalia kaksi ruokalusikallista päivässä. Ensin ajattelin, että herra mun vereni, miten siihen pystyy, mutta lopulta päädyin syömään rasiallisen päivässä”, Silvo nauraa.

"Hapankaalissa on koko vitamiinipaletti ja siksi kerrassaan himoitsen sitä."

Silvo nauttii hapankaalia päivittäin osana kasvisruokavaliota. Hapankaali maistuu myös lämpimänä bratwurstin ja smetanan kaverina. Hapankaaliresepteistä Silvon suosikki on ilman hapatteita valmistettu kaali. Sen hänelle teki tutuksi Jorma Lehtinen, joka toimi Silvon pyörittämän ravintolan hapankaalituottajana.

Muutama viikko sitten Silvo kävi geenitesteissä, joista selvisi, että hänen maksansa tarvitsee muun muassa kaaleja ja muita ristikukkaisia kasveja pystyäkseen tehokkaasti putsaamaan haitallisia aineita elimistöstä.

”Geenitestin tieto yllätti, mutta olen näköjään vaistomaisesti osannut toimia oikein siirtyessäni yhä enemmän kasvisruokavalioon ravintolan perustettuani. Hapankaalissa on koko vitamiinipaletti ja siksi kerrassaan himoitsen sitä.”

Lue lisää hapankaalin terveyshyödyistä ja nappaa reseptivinkit

Lisää aiheesta