Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hapankaali on suolistolle hyödyllistä terveysruokaa

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Timo Viljakainen
Julkaistu: 11.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Hapankaalin maitohappobakteerit edistävät suoliston hyvinvointia. Terveellisestä herkusta saa muun muassa C-vitamiinia.

Hapattaminen on perinteinen ruoanvalmistusmenetelmä, jota on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan. Kaalia ja muita kasviksia hapattamalla säilöttiin entisaikaan talteen kesän satoa ja turvattiin esimerkiksi C-vitamiinin saantia myös talvikuukausien aikana.

Hapankaalia valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Valmiissa tuotteessa on tallella maitohappobakteereita, jotka edistävät suoliston hyvinvointia.

Hyödyllisten suolistobakteerien ravintoa

Hapankaali ja muu hapatettu eli fermentoitu ruoka voi lisätä suolistossa hyvälaatuisten bakteerien määrää. Mitä monimuotoisempi hyödyllisten bakteerien kirjo suolistossa majailee, sitä parempi se on terveyden kannalta.

Suolistobakteerien epätasapainotila eli dysbioosi voi johtaa terveysongelmiin. Se ruokkii matala-asteista tulehdusta eli inflammaatiota, joka on yhdistetty monien kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, muistisairauksien ja joidenkin syöpien riskiin.

Pelkkä hapankaali ei tietenkään riitä ruokkimaan kaikkia suoliston hyötymikrobeja, vaan lisäksi tarvitaan monipuolisesti kuitupitoista ravintoa. Kaikenlaiset kasvikset, palkokasvit, marjat, hedelmät ja täysjyvävilja ovat suolistomikrobien herkkua.

Hapankaalia ja muita hapatettuja ruokia on hyödyllistä sisällyttää myös herkkävatsaisen ruokavalioon. Niiden maitohappobakteereista saattaa olla ainakin jonkin verran apua ärtyvän suolen oireiden, kuten turvotuksen, ilmavaivojen ja vatsakipujen, hallinnassa.

Ravintoaineet imeytyvät paremmin

Hapankaali on kevyttä syötävää. Sadasta grammasta hapankaalia saa energiaa vain 29 kilokaloria. Se on pääosin peräisin hapankaalin hiilihydraateista.

Kuitupitoisuus on kaksi prosenttia.

Hapankaalissa on C-vitamiinia lähes yhtä paljon kuin tuoreessa valkokaalissa. Sadan gramman annos kattaa melkein puolet päivän C-vitamiinitarpeesta.

Hapankaalista saa jonkin verran myös A-vitamiinia sekä monia B-ryhmän vitamiineja.

Hapattaminen parantaa ravintoaineiden imeytyvyyttä.

Sopii päivittäiseen käyttöön

Hapankaali sopii osaksi päivittäistä ruokavaliota. Sitä voi syödä sellaisenaan ja aterioiden lisukkeena, mutta lisäksi hapankaalia voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa.

Hapankaalilla voi höystää esimerkiksi piirakoita, keittoja, salaatteja sekä pata- ja laatikkoruokia. Se maistuu myös burgereiden ja tortillojen täytteenä.

Kokeilunhaluinen kokki lisää hapankaalia jopa suklaakakkutaikinaan. Resepti on suosittu Keski-Euroopassa.

Reseptejä