Täydellisen uunilohen salaisuus? Näin paistat arjen suosikkiruoasta ihanan mehevää | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Sitruslohi ja yrttikvinoa

Täydellisen uunilohen salaisuus? Näin paistat arjen suosikkiruoasta ihanan mehevää

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.1.2020
Muokattu: 26.10.2020
Uunilohen kypsentämisessä tärkeintä on lempeä lämpötila. Tiedätkö miksi lohi kannattaa paistaa alle 150 asteessa?

1. Suolaa kala tasaisesti

Mausta lohi suolalla ja anna maun tasoittua 10–15 minuuttia huoneenlämmössä. Kokeile kalan maustamiseen hienoa merisuolaa. Jos käytät karkeaa merisuolaa, pyyhi se pois kalan pinnasta ennen kypsentämistä, ettei kalaan jää liian suolaisia kohtia.

Kokit suolaavat kalat usein suolaliemessä, mikä takaa tasaisen ja mehevän lopputuloksen. Kokeile samaa kotona: mittaa kattilaan 9 dl vettä ja 1 dl karkeaa merisuolaa ja keittele sekoitellen, kunnes suola liukenee. Jäähdytä liemi jääkaappikylmäksi. Kokonainen filee saa olla kylmässä suolaliemessä jääkaapissa yön yli. Annospaloille riittää 15–20 minuuttia.

2. Anna lohen lämmetä hetki

Ota lohi huoneenlämpöön 20–30 minuuttia ennen kypsentämistä ja kuivaa tarvittaessa talouspaperilla.

3. Kypsennä lempeässä lämmössä

Lohi tykkää matalasta lämpötilasta. Näin rasva ei valu hukkaan vaan tekee kalasta herkullisen mehevän. Liian kuumassa kypsennetystä lohesta tulee helposti mauton tai jopa hieman kitkerä.

Sopiva paistolämpötila uunilohelle on 100–150 astetta. Puolikiloinen fileepala ja valmiit annospalat kypsyvät 150 asteessa 15–20 minuutissa. Mehevimmän lopputuloksen saat 100 asteessa, jossa filee kypsyy noin tunnissa.

Jos haluat kalan pöytään nopeammin, säädä uuni 180 asteeseen ja anna fileen olla uunissa korkeintaan puoli tuntia ja fileepalojen 10–15 minuuttia.

4. Tarkista kypsyys lämpömittarilla

Jos käytössäsi on paistolämpömittari, käytä sitä. Työnnä mittarin kärki lohipalan paksuimpaan kohtaan.

Jos haluat lohen reilusti punertavana, kypsennä se 32–38-asteiseksi. Pintakypsä mutta sisältä punertava lohi on 39–42-asteista. Lohi on kypsä myös sisältä, kun se on 42–52-asteista. Yli 56-asteinen kala alkaa olla jo ylikypsää.

Kuuman lohen kypsyminen jatkuu uunista ottamisen jälkeen, joten haluttuun lämpötilaan kypsennetty lohi kannattaa herkutella heti.

5. Näin testaat kypsyyden ilman mittaria

Lohen kypsyessä sen läpikuultava, punertava liha muuttuu himmeän vaaleanpunaiseksi.

Täydellisen kypsä lohi lohkeaa kauniisti lihassyiden välistä. Kokeile varovasti käsin tai lusikalla irtoavatko syyt toisistaan. Kun kypsennät kokonaista lohta, nykäise kalan selkäevää. Kypsästä kalasta evä irtoaa helposti.

Jos lohen pintaan on ehtinyt nousta valkuaisnestettä, se on päässyt ylikypsäksi.

Nappaa sitruksisen uunilohen resepti

Katso lisää herkullisia lohireseptejä

Lisää aiheesta