Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalainen Menestysresepti 2019 -semifinaali järjestettiin Helsingin Suvilahdessa 30.1.2019. Tuomariston jäsenet vasemmalta oikealle: Jukka Kurttila, Suvi Luoma, Jyrki Sukula, Ilkka Alarotu ja Indrek Kasela.

27 yrittäjää kisasi viimeiseen asti: näin Menestysreseptin kuusi finalistia valittiin

Teksti:
Juho Kahilainen
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Juho Kahilainen
Julkaistu: 24.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kova taisto finaalipaikoista käytiin tammikuussa Helsingin Suvilahdessa.

Suomalainen Menestysresepti 2019 -tv-ohjelmassa etsitään seuraavaa suosikkituotetta. Viime syksynä lanseerattu kisa herätti välittömästi yritysten ja start-upien huomion, sillä hakemuksia vastaanotettiin peräti 120 kappaletta.

Kilpailun semifinaali järjestettiin Helsingin Suvilahdessa tammikuun 30. päivänä. Pelin henki oli selvä: 27 yrittäjää kisasi kuudesta finaalipaikasta. Oman myyntipuheen kesto on kaksi minuuttia. Sillä pitäisi saada raati vakuuttuneeksi tuotteen ainutlaatuisuudesta.

Keskiviikkoinen aamu Kattilahallissa on jännittynyt. Raadin jäsenet Jyrki Sukula, Jukka Kurttila (Finlaysonin toimitusjohtaja), Suvi Luoma (Foodwestin tutkimusjohtaja), Indrek Kasela (pääomasijoittaja) ja Ilkka Alarotu (S-ryhmän kaupallinen johtaja) kiertävät pöydissä maistellen smoothieita, makkaroita, makeisia ja viljatuotteita. Välillä joku maku tuo hymyn huulille ja saa pään nyökkymään hyväksyvästi. Kilpailijat kuitenkin tietävät, että tuomariston todellisen mielipiteen kuulee vasta lavalla – sitten, kun spottivalo osoittaa heitä ja kamera käy.

”Tuomaristo vaikutti mukavalta. Kehuivat, että oli hyvä koostumus, johon olemmekin tyytyväisiä”, Annika Ikonen kertoo.

Ikonen edustaa kilpailussa helsinkiläistä Lipasu Oy:ta ja nousee lavalle kymmenentenä. Kaksiminuuttista pitchausta varten on kirjoitettu tukisanalista, mutta toiveissa on, ettei siihen tarvitse turvautua.

”Kerran sain pitchauksesta palautetta, että taloudellista puolta ei käsitelty hirveästi”, hän sanoo.

Hänen pöytäseurueeseensa kuuluvat muut Lipasu Oy:n nuoret yrittäjät Mirva Sorsila, Anni Niskakoski, Hilma Koskinen, Roosa Kukkonen, Francesca Åström ja Kaisa Andersson. Kaikki he jännittävät Ikosen puolesta. Yrityksen valttikorttina kisassa on härkäpapujäätelö.

Kattilahallin sali hiljenee, kun tuomaristo asettuu paikalleen lavan valkoiselle sohvalle ja ensimmäisen pitchauksen on määrä alkaa. Lavalle nousseen yrittäjän täytyy aloittaa myyntipuheensa uudelleen alusta, sillä kameraryhmä ei ollut valmiina. Alkukankeuksien jälkeen päästään kuitenkin vauhtiin.

Kaksi minuuttia on lyhyt aika. Puheen on loputtava, kun kello niin näyttää. Ensimmäiseltä yrittäjältä viimeinen lause jäi kesken.

Kaikki 27 semifinalistia seuraavat muiden kilpailijoiden puheenvuoroja ja tuomariston kommentteja herkeämättä.

Ikonen haetaan pöydästä valmistautumaan, kun pitchaustaan pitää Knehtilän luomutilan Minna Sakki-Eerola. Hänelle oli annettu kuudes esiintymisvuoro. Sakki-Eerola esittelee raadille tattarista valmistettuja snackseja. ”Ei ole olemassa tattarikarkkeja. Miten ihmiset löytävät tämän?” Sukula kysyy yrittäjältä. Suvi Luoman mukaan terveellisyyteen harvoin yhdistetään mielikuvissa herkullista makua. Tattariin luottava Sakki-Eerola kestää raadin prässin.

Lipasu Oy:n pöydässä on havaittavissa hermostuneisuutta, sillä kahdeksantena esiintynyt tamperelainen Anssi Räntilä saa raadin suorastaan syttymään. Leivon leipomon ”vegepulla” on selvästi vakuuttanut tuomariston. ”Aamun paras yllätys, mutta sä olet väärä mies pitchaamaan sitä. Tämä maistui paremmalta kuin lihapulla”, Indrek Kasela sanoo.

Jäätelön myyntihinta arveluttaa tuomaristoa, mutta Annikalla on vastaus valmiina

Viimein tulee Annika Ikosen vuoro. Hän aloittaa pitchinsä: ”Mikään muu idea ei saanut innostumaan yhtä paljon kuin epätodennäköisin idea.” Kyse on härkäpapujäätelöstä, jota on nimitetty myös härtelöksi.

Ikonen vie esityksensä loppuun rauhallisesti mutta iloisesti ja saa vastineeksi yleisöltä raikuvat aplodit. Tuomaristolla on kuitenkin vielä sanansa sanottavana.

Indrek Kasela pitää tuotteen kuluttajahintaa liian korkeana.

”Entisenä jäätelömiehenä näkisin, että hinta on vaikea pitää kilpailukykyisenä”, hän kyseenalaistaa.

Ikosella on antaa selvä vastaus tuotteen nykyiseen hintaan.

”Me teemme tuotetta toistaiseksi vielä käsin”, hän toteaa.

Raadilta tulee tuotteelle varovaista tukea.

”Pidin mausta ja rakenteesta. Tämä tuote ei tule menestymään sen maun tai pakkauksen takia. Tähän täytyy saada mukaan tuo asenne ja suhtautuminen elämään”, Jukka Kurttila tiivistää näkemyksensä.

Kun Annika Ikonen kävelee pois lavalta, Lipasu Oy:n pöydässä tunnelma rentoutuu. Kaikki ovat tyytyväisiä Ikosen esitykseen. Nyt täytyy enää katsoa 17 muun kilpailijan esitys ja odottaa tuomariston valintoja.

Finalistit ovat selvillä

Tuomaristo ilmoittaa tehneensä valinnat ja kutsuu kaikki kilpalijat paikalle. Jyrki Sukula luettelee finaaliin päässeiden nimet. Finaalissa ovat: Knehtilän luomutila, Särkifood, Probitat, Leivon leipomo, Alavuden Öljynpuristamo ja Lipasu Oy.

Annika Ikonen on yhtä hymyä.

”Älyttömän hyvä fiilis, kun on monta viikkoa jännittänyt ja treenannut tätä varten!”

Hän oli erityisen iloinen siitä, että tuomaristo oli uskonut Härtelön tarinan voimaan, jossa merkittävässä roolissa on nimenomaan tyttöjen persoonat.

”Tiedämme sen, mutta oli ihana huomata, että muillekin se on iso juttu, koska meillä on älyttömän hauskaa, kun tehdään tätä.”

  • Suomalainen menestysresepti -tv-sarjassa seurataan kuuden rohkean yrittäjän matkaa, kun he yrittävät rakentaa ideasta menestystuotetta. S-ryhmän ja Aito Median kehittämää tv-sarjaa esitetään sunnuntai-iltaisin 30.6. alkaen TV5:lla. Ohjelma on katsottavissa myös Discoveryn suoratoistopalvelu Dplayssa.

  • Finalistit: Carme Plumed-Ferrer Kuopiosta, Anssi Räntilä Tampereelta, Minna Sakki-Eerola Hyvinkäältä, Paavo Vallas Turusta, Annika Ikonen Helsingistä ja Hanna Yli-Kuha Alavudelta.

Lue finalistien haastattelut:

Lisää aiheesta