Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saimi Hoyer (oik.) huijasi Jenni Kokanderin ja Kari Lumikeron hikoilemaan sienimetsään Makumuistoja-ohjelman kuvauksissa.

Juontaja Kari Lumikero uusien makujen äärellä: ”Strutsinmunasta saa maukkaan omeletin”

Teksti:
Katri Saukkonen
Kuvat:
MTV / Emilia Valaja
Julkaistu: 3.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Makumuistoja-ohjelman toisella tuotantokaudella juhlitaan suomalaisen ruoan kera.

Oletko koskaan nähnyt strutsinmunaa?

Ei ollut toimittaja-juontaja Kari Lumikerokaan ennen kuin pääsi vierailemaan strutsitilalla Makumuistoja-ohjelman kuvauksissa.

”Strutsit ovat varsin omapäisiä toimijoita, joiden potkun voima saa Ronaldon kalpenemaan kateudesta”, Lumikero kertoo.

Strutsit ovat varsin omapäisiä toimijoita.

MTV3-kanavalla 12.12. alkavan Makumuistoja-ohjelman kuvausryhmä vieraili toisella kaudella Rajamäellä Uudellamaalla sijaitsevalla strutsitilalla. Ryhmä pääsi muun muassa todistamaan strutsinpoikasen kuoriutumista.

”Tilanpitäjä Janne antoi ilokseni uudelle tulokkaalle nimeksi Kari. Pikkuinen taitaa tällä hetkellä olla jo metrin korkuinen ja venyy aikuistuessaan vielä toisen metrin.”

Lumikero oppi, että strutsinmunasta saa varsin maukkaan omeletin, joka vastaa kooltaan kahta tusinaa kananmunaa.

”Strutsinliha muistuttaa puolestaan naudanlihaa, mutta on kevyemmän oloista. Sen tuottaminen on huomattavasti naudanlihaa ekologisempaa.”

Sormiruokajuhlista sienimetsään

Lumikero toimi juontajana jo Makumuistoja-ohjelman ensimmäisellä kaudella yhdessä näyttelijä Jenni Kokanderin kanssa. Kaksikko jatkaa myös uudella kaudella, mutta ohjelman runko on hieman muuttunut: jokaisen jakson punaisena lankana on valmistautuminen kulinaariseen juhlaan.

”Tapaamme kussakin jaksossa vieraan, käymme ruokaostoksilla ja valmistelemme juhlaa. Kukin jakso huipentuu meluun, väenpaljouteen, tunnekuohuihin ja iloon.”

Kukin jakso huipentuu meluun, väenpaljouteen ja tunnekuohuihin.

Juhlien kuvaaminen ajoittain aika kaoottisissakin oloissa oli Lumikeron mukaan haastavaa, mutta hauskaa.

”Esimerkiksi Turussa kuvatussa jaksossa juhlijat olivat 1–2-vuotiaita, sormiruokaa makustelevia taaperoita, jotka tulivat ja menivät – kuten myös sormin syöty ruoka, josta varisi näkyviä muistoja lattialle”, Lumikero naurahtaa.

Turussa kuvatussa jaksossa juhlijat olivat sormiruokaa makustelevia taaperoita.

”Punkaharjulla Saimi Hoyer puolestaan huijasi meidät sienimetsään hikoilemaan. Samaan aikaan hän keräsi itse hotellinsa vierestä salaisesta paikasta jättikorillisen tatteja, joita saimme maistella ravintolan keittiömestarin loihtimina.”

Jokaisessa jaksossa on juhlien lisäksi kolme muuta muistoa irrallaan juhlateemasta.

Uusia makuja joulupöytään?

S-marketeissa vieraillessaan Lumikero pani merkille, että trendi kohti yhä luonnonmukaisempia, puhtaampia ja ekologisemmin tuotettuja elintarvikkeita näyttää voimistuvan. Lumikeron omassa ruokapöydässä korostuu tällä hetkellä terveellisyys.

”Syön yhä kevyemmin ja vähemmän. Yritän syödä aamuisin karkeista ryyneistä hitaasti kypsyttämääni kaurapuuroa. Se on terveellistä herkkua, jonka valmistaminen sopii eläkeläisen kiireettömään aikatauluun - myös Cita-vaimo tykkää.”

Joulupöydässä kuitenkin herkutellaan. Lumikerot ovat tosin harkinneet vakavasti perinteisestä kinkusta luopumista. Tilalle valmistettaisiin kalkkunaa.

”Saa nähdä onnistuuko. Perinteisistä ruoista on vaikea luopua joulunaikaan, koska ne ovat seuranneet mukana lapsuudesta lähtien.”

Perinteisistä ruoista on vaikea luopua joulunaikaan.

Osa Lumikeron perheenjäsenistä pitää lipeäkalasta, jonka tuoksua hän itse on aina inhonnut. Hän maistaa tätä monelle tuttua jouluherkkua yhdessä Kokanderin kanssa Makumuistoja-ohjelmassa.

”Reaktiomme paljastuu suurelle yleisölle vasta lähetyshetkellä!” Lumikero vinkkaa.

  • Makumuistoja-ohjelma on Warner Bros Finlandin yhteistyössä S-marketin kanssa tuottama ruokaohjelma.

  • Ohjelmaa esitetään MTV3-kanavalla keskiviikkoisin 12.12.2018 alkaen kello 20–21.

  • Sarjaa juontavat toimittaja Kari Lumikero ja näyttelijä Jenni Kokander, jotka toimivat juontajina myös sarjan ensimmäisellä kaudella.

  • ”Reaktioiden perusteella ohjelmassa mukana olleille vieraille on jäänyt hyvä mieli. Sarjassa ei ilkeillä, valmistettuja ruokia ei aseteta paremmuusjärjestykseen eikä ohjelmassa harjoiteta pudotuspeliä”, Lumikero huomauttaa.

Lue myös