Siinä oli Länsi-Pasilan lapsilla ihmettelemistä. Oli tavallinen tiistai, mutta Hakaloilla syötiin taas kerran Jennin isän tekemää ihmewokkia. Siinä oli nuudeleita ja se maistui Aasialta.
Jenni ja isoveljet Juri ja Ilja eivät ihmetelleet vaan nauttivat. Taidemaalari-isä oli aina rakastanut kokeilevaa kokkaamista ja eksoottisia makuja. Sen vuoksi hän osti Kiina-kaupasta wokkipannunkin.
"Eihän sellaista ollut kukaan 1980-luvulla nähnyt. Myös nuudelit oli outoa ruokaa", Jenni Kokander, 37, kertoo.
Näyttelijä-koomikko on viime aikoina muistellut Makumuistoja-tv-ohjelman kuvausten takia lapsuuden makuja ja ajatellut ruokaa enemmän kuin aikoihin.
"Ruoka on aistillista, ruoalla voi rakastaa, ruoka tuo turvallisuutta. Voin syödä iloon ja suruun. Ruoka on paljon muutakin kuin vatsantäytettä!"
Kuunnellaan siis lisää Jennin lapsuuden ruokamuistoja, sillä niitä riittää: Kun kokkausvuorossa oli Jennin äiti, keittiössä syntyi makaronilaatikkoa, lihapullia tai sipulipussikeittoon tehtyä mehevää jauhelihamureketta, johon koko Suomi aikanaan hullaantui.
Paitsi poikkeuspäivänä. Poikkeuspäivä tarkoitti, että äidillä oli ollut kiireitä töissä Suomen Punaisella Ristillä. Silloin hän ei jaksanut laittaa ruokaa vaan poimi kotimatkalla kaupasta valmiit herkut.
"Pojat, hän sanoi tullessaan ja tarkoitti meitä lapsia, tänään syödään piknik! Ruokakassista löytyi Jacky-makupaloja, eineslihapullia ja italiansalaattia. Äiti varmaan peitteli piknik-selityksellä huonoa omaatuntoaan, mutta meille lapsille se oli juhlaa."
Kaikki hyvin ruokapöydässä
Äidin työpaikka kansainvälisessä avustusjärjestössä opetti Jennille, että ruoka ei jakaudu maailmassa tasaisesti. Nälkäpäivästä tuli jokavuotinen tapa auttaa. Silloin oltiin liikkeellä keräyslippaan kanssa ja syötiin päivälliseksi puuroa.
"Meitä ei koskaan kotona peloteltu, että lautanen tyhjäksi, jossain nähdään nälkää. Sen kuitenkin opin, että olen etuoikeutettu. Ehkä tunsin siitä joskus huonoa omaatuntoakin."
Nyt Jenni pitää itse huolen siitä, että yhdeksänvuotias Saima ja neljävuotias Vilho käsittävät, ettei kaikilla ole ruokapöydässä yhtä hyvin kuin heillä.
"Minut saa helposti raivostumaan se, että ruoalla leikitään tai siitä marmatetaan. Eriarvoisuuden käsite iskostui lapsena minuun niin syvälle."
Enemmän Kokandereilla kuitenkin rakastetaan kuin raivotaan ruoalla. Jenni ja hänen miehensä Jukka ovat molemmat innokkaita kokkaajia ja useimpina päivinä perhe syö yhdessä.
Jennille ruokailuhetki merkitsee ennen kaikkea turvallisuutta. Kaikki on hyvin, kun istumme tässä yhdessä. Sen tunteen hän haluaa välittää lapsille.
"Olisi tietenkin kiva kertoa, että keskustelemme ruokapöydässä kaikista maailman asioista. Ei se mene niin. Usein jäämme miehen kanssa kahdestaan, kun Vilho katsoo televisiosta Tohtori Sykeröä ja Saimi häipyy pöydästä harrastuksiin. Mutta nyt mennään lasten kanssa näin."