Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Makumuistoja-juontaja Jenni Kokander: "Söimme lauantaisin lihapiirakkaa suodatinpussista"

Teksti:
Katri Saukkonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Näyttelijä Jenni Kokander on kiertänyt ympäri Suomen elämässä uudelleen suomalaisille rakkaita ja tärkeitä makumuistoja. Mutta mitä juontaja ajattelee itse ruoasta?

Mitä syöt kuvauspaikalla?

"Vihaan yleisiä hälyisiä ruokaloita, joissa on usein vähän outoa ja rasvaista ruokaa. Hälyinen ruokahetki on ahdistava. Siksi en mene kovinkaan usein kuvauspäivän aikana lounaalle, vaan syön vaikkapa puuroa. Siitä ei tule hiilihydraattipsykoosia. Pystyn hyvin olemaan myös syömättä koko päivän. En tule nälkäisenä vihaiseksi eikä minulta lopu energia helposti. Laitan sitten kotona ruokaa, josta tykkään."

Millaisia makumuistoja sinulla liittyy lapsuuteen?

"Olen aina ollut hyvä syömään. Lapsena söin ulkomaanmatkoilla aikuisten pizzoista oliivit ja simpukat. Isäni on ollut kokeileva kokki, joten olemme syöneet esimerkiksi etnistä ruokaa jo kun olin lapsi. Kun tapasin äskettäin Pirkka-Pekka Peteliuksen Putouksen kuvauksissa, ensimmäisenä minulle tuli mieleen makumuisto lapsuudesta. Silloin katsoimme saunan jälkeen kylpytakit päällä perheen kanssa televisiosta Peteliuksen tähdittämää ohjelmaa ja söimme lihapiirakkaa suodatinpussista, etteivät sormet likaannu. Siitä tuli ihana ajatus, että ehkä nykyään perheet tekevät samoin Putouksen äärellä. Onkohan se edelleen eineslihapiirakka, mitä perheet syövät televisiota katsoessaan?"

Mitä olet halunnut opettaa omille lapsillesi ruoasta?

"Sen, että ruokaa tulee kunnioittaa. Se ei ole itsestäänselvyys. Joskus tokaisen kiukutteleville lapsille, että olen tämän ruoan teille rakkaudella laittanut, ei ole kohteliasta jättää syömättä. Meillä on kyllä ruokafiksut lapset. He ovat aina syöneet esimerkiksi mausteista ruokaa, hedelmiä ja kasviksia."

Mitä sinulla on aina jääkaapissa?

"Teemme viikonlopun ruokaostokset torstaina tai perjantaina isossa kaupassa. Sen lisäksi käymme pari kertaa viikossa pienessä kaupassa – maitoa ja sellaista tulee kyllä haettua melkein joka tai joka toinen päivä. Juomme todella paljon maitoa. Meillä on aina jääkaapissa jogurttia hengissä pysymisen vuoksi. Ruisleipää, maitoa, kurkkua, paprikaa ja tomaattia."

Mikä ruoka sinulta on jäänyt syömättä?

"Mykysoppa. Siinä on esimerkiksi verta, jota en saa alas. Mieheni rakastaa maksaa, mutta minusta se maistuu siltä, ettei se kuulu suuhun. Porsaanliha ylipäätään jää syömättä."

Mikä uutuusruoka hurmasi sinut viimeksi?

"Broccolini. Halusin heti kokeilla sitä. Jokin aika sitten fenkoli. Kaikki kokit kokeilivat sitä jossain vaiheessa. Se oli todella trendikäs. Halusin itsekin heti testata. Tykkään uusien ruokien ja makujen löytämisestä. Se on kuin aarteen etsintää. Vähän niin kuin kirpputoreilla kiertely."

Paikallinen suomalainen ruoka, jota haluaisit kokeilla?

"En ole koskaan tehnyt itse karjalanpiirakoita. Haluaisin nähdä, miltä oma piirakkani näyttäisi. Toinen olisi rosvopaisti. Haluaisin nähdä, meneekö liha niin mureaksi, että kykenisin syömään sitä."

Mistä tutusta ruoasta haluaisit nähdä uuden version?

"Kalakukosta. Hävettää sanoa, mutta en tykkää siitä. En ymmärrä sitä kalan ja läskin yhdistelmää. Samalla tiedän, että se on paikallisilta suuri vieraanvaraisuuden osoitus. Siitä olisi kiva saada uusi versio."

Jenni Kokanderin juontama Makumuistoja-ohjelma MTV3-kanavalla keskiviikkoisin kello 20–21 12.12.2018 alkaen