Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Makumuistoja-juontaja Kari Lumikero: "Ruispuuro oli lapsuuden inhokkiruokani"

Teksti:
Katri Saukkonen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.6.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Toimittaja Kari Lumikero tapasi suomalaisia näille rakkaiden ja tärkeiden makumuistojen äärellä. Mutta millaisia muistoja juontajalla itsellään on?

Mikä ruoka oli lapsuuden inhokkisi?

"Suuri inhokki oli ruispuuro. Vaikka siihen laittoi kuinka paljon sokeria, se ei vain maistunut. Siinä tökki voimakas rukiin maku – ja usein puuroon lisätty kirpeä puolukkahillo."

Entä suosikkisi?

"Minusta tuli jo kouluaikana suuri keittojen ystävä. Lihakeitto oli suursuosikkini. Siskonmakkaraa vien nykyään mukaan kotiin Unkariinkin, jotta saan siskonmakkarakeittoa."

Mikä on salainen ruokapaheesi?

"Aamiaisella syön pari keksiä teen kera. Ei täytekeksejä, vaan tavallisia. Luoja pitäköön minut erillään munkeista. Ne maistuivat jo armeijassa.  Oikeita sokerikuorrutettuja munkkirinkilöitä ei muuten juuri saa muualta kuin Suomesta. On tuskaa ajaa ABC:n ohi ilman, että koukkaan munkille."

Mitä kokkasit aikoinaan lapsillesi?

"Makaronilaatikkoa. Se on nyt lapsenlapsieni suosiossa. Kuulemma parempaa kuin tyttäreni tekemä. Lastemme perheissä kasvissyönti on yleistynyt. Mutta ei minua haittaa tehdä kahta eri versiota makaronilaatikosta – lihaa ja kasvista."

Mitä mieltä olet kasvisruoasta?

"Olen kerran tehnyt jopa kasviskinkun pavuista. Kasvisruokien valmistaminen vaatii keskittymistä ja oppimishalua, mutta ne ovat oikein maukkaita. Suosikkejani ovat papupohjaiset kasvisruoat. Sitä en ymmärrä, miksi kasvisruokien pitäisi olla liharuokien näköisiä."

Mitä kaipaat suomalaiseen ruokakauppaan?

"Kohtuuhintaista ankanlihaa. Se on hyvää ja terveellistä."

Mitä perinneruokaa haluaisit kokeilla?

"Rössypottua – siitä en tiedä mitään. Oululaiset ystäväni kehuvat. Maistamistani perinneruoista muikkukukko on suosikkini."

Kari Lumikeron juontama Makumuistoja-ohjelma MTV3-kanavalla keskiviikkoisin kello 20–21 12.12.2018. alkaen