Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kun maailma ei enää ole entisensä, on erityisen tärkeää pitää huolta nuorista

Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.9.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
Neljännes S-ryhmän työntekijöistä on alle 25-vuotiaita. Minunkin ensimmäinen työpaikkani oli vähittäiskaupassa kärrypoikana, kirjoittaa Yhteishyvän päätoimittaja Veli-Pekka Ääri.

Sanotaan, että lapset kasvattavat usein vanhempiaan enemmän kuin vanhemmat lapsiaan. Isänä allekirjoitan tämän.

Viime kuukausina olen viettänyt vapaa-aikaa jälkikasvuni kanssa yhteisen moottoripyöräharrastuksen parissa. Uskottava se on, että museopyörieni liikkuvuus on jo täysin riippuvainen teinien syväosaamisesta tekniikan suhteen. Huomaan yhä useammin olevani oppipojan roolissa, mutta saan onneksi tuntea edelleen arvoni myös faijana. Vanhemmat ja lapset siis kasvattavat toisiaan ristiin. Sama näkyy yhteiskunnassa.

Kaupparyhmämme on tiiviisti tekemisissä nuorison kanssa – työssä ja asiakkaina. Neljännes S-ryhmän työntekijöistä on alle 25-vuotiaita. Minunkin ensimmäinen työpaikkani oli vähittäiskaupassa, kun toimin Kupittaan Citymarketin kärrypoikana kesällä 1984.

Vanhempiaan fiksumpi nuoriso menee minkä tahansa esteen läpi niin että heilahtaa.

Juuri nyt, kun maailma ei enää ole entisensä, on erityisen tärkeää pitää huolta nuorista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kriisin tai laman hetkellä nuorista tulee väliinputoajia, koska he kärsivät eniten paremman huomisen näkyvyyden puutteesta. Jos ei ole näkymää, niin ei ole motii… Motivaation puute voi johtaa syrjäytymiseen. Jos motivaatio säilyy, vanhempiaan fiksumpi nuoriso menee minkä tahansa esteen läpi niin että heilahtaa.

Yhteishyvä-lehden (5/2020) teema keskittyy nuoriin. Oman tarinansa kertoo myös viimeiset pari vuotta hiljaiseloa pitänyt Jare Tiihonen, monella mittapuulla ansioitunut räp-muusikko.

Pääjohtajamme Taavi Heikkilä on kirjoittanut kesän aikana kirjan. Siinä hän tiivistää tekemisiämme ja osuuskaupparyhmän suunnitelmia. Jäsenomisteisena osuuskuntana S-ryhmällä menee juuri niin hyvin kuin meillä suomalaisilla muutenkin. Isona toimijana meillä on kuitenkin yksilöä suurempi rooli siinä, että menemme yhdessä kohti parempaa huomista. Sitä rakennamme erityisesti jälkipolvillemme kiitoksena kaikista niistä opeista – uusista ajatuksista, raikkaista näkemyksistä ja tavallisuudesta poikkeavasta suhtautumisesta – joita he ikäluokka kerrallaan meille antavat.

P.S. Roosa nauha -keräys alkaa jälleen. S-ryhmä on Syöpäsäätiön pitkäaikaisena kumppanina mukana tässä tärkeässä työssä. Laitetaan vaaleanpunainen nauha rintaan.

Veli-Pekka Ääri

päätoimittaja

Yhteishyvän 5/2020 juttuja