Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät metallin: huuhtaise metallitölkit ja poista muoviosat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät metallin: huuhtaise metallitölkit ja poista muoviosat

Alumiiniset juomatölkit palautetaan kauppaan. Metallinkeräysastioihin voi viedä esimerkiksi tyhjiä ja puhtaita säilyke- ja juomatölkkejä, metalliastioita (myös emaloituja), puhdistettuja alumiinivuokia ja -folioita, metallikansia, kruunu- ja kierrekorkkeja sekä muuta pienmetallia.

Polkupyörät, pitkät sähköjohdot ja isot metalliesineet kannattaa viedä oman kunnan keräyspisteeseen tai metallia vastaanottavaan romuliikkeeseen.

Aerosolipakkaukset, kuten hiuslakka- tai deodoranttipullot, saa laittaa metallinkierrätykseen vain aivan tyhjinä. Paristot ja muu vaarallinen jäte eivät sovi metallinkeräykseen. Eivät myöskään märkää maalia sisältävät maalipurkit, sillä niissä on usein mukana vaaralliseksi jätteeksi luettavia liuottimia. Televisiot ja muut metallia sisältävät sähkölaitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

Tietyn kokoisilla taloyhtiöillä on velvollisuus kerätä metalliset pakkausjätteet. Jos taloyhtiölläsi ei ole metallinkeräystä, tarkista lähimmän ekopisteen sijainti täältä.

Mitä metallijätteelle pitää tehdä?

Metallipakkaukset huuhtaistaan ja niistä poistetaan mahdollisuuksien mukaan muovikorkit ja -osat.

Mitä metallijätteille tapahtuu?

Metallit ovat siitä kiitollista jätettä, että niitä voi kierrättää lähes loputtomasti. Metallijäte murskataan ja siitä erotellaan niin kutsutut värimetallit, kuten alumiini, sinkki ja kupari. Ne sulatetaan omiksi materiaalijakeikseen, samoin jäljelle jäävä rauta.

Sulatetusta materiaalista voidaan valmistaa uusia tuotteita. Tällöin energiaa tarvitaan huomattavasti vähemmän, kuin jos raaka-aine pitäisi louhia maaperästä ja jalostaa käyttövalmiiksi.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta