Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pikakurssi majoneesimestariksi: itse tehty majoneesi onnistuu näillä nikseillä ja mausteilla

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Pia Arnould
Julkaistu: 6.2.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Luulitko, että majoneesin teko on vaikeaa? Ei todellakaan, kun muistat pari pikku niksiä. Lisätwistiä ja mestarikokkimainetta niität taidokkaalla majoneesin maustamisella. Lue myös ohje majoneesiin ilman kananmunaa.

Majoneesin pääraaka-aine on ruokaöljy. Usein parhaiten tarkoitukseen soveltuu neutraalin makuinen rypsiöljy, mutta välimerellisen ruoan lisänä majoneesi voi mainiosti olla oliiviöljypohjainen. Öljyn lisäksi tarvitset vain kananmunaa, sinappia ja tilkan happoa, kuten viinietikkaa tai sitruunamehua, sekä mausteeksi suolaa ja musta- tai valkopippuria.

Tasalämpöiset raaka-aineet

Majoneesin onnistumisessa on tärkeää, että raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Perinteisellä menetelmällä keltuainen, sinappi ja etikka sekoitetaan ensin pyöreäpohjaisessa kulhossa. Öljy lisätään aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.

Pikainen kastike

Pikamajoneesi syntyy vieläkin näppärämmin. Keltuaistakaan ei tarvitse erotella, vaan munan voi käyttää kokonaan. Mittaa kaikki ainekset korkeaan kapeaan kulhoon. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä ja nosta se erittäin hitaasti ylös. Voilà – kastike on maustamista ja maun tarkistusta vaille valmista!

Juoksettuva majoneesi kuriin

Mikäli käy hassusti ja majoneesi juoksettuu, eli muuttuu rakeiseksi, kokeile tätä: riko keltuainen puhtaan kulhoon pohjalle ja vatkaa juoksettunut majoneesi vähän kerrallaan keltuaisen joukkoon.

Katso myös: Keittiökemiaa-sarjassa Pipsa Hurmerinta selvittää, miksi majoneesi juoksettuu.

Kevennä ja mausta

Öljyn takia majoneesi ei keiku kastikekategorian keveimpien kärjessä, mutta valmista majoneesia voit itse helposti keventää. Sekoita majoneesiin puolet ranskankermaa tai kermaviiliä. Hapanmaitotuotteet tuovat myös mukavan kirpeää vivahdetta. Lisämakua saat myös käyttämällä maustekaapin sisältöä mielikuvituksellisesti. Yhdestä majoneesista saat kymmeniä versioita maustamalla ja höystämällä.

Itse tehty majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

10 tapaa maustaa majoneesia

MAUSTA & HÖYSTÄMINKÄ KANSSA?
savupaprikajauhegrillatun broilerin ja kaslerin lisäksi, burgerin väliin
currykanaruokien lisukkeeksi
chilibroilerinsiiville, ranskalaisille perunoille
sahramibouillabaissen eli ranskalaisen kalakeiton silmäksi
yrttisilppukalan ja grillattujen kasvisten kastikkeena
sitruunan-, limetin- tai appelsiininkuoriraastebroilerille, kasviksille, kalalle
tilli ja hienonnetut kapriksetvaalealle kalalle, uusille perunoille
valkosipulisimpukoille, grillatuille äyriäisille
tomaattipyree ja grillausmaustehampurilaisten kastikkeeksi
maustekurkkusilppupaneroiduille kaloille, kuten kalapuikoille

Vegemajoneesi

Majoneesin voit valmistaa myös ilman kananmunaa. Tästä vege tykkää!

  • 2 dl rypsiöljyä
  • ¾ dl soijajuomaa
  • 1 tl sileää dijoninsinappia
  • ½ rkl valkoviinietikkaa
  • ⅓ tl suolaa

Mittaa kaikki huoneenlämpöiset aineet korkeaan kapeaan kulhoon. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä ja nosta se erittäin hitaasti ylös. Valmista! Mausta majoneesi halutessasi yllä mainituin tavoin tai makusi mukaan.

Katso majoneesireseptit