Majoneesin pääraaka-aine on ruokaöljy. Usein parhaiten tarkoitukseen soveltuu neutraalin makuinen rypsiöljy, mutta välimerellisen ruoan lisänä majoneesi voi mainiosti olla oliiviöljypohjainen. Öljyn lisäksi tarvitset vain kananmunaa, sinappia ja tilkan happoa, kuten viinietikkaa tai sitruunamehua, sekä mausteeksi suolaa ja musta- tai valkopippuria.
Tasalämpöiset raaka-aineet
Majoneesin onnistumisessa on tärkeää, että raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Perinteisellä menetelmällä keltuainen, sinappi ja etikka sekoitetaan ensin pyöreäpohjaisessa kulhossa. Öljy lisätään aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.
Pikainen kastike
Pikamajoneesi syntyy vieläkin näppärämmin. Keltuaistakaan ei tarvitse erotella, vaan munan voi käyttää kokonaan. Mittaa kaikki ainekset korkeaan kapeaan kulhoon. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä ja nosta se erittäin hitaasti ylös. Voilà – kastike on maustamista ja maun tarkistusta vaille valmista!
Juoksettuva majoneesi kuriin
Mikäli käy hassusti ja majoneesi juoksettuu, eli muuttuu rakeiseksi, kokeile tätä: riko keltuainen puhtaan kulhoon pohjalle ja vatkaa juoksettunut majoneesi vähän kerrallaan keltuaisen joukkoon.
Katso myös: Keittiökemiaa-sarjassa Pipsa Hurmerinta selvittää, miksi majoneesi juoksettuu.
Kevennä ja mausta
Öljyn takia majoneesi ei keiku kastikekategorian keveimpien kärjessä, mutta valmista majoneesia voit itse helposti keventää. Sekoita majoneesiin puolet ranskankermaa tai kermaviiliä. Hapanmaitotuotteet tuovat myös mukavan kirpeää vivahdetta. Lisämakua saat myös käyttämällä maustekaapin sisältöä mielikuvituksellisesti. Yhdestä majoneesista saat kymmeniä versioita maustamalla ja höystämällä.
Itse tehty majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.