Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Järjestä dippibileet – tässä ovat illanvieton parhaat dipit ja tahnat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.12.2023
|
Muokattu: 12.12.2023
Helposti jaettavat tarjoilut sopivat loistavasti loppuvuoden juhliin. Pöytään tehdään ainakin uusi klassikko eli mätidippi sekä punajuurihummus ja juustoinen lämmin dippi.

Mausteiset ja paksut kasvistahnat ovat omiaan tuomaan runsautta pikkusyötävistä koottuun tarjoilupöytään. Pikantissa muhammarassa maistuvat saksanpähkinät, valkosipuli ja uunissa paahdettu paprika.

Lempeämmän makuinen punajuurihummus tuo pirteää väriä illanviettoon. Punajuuret kannattaa keittää kokonaisina ja kuorineen, jotta väri on mahdollisimman kirkas. Jos hummus pitää saada valmiiksi nopeasti, punajuuret voi tietysti pilkkoa ennen keittämistä.

Mätidippi alkaa olla jo uusi klassikko joulun ajan ja uudenvuoden juhlatarjoiluissa. Nerokas dippi kannattaa tehdä paksuun ja täysrasvaiseen ranskankermaan, jotta se ei muutu rakenteeltaan kovin juoksevaksi, kun muut ainekset lisätään joukkoon. Ranskankerman voi korvata myös osittain esimerkiksi turkkilaisella jogurtilla.

Vegaaninen versio loppuvuoden kala- ja äyriäistahnoista onnistuu muutaman nerokkaan tuotteen avulla. Savustettu porkkanavalmiste tuo tahnaan lämminsavulohta muistuttavaa makua ja merilevävalmiste pilkuttaa tahnan mädin tavoin. Tuore punasipuli, sitruunanmehu ja sinappi pitävät huolen, että maku pysyy raikkaana.

Erilaiset vaahdotetut ja vatkatut juustodipit ovat olleet tämän vuoden hitti. Vaahdotettu briejuusto on helppo yhdistää monenlaisiin lisukkeisiin. Se sopii erinomaisesti joulun ja uudenvuoden aikaan suosittujen raaka-aineiden seuraksi. Siemennäkkärit, hillot ja uunissa paahdetut viinirypäleet ovat kokeilemisen arvoisia lisukkeita. Briejuuston täytyy olla huoneenlämpöistä ennen kuin sitä voi alkaa vaahdottaa. Vatkaamisessa pitää olla kärsivällinen, sillä kuohkean lopputuloksen saaminen kestää useamman minuutin.

Täyteläiset juustodipit maistuvat kylminä talvi-iltoina kynttilöiden ja jouluvalojen loisteessa. Lämpimät dipit maistuvat paahdettujen kasvisten, tuoreen leivän ja maissilastujen kanssa. Kattilassa valmistuvan juustodipin pohjana on olut, joka antaa dipille mukavaa maltaista makua. Dippi kannattaa tarjoilla paksussa kuumennetussa kulhossa, jotta se pysyy mahdollisimman pitkään lämpimänä.

Monelle tuttu uunifeta toimii pastan lisäksi myös dippinä. Kevyesti maustettu ja öljyllä valeltu fetapala pehmenee uuninkestävässä kulhossa samalla, kun seuraksi pilkotut kasvikset kypsyvät. Pehmeään fetaan sekoitetaan uunin jälkeen ranskankermaa, joka tekee sen rakenteesta hieman löysemmän. Fetadippi maustetaan vielä lopuksi hunajalla, jonka makeus sopii suolaisen juuston pariksi.

Kokeile myös näitä