Kaikenlaiset dipit ja tahnat – piristä arkiateriaa tai kokoa illallinen dippikulhojen ympärille

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.4.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Hummus, pesto, hernetahna… Kaikille tutut dipit ja tahnat kaipaavat rinnalleen välillä uusia vaihtoehtoja. Trendiherkku rapea valkosipuli-chiliöljy maustaa kesäiltoihin sopivan jogurttidipin. Pesto onnistuu basilikan lisäksi muistakin yrteistä ja leivän päälle sopivat paksut pähkinäiset tahnat.

Pestot ja muut yrttikastikkeet

Pesto tuo mieleen genovialaisen vihreän peston, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, öljystä, pinjansiemenistä ja parmesaanista. Pesto voi kuitenkin olla myös paljon muuta: kokeile tillipestoa kalan kanssa tai todellista sesonkiherkkua karhunlaukkapestoa leivän päällä.

Pestot ja muut yrttikastikkeet sopivat loistavasti grilliruokien maustajaksi, leivän päälle tai sekoitettavaksi jogurttiin, jolloin niistä saa loistavan makuisia dippejä kasviksille. Jos tykkäät chilin potkusta, kokeile argentiinalaista chimichurria.

Välimerellinen oliiveista ja aurinkokuivatusta tomaateista tehty tapenade ei ole pesto, mutta makumaailma on siinäkin voimakas ja käyttömahdollisuudet samat.

Karhunlaukkapesto
Karhunlaukkapesto

Karhunlaukkapesto

Tillipesto
Tillipesto

Tillipesto

Pesto
Pesto

Pesto

Chimichurri laakeassa kulhossa chiliviipaleilla ja korianterilla koristeltuna.
Chimichurri laakeassa kulhossa chiliviipaleilla ja korianterilla koristeltuna.

Chimichurri

Salsa verde
Salsa verde

Salsa verde

Välimeren tapenade
Välimeren tapenade

Välimeren tapenade

Kasvistahnat

Värikkäät kasvistahnat kruunaavat välipalan, iltasnäcksit sekä meze-aterian. Kasviksissa on usein reilusti nestettä, eikä niistä tehtyihin tahnoihin tarvitse lisätä kuin öljyä ja mausteita. Kasvikset kannattaa kypsentää esimerkiksi uunissa paahtamalla, jolloin niihin saa syvempää ja hieman makeampaa makua.

Kokeile munakoisosta tehtävää baba ganoushia tai georgialaista ajvaria, johon tulee lisäksi paprikaa. Meksikolainen guacamole on vanha suosikki, mutta sitäkin voi piristää tuoreella mangolla.

Kurpitsapesto

Kurpitsapesto

arrow-right
Baba ganoush -munakoisotahna

Baba ganoush -munakoisotahna

arrow-right
Ajvar eli paahdettu munakoiso-paprikatahna

Ajvar eli paahdettu munakoiso-paprikatahna

arrow-right
Mangoguacamole

Mangoguacamole

arrow-right
Guacamole

Guacamole

arrow-right

Raikkaat jogurttidipit

Erilaisista maitotuotteista, kuten jogurtista, ranskankermasta sekä kermaviilistä saa tehtyä raikkaita mutta silti täyteläisiä dippejä ja kastikkeita. Paksu ja hieman rasvaisempi turkkilainen jogurtti toimii lähes kaikissa ohjeissa.

Jos tarjolla on tuoreita kasviksia, sipsejä tai vaikka nugetteja, kannattaa ehdottomasti kokeilla hieman tulista ja koukuttavia rapeita sattumia sisältävää valkosipuli-chilidippiä. Mausteisten ranskalaisten tai falafelpyöryköiden seuraan kannattaa sen sijaan tehdä raikas yrteillä tai kurkulla maustettu jogurttikastike. Lämpimästä juustoisesta olutdipistä, leivästä ja kasviksista saat täyttävän aterian.

Rapea valkosipuli-chilidippi
Rapea valkosipuli-chilidippi

Rapea valkosipuli-chilidippi

Maltainen juustodippi
Maltainen juustodippi

Maltainen juustodippi

Minttu-jogurttikastike
Minttu-jogurttikastike

Minttu-jogurttikastike

mätidippi
mätidippi

Mätidippi

Helppo punajuuritahna
Helppo punajuuritahna

Helppo punajuuritahna

Raita-kastike kulhossa, vierellä naan-leipä
Raita-kastike kulhossa, vierellä naan-leipä

Raita-kastike

Papu- ja pähkinätahnat

Pavuilla ja pähkinöillä tahnoihin saa reilusti ruokaisuutta ja rakennetta. Kikherneitä kannattaa kokeilla hummuksen lisäksi myös muihin tahnoihin. Pähkinöistä cashewpähkinät sopivat parhaiten dippeihin ja tahnoihin, sillä ne ovat pehmeitä ja miedon makuisia.

Nämä paksut tahnat sopivat parhaiten levitettäväksi leivän päälle sekä tuomaan salaatteihin ruokaisuutta.

Muhammara-paprikatahna

Muhammara-paprikatahna

arrow-right
Papudippi

Papudippi

arrow-right
Hummus

Hummus

arrow-right
Rapeat ruissipsit ja hernehummus

Rapeat ruissipsit ja hernehummus

arrow-right
Porkkana-pähkinä dippi

Pirteä porkkana-pähkinädippi

arrow-right
Cashew-paprikatahna

Cashew-paprikatahna

arrow-right

Makeat tahnat

Dipit sopivat myös jälkiruokapöytään! Sula suklaa kelpaa sellaisenaan dipiksi marjoille ja hedelmille. Suklaan joukkoon voi myös soseuttaa marjoja, kuten puolukka-valkosuklaadipissä on tehty.

Pähkinöistä voi tehdä tehokkaalla monitoimikoneella tai tehosekoittimella itse pähkinävoita, joka on herkullista esimerkiksi omenaviipaleiden kanssa, puurossa tai jogurtissa.

Pähkinävoi
Pähkinävoi

Pähkinävoi

Puolukka-valkosuklaadippi
Puolukka-valkosuklaadippi

Puolukka-valkosuklaadippi

Lue lisää