Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaikenlaiset dipit ja tahnat – piristä arkiateriaa tai kokoa illallinen dippikulhojen ympärille

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.4.2023
|
Muokattu: 21.5.2024
Hummus, pesto, hernetahna… Kaikille tutut dipit ja tahnat kaipaavat rinnalleen välillä uusia vaihtoehtoja. Trendiherkku rapea valkosipuli-chiliöljy maustaa kesäiltoihin sopivan jogurttidipin. Pesto onnistuu basilikan lisäksi muistakin yrteistä ja leivän päälle sopivat paksut pähkinäiset tahnat.

Pestot ja muut yrttikastikkeet

Pesto tuo mieleen genovialaisen vihreän peston, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, öljystä, pinjansiemenistä ja parmesaanista. Pesto voi kuitenkin olla myös paljon muuta: kokeile tillipestoa kalan kanssa tai todellista sesonkiherkkua karhunlaukkapestoa leivän päällä.

Pestot ja muut yrttikastikkeet sopivat loistavasti grilliruokien maustajaksi, leivän päälle tai sekoitettavaksi jogurttiin, jolloin niistä saa loistavan makuisia dippejä kasviksille. Jos tykkäät chilin potkusta, kokeile argentiinalaista chimichurria.

Välimerellinen oliiveista ja aurinkokuivatusta tomaateista tehty tapenade ei ole pesto, mutta makumaailma on siinäkin voimakas ja käyttömahdollisuudet samat.

Kasvistahnat

Värikkäät kasvistahnat kruunaavat välipalan, iltasnäcksit sekä meze-aterian. Kasviksissa on usein reilusti nestettä, eikä niistä tehtyihin tahnoihin tarvitse lisätä kuin öljyä ja mausteita. Kasvikset kannattaa kypsentää esimerkiksi uunissa paahtamalla, jolloin niihin saa syvempää ja hieman makeampaa makua.

Kokeile munakoisosta tehtävää baba ganoushia tai georgialaista ajvaria, johon tulee lisäksi paprikaa. Meksikolainen guacamole on vanha suosikki, mutta sitäkin voi piristää tuoreella mangolla.

Raikkaat jogurttidipit

Erilaisista maitotuotteista, kuten jogurtista, ranskankermasta sekä kermaviilistä saa tehtyä raikkaita mutta silti täyteläisiä dippejä ja kastikkeita. Paksu ja hieman rasvaisempi turkkilainen jogurtti toimii lähes kaikissa ohjeissa.

Jos tarjolla on tuoreita kasviksia, sipsejä tai vaikka nugetteja, kannattaa ehdottomasti kokeilla hieman tulista ja koukuttavia rapeita sattumia sisältävää valkosipuli-chilidippiä. Mausteisten ranskalaisten tai falafelpyöryköiden seuraan kannattaa sen sijaan tehdä raikas yrteillä tai kurkulla maustettu jogurttikastike. Lämpimästä juustoisesta olutdipistä, leivästä ja kasviksista saat täyttävän aterian.

Papu- ja pähkinätahnat

Pavuilla ja pähkinöillä tahnoihin saa reilusti ruokaisuutta ja rakennetta. Kikherneitä kannattaa kokeilla hummuksen lisäksi myös muihin tahnoihin. Pähkinöistä cashewpähkinät sopivat parhaiten dippeihin ja tahnoihin, sillä ne ovat pehmeitä ja miedon makuisia.

Nämä paksut tahnat sopivat parhaiten levitettäväksi leivän päälle sekä tuomaan salaatteihin ruokaisuutta.

Makeat tahnat

Dipit sopivat myös jälkiruokapöytään! Sula suklaa kelpaa sellaisenaan dipiksi marjoille ja hedelmille. Suklaan joukkoon voi myös soseuttaa marjoja, kuten puolukka-valkosuklaadipissä on tehty.

Pähkinöistä voi tehdä tehokkaalla monitoimikoneella tai tehosekoittimella itse pähkinävoita, joka on herkullista esimerkiksi omenaviipaleiden kanssa, puurossa tai jogurtissa.

Lue lisää