Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Levitelauta on somehitti, joka teki levitteistä ja leivästä trendikkäitä – Kokeile kolmen levitteen herkkulajitelmaa

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 24.2.2023
|
Muokattu: 24.2.2023
Mitä syntyy, kun yhdistetään hyvä rapea leipä, maukas levite sekä helppo mutta näyttävä tarjoilutapa? Tietenkin butter board eli levitelauta.

Hyvä leipä ja maukkaat levitteet ja tahnat ovat olleet simppeleitä arjen ilostuttajia, mutta viime aikoina ne ovat päässeet myös juhlapöytien keskipisteiksi. Syynä on somehitiksi noussut butter board, levitelauta, eli uusi kekseliäs tapa tarjota leipää. Suosio ei yllätä, sillä levitelauta on näyttävän näköinen, se voi olla makea tai suolainen - ja sitä voi muunnella loputtomasti.

Idea on yksinkertainen. Pehmeä tahna tai levite, esimerkiksi voi, tuorejuusto tai näiden sekoitus, levitetään hieman aaltoilevaksi kerrokseksi leikkuulaudalle, tarjoiluvadille tai lautaselle.

Levitteenkin voi maustaa eri tavoin, mutta tärkeimpiä ovat päälliset: pinta koristellaan kauniiksi suolaisilla tai makeilla herkuilla. Pinnalle voi ripotella mausteita ja yrttejä, sitrushedelmien raastettua kuorta, pikkelöityjä kasviksia, marjoja, hedelmäpaloja, rouhittuja pähkinöitä tai vaikka syötäviä kukkia.

Lisäksi tarjolle katetaan leipäpaloja, joilla sitten kaapaistaan tahnaa laudalta.

Tarjoiluidean kehittäjäksi mainitaan amerikkalainen keittiömestari Joshua McFadden, jonka Six Seasons -kirjassa levitelaudan resepti oli jo vuonna 2017. Hitiksi butter board nousi kuitenkin vasta syksyllä 2022, kun ruokavaikuttaja Justine Doiron julkaisi siitä videon TikTok-tilillään.

Näin kokoat levitelaudan

  1. Notkista levitettä esimerkiksi sekoittamalla sitä hetki lusikalla. Osassa resepteistä ainekset vaahdotetaan sähkövatkaimella. Jos käytät voita, ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään, jotta saat voin levittymään kauniisti alustalle. Mausta haluamallasi tavalla.

  2. Ota esiin leikkuulauta, tarjoiluvati, lautanen tai vaikka korkea kakkuvati. Levitä voi tai tahna tarjoiluastialle laakeaksi kerrokseksi voiveitsen tai lastan avulla niin, että pinnassa on pieniä aaltomaisia kohokuvioita. Voit myös pursottaa levitteen tarjoiluastialle. Jos alusta on puinen, voit halutessasi suojata sen leivinpaperilla, jotta rasva ei imeydy lautaan.

  3. Ripottele pinnalle esimerkiksi yrttejä, mausteita ja sitruunankuorta. Älä kitsastele koristeissa, sillä moni haluaa leipäpalalleen pinnallakin olevia herkkuja.

  4. Voit valuttaa tai pirskottaa lopuksi päälle vielä esimerkiksi hunajaa tai laadukasta oliiviöljyä.

  5. Tarjoa tuoreen rapean leivän kanssa. Vaikka tarkoitus on kaapaista levitettä leivälle suoraan laudalta, ainakin juhlissa pöytään kannattaa nostaa myös voiveitsi, jolla voi halutessaan ottaa tahnaa leivälle.

Levitelaudalle sopii sekä suolainen että makea

Rakenna levitteistä ja lisukkeista trendikäs herkkulajitelma. Valitse suolainen tai makea levite – tai tee kaikki kolme!

Voilevite, johon ruskistettu voi tuo pähkinäistä makua, maistuu hapanjuurileivän kanssa. Pikantista fetalevitteestä saat dipin vaikka pitaleivälle.

Hunajalla ja vaniljasokerilla makeutettu ricottalevite hurmaa brunssilla croissantien seurassa.

Tarjotin täynnä herkkuja

Levitelauta on sukua perinteiselle leikkelelaudalle charcuterielle ja monenlaisia herkkuja notkuvalle tunkutarjottimelle, jotka ovat olleet suosittuja pitkään. Levitelaudan tapaan nekin sopivat tarjottaviksi juhlissa, alkupalana tai illanistujaisten naposteltavana.