Hyvä leipä ja maukkaat levitteet ja tahnat ovat olleet simppeleitä arjen ilostuttajia, mutta viime aikoina ne ovat päässeet myös juhlapöytien keskipisteiksi. Syynä on somehitiksi noussut butter board, levitelauta, eli uusi kekseliäs tapa tarjota leipää. Suosio ei yllätä, sillä levitelauta on näyttävän näköinen, se voi olla makea tai suolainen - ja sitä voi muunnella loputtomasti.
Idea on yksinkertainen. Pehmeä tahna tai levite, esimerkiksi voi, tuorejuusto tai näiden sekoitus, levitetään hieman aaltoilevaksi kerrokseksi leikkuulaudalle, tarjoiluvadille tai lautaselle.
Levitteenkin voi maustaa eri tavoin, mutta tärkeimpiä ovat päälliset: pinta koristellaan kauniiksi suolaisilla tai makeilla herkuilla. Pinnalle voi ripotella mausteita ja yrttejä, sitrushedelmien raastettua kuorta, pikkelöityjä kasviksia, marjoja, hedelmäpaloja, rouhittuja pähkinöitä tai vaikka syötäviä kukkia.
Lisäksi tarjolle katetaan leipäpaloja, joilla sitten kaapaistaan tahnaa laudalta.
Tarjoiluidean kehittäjäksi mainitaan amerikkalainen keittiömestari Joshua McFadden, jonka Six Seasons -kirjassa levitelaudan resepti oli jo vuonna 2017. Hitiksi butter board nousi kuitenkin vasta syksyllä 2022, kun ruokavaikuttaja Justine Doiron julkaisi siitä videon TikTok-tilillään.
Näin kokoat levitelaudan
Notkista levitettä esimerkiksi sekoittamalla sitä hetki lusikalla. Osassa resepteistä ainekset vaahdotetaan sähkövatkaimella. Jos käytät voita, ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään, jotta saat voin levittymään kauniisti alustalle. Mausta haluamallasi tavalla.
Ota esiin leikkuulauta, tarjoiluvati, lautanen tai vaikka korkea kakkuvati. Levitä voi tai tahna tarjoiluastialle laakeaksi kerrokseksi voiveitsen tai lastan avulla niin, että pinnassa on pieniä aaltomaisia kohokuvioita. Voit myös pursottaa levitteen tarjoiluastialle. Jos alusta on puinen, voit halutessasi suojata sen leivinpaperilla, jotta rasva ei imeydy lautaan.
Ripottele pinnalle esimerkiksi yrttejä, mausteita ja sitruunankuorta. Älä kitsastele koristeissa, sillä moni haluaa leipäpalalleen pinnallakin olevia herkkuja.
Voit valuttaa tai pirskottaa lopuksi päälle vielä esimerkiksi hunajaa tai laadukasta oliiviöljyä.
Tarjoa tuoreen rapean leivän kanssa. Vaikka tarkoitus on kaapaista levitettä leivälle suoraan laudalta, ainakin juhlissa pöytään kannattaa nostaa myös voiveitsi, jolla voi halutessaan ottaa tahnaa leivälle.