Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Salaa hyödyllinen osuuskauppa

Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.3.2020
|
Muokattu: 28.1.2021
Viime vuonna S-ryhmä palkitsi jäseniään eli vihreän S-Etukortin omistajia yli 400 miljoonalla eurolla. Yli miljoonalla asiakasomistajalla bonustilin tapahtumissa oli kuitenkin vain osuuskauppojen talletuksia ja näillä tileillä on yhteensä yli 350 miljoonaa euroa rahaa.

Päivä oli ollut pitkä ja pimeä tie painoi silmissä, kun ajelin kymmenen vuotta sitten tammikuussa Jyväskylästä Helsinkiin kotia kohden. Olin ollut ulkopuolisen suunnittelijan roolissa haastattelemassa Osuuskauppa Keskimaan asiakasomistajia. Kotimatkalla tähtikirkas pakkasyö ja hiljaisuus loivat taianomaisen tunnelman.

Hetki oli jälkeenpäin ajateltuna käänteentekevä: minut valtasi vahva isänmaallinen tunne ja ymmärsin, että haluan töihin tähän kaupparyhmään. Keskimaan jäsenten kanssa käydyt keskustelut synnyttivät ymmärryksen osuustoiminnan oivallisuudesta. Syttyi halu tehdä tämän maan hyväksi työtä, jolla on tarkoitus.

Tämän lehden numerossa poraudumme asiakasomistajuuden ytimeen. Jäsenet hyötyvät osuuskaupastaan käyttämällä sen palveluja. Maksamamme Bonus on ostohyvitys eli kertyvää alennusta osuuskaupan palveluiden käytöstä.

Maksettu Bonus oli viime vuonna keskimäärin yli 160 euroa jäsentä kohden.

Viime vuonna S-ryhmä palkitsi jäseniään eli vihreän S-Etukortin omistajia yli 400 miljoonalla eurolla. Se oli keskimäärin yli 160 euroa jäsentä kohden. Yli miljoonalla asiakasomistajalla bonustili on kuitenkin hiljainen, ainoina tapahtuminaan osuuskauppojen bonustalletukset. Näillä tileillä on yhteensä yli 350 miljoonaa euroa rahaa. Se vastaa lähes puolta palkansaajien saamista veronpalautuksista viime vuonna.

Moni käyttää S-Etukorttiaan ahkerasti ja keskittää ostoksensa S-ryhmän ruokakauppoihin. Tankkaamassa käydään ABC:llä ja hotelliyöt vietetään Sokos Hotels tai Radisson Blu -ketjujen hotelleissa. Osuuskaupan ravintoloissa syödään ja juhlitaan. Puhelinliittymä ja vakuutukset otetaan partnereiltamme, joiden avulla Bonukset kertyvät entisestään.

Sinulle asiakasomistajana tämä tarkoittaa, että olet kanssamme – et voiton maksimoinnin – vaan merkityksellisemmän yhdessä tekemisen vuoksi.

Kolmannes asiakkaistamme ei silti tiedä bonussaldoaan. Tiedätkö sinä? Jos et, kannattaa tarkastaa. S-Pankin tilillä, joka sinulla asiakasomistajana automaattisesti on, saattaa odottaa iso yllätys.

Haastattelemamme työelämäprofessori Lasse Mitronen toteaa, että osuustoiminnan synnyttämän taloudellisen hyödyn lisäksi aate istuu hyvin vastuullisuutta yhä vankemmin korostavaan yhteiskuntaan. S-ryhmässä tavoitteemme on olla edelläkävijöitä.

Sinulle asiakasomistajana tämä tarkoittaa, että olet kanssamme – et voiton maksimoinnin – vaan merkityksellisemmän yhdessä tekemisen vuoksi. Ilmastotavoitteemme ovat niin kunnianhimoiset, että toimintamme on vuonna 2025 hiilinegatiivista. Kaikki tähtää siihen, että jätämme jälkipolvillemme Suomen, joka on nykyistäkin parempi paikka elää.

Veli-Pekka Ääri

Päätoimittaja

Lue uusimman Yhteishyvän juttuja

Lisää aiheesta