Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

On hyvä pitää pientä käteiskassaa tilapäisten häiriöiden varalta sekä matkoilla.

Kortti on käteistä turvallisempi maksuväline, mutta joka kymmenes suomalainen suosii yhä käteistä rahaa

Teksti:
Marianna Salin
Kuvat:
Pinja Meretoja
Julkaistu: 27.9.2022
|
Muokattu: 27.9.2022
Yksi maksaa yhä päivittäin käteisellä ja säilyttää kotona käteiskassaa. Toinen ei ole vuosiin edes koskenut seteliin. Verkkokaupassa valitaan useimmiten tilisiirto. Poimi S-Pankin vinkit turvallisiin ja käteviin maksutapoihin.

Joka kymmenes suomalainen maksaa leipänsä ja perunansa useimmiten käteisellä. Pari vuotta aiemmin seteleitä ja kolikoita suosi päivittäistavaraostoksilla vielä joka kuudes. Tämä tuli ilmi kyselytutkimuksessa Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat, jonka Finanssiala ry teetti vuoden 2021 keväällä.

”Käteisen käyttö on vähentynyt jo vuosien ajan, ja koronapandemian hygieniasuositukset kiihdyttivät kehitystä entisestään”, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista.

Hän arvelee, että pandemia on vaikuttanut myös lähimaksamisen suosioon. Lähes kaikissa pankki- ja luottokorteissa on jo lähimaksuominaisuus, ja valtaosa myös käyttää sitä vähintään viikoittain.

”Käteisen käyttö on vähentynyt jo vuosien ajan.”

”Lähimaksamisen alkuvuosina jotkut epäilivät sen turvallisuutta. Sittemmin on vahvistunut, että lähimaksaminen ei ole lisännyt väärinkäytöksiä. Päinvastoin lähimaksamisessa häviää riski, että joku urkkisi tunnusluvun olan yli.”

Kortti käteistä turvallisempi

Kortin tai korttitiedot sisältävän mobiilisovelluksen vilauttaminen alkaa olla niin helppoa, että käteismaksaja saattaa herättää kummastusta niin kotona, kaveripiirissä kuin kassajonossakin.

”Käteisellä maksaminen voi tuntua joidenkin mielestä konkreettisemmalta, ja osa kokee, että kulutus pysyy paremmin hallinnassa, kun näkee, mitä kuluttaa. Kortilla maksaessa seuranta on kuitenkin vielä helpompaa suoraan mobiilipankin tilitiedoista”, Lundell sanoo.

Osa suomalaisista pitää käteistä korttia turvallisempana.

”Käteinen raha on kuitenkin menetetty, jos se katoaa tai varastetaan, kun taas kortin voi sulkea hetkessä. Kortille voi myös asettaa turvarajoja, jotka estävät rajaa korkeammat ostot tai nostot. Väärinkäytöksissä huolellista kortinhaltijaa suojaavat lisäksi korttiehdot, myös alle 50 euron lähimaksujen osalta.”

Pieni vai suuri käteiskassa?

Käteinen päihittää toki kortin, jos pankkien tai maksupäätteiden käyttämissä tietoliikenneyhteyksissä esiintyy häiriöitä. Onhan sitä sattunut paikoittain ja hetkittäin. Lundell suosittelee pientä käteiskassaa tilapäisten häiriöiden varalle sekä matkoille.

”Yleisimmissä matkakohteissa voi kyllä maksaa ostoksia ja nostaa käteistä suomalaisella pankki- tai luottokortilla aivan samalla tavalla kuin Suomessa.”

Useampia satasia tai peräti tonneja Lundell ei suosittele kuljettamaan eikä varastoimaan. Asia tuli ajankohtaiseksi keväällä, kun Ukrainan sota sai osan suomalaisista varautumaan tavallista suuremmalla kotikassalla.

”Tilanteesta riippumatta rahat ovat aina parhaassa turvassa pankissa. Talletukset kuuluvat talletussuojan piiriin, ja pankit ovat varautuneet hyvin erilaisiin häiriötilanteisiin.”

Verkko-ostokset luottokortilla

Kantoivat ihmiset sitten mukanaan käteistä tai kortteja, verkkokaupassa he päätyvät monesti painamaan samaa maksunappia, joka johtaa tilisiirtoon. Finanssialan tutkimuksen mukaan tilisiirto on edelleen suosituin maksutapa suomalaisten verkko-ostoksille.

Pankkien välinen maksuliikenne on kieltämättä turvallista ja yhä nopeampaakin. Ostaja päätyy kuitenkin maksamaan ennen kuin saa tilaamansa tuotteen tai palvelun, mistä koituu aina silloin tällöin ongelmia.

”Verkko-ostokset kannattaa aina maksaa luottokortilla. Silloin ostoksille saa ostoturvan”, Lundell painottaa.

Ostoturva takaa, että asiakas saa rahansa takaisin, jos tuote ei esimerkiksi tule perille tai se on rikkoutunut. Ostoturva suojaa myös silloin, kun matkatoimisto tai lentoyhtiö menee konkurssiin ennen matkaa.

”Verkko-ostokset kannattaa aina maksaa luottokortilla.”

Luottokortti voi hirvittää sellaista, joka ei halua elää velaksi. Lundell muistuttaa, että luottokorttitapahtumia voi seurata pankin mobiilisovelluksesta, jolloin yllätyksiä ei pääse tulemaan. Laskua maksaessa voi lisäksi valita, kuittaako velkasaldon kokonaisuudessaan vai hyödyntääkö luottoa maksamalla vain ennalta sovitun osan.

”Monelle luottokortti tarjoaa ostoturvan lisäksi kaivattua joustoa yllättävissä tilanteissa tai suurten ostosten kohdalla.”

Lapselle oma pankkikortti

Vaikka käteisen käyttö vähentyy, osa vanhemmista pitää käteistä edelleen ainoana lapselle sopivana maksutapana. Lundell ei. Hän pitää pankkikorttia jopa parhaana vaihtoehtona.

”Vanhemman on helppo hallinnoida lapsen kortin käyttöä. Hän voi asettaa lapselle sopivia käyttörajoja ja vaikka kieltää verkko-ostot kokonaan. Rahankäyttöä on helppo seurata mobiilisovelluksen kautta, ja lapsikin oppii seuraamaan, mihin rahaa kuluu. Ja jos kortti katoaa, sen saa nopeasti suljettua.”

Lundellin mukaan kortti tuo myös joustoa vaikkapa leirimatkaan. Mukaan ei tarvitse antaa isoja summia varmuuden vuoksi, vaan vanhempi voi siirtää rahaa tarpeen tullen.

Kortti vai käteinen? Yhteishyvän lukijat kommentoivat

Korttimaksu on nopeampaa ja hygienisempää, mutta käteisellä rahan arvon hahmottaa paremmin, sanovat Yhteishyvän lukijat.

Käytän mieluummin korttia, koska...

Korttimaksusta menee aina pieni summa automaattisesti säästöön. Kortilla maksaminen on nopeampaa ja hygieenisempää. –Anu Toivonen

Kortilla maksaminen on turvallisempaa ja helpompaa kuin käteisrahan kanssa kulkeminen. Aina on riittävästi mukana ostoksiin kortin kanssa. Torille varaan kyllä mukaan käteistä. –Erja Määttänen

En pidäkukkaroa mukana. Kännykässä kortti kulkee mukavasti. –Kaija Hartikainen

Käteinen häviää aina pussista ties minne. Kortilla maksaessa jää tiliotteelle merkintä. –Kristiina Salminen

Hoidan maksamisen kortilla 90-prosenttisesti, koska ostokset harvoin ylittävät 50 euroa ja lähimaksu on tosi näppärä. Yksi suuri syy on myös se, että kortilla voi maksaa itsepalvelukassoilla. –Anna Kaipiainen

Hygieenisempi tapa, joka jäi koronan jälkeen. Korttiostoksista näkee, paljonko olen kuukaudessa käyttänyt ruokaostoksiin rahaa. –Merja Pölönen

Ruokaostokseni maksan mieluummin kortilla, sillä se on mielestäni helppoa ja nopsaa. Lisäksi S-mobiilista näkee jälkeenpäin ostoshistorian ja paljon muuta. –Claudia Goldenberg

Kodin lähellä ei ole pankkiautomaattia. Joka paikassa käteisen nostaminen ei myöskään tunnu turvalliselta. –Maija Tawast

Pienellä paikkakunnalla on yksi raha-automaatti ja sekin usein rikki, joten kortin käyttäminen on kätevintä. – Niina Knuutinen

Käteiselle tarvitsee oman pussukan, jossa sitä kantaa. Kortti – tai tässä tapauksessa kännykkä – on kätevämpi ja aina mukana. – Fanni Antikainen

Käytän mieluummin käteistä, koska...

Käteinen ei kärsi tietoliikennekatkoista tai pankin serverin häiriöistä. Käteisellä maksaessa rahan käyttö pysyy paremmin hallinnassa. –Jukka Galkin

Tiedän tarkkaan minkä verran minulla on käytettävissä rahaa. Heräteostokset jäävät pois, ja pysyn paremmin budjetissa. –Sanna Reunanen

Täällä maalla maksan mieluiten ihan manuaalisella rahalla: kolikoilla ja seteleillä. Vältän ilman riskejä virukset ja pankkiongelmat. –Anne Myllykorpi

Ärsyttää, kun joka paikassa lukee, että suosi korttimaksua. Siksi olen alkanut toimia päinvastoin. –Marika Nurminen

Käteisellä maksaessa pystyy konkreettisemmin pitämään "kirjaa" siitä, miten paljon tai vähän rahaa on käytettävissä. Lisäksi kolikot menevät säästölippaaseen, ja se tuntuu huomaamattomalta tavalta säästää. –Kirsi Vehanen

Käteisellä hahmotan rahan ja sen arvon paremmin. –Heidi Mannila

Vinkkejä maksajalle

1 Pankki- tai luottokortti katoaa

Soita heti pankkisi kortinsulkupalveluun, joka on auki 24/7. Tallenna numero valmiiksi puhelimeesi. Pankki lähettää automaattisesti uuden kortin.

2 Verkkokauppa pettää

Jos tuote ei tule tai palvelu ei toteudu, ota ensin yhteyttä kauppiaaseen. Jos ette pääse sopimukseen, voit saada rahasi takaisin pankilta. Tee reklamaatio pankkiin, joka on myöntänyt luottokorttisi.

3 Kortin tunnusluku unohtui

Ota yhteyttä pankkiisi. Esimerkiksi S-Pankissa kortin tunnusluku eli PIN-koodi löytyy S-mobiilista.

4 Kortin turvaraja tuli vastaan

Voit nostaa korttisi vuorokausikohtaista käteisnostorajaa sekä osto- ja verkkomaksurajaa mobiilipankissa vaikkapa kesken matkaa. Voit laskea rajan takaisin heti oston tai noston jälkeen. Voit myös anoa luottorajan nostoa oston hetkellä pankista riippuen mobiilipankissa tai verkkopankissa. Esimerkiksi S-Pankissa päätös tulee heti, ja jos se on myönteinen, muutos astuu voimaan saman tien.

Lisää aiheesta