Muoti
Näinkin voi säästää rahaa – ole tarkkana vaateostoksilla
Olisipa vaatteita, jotka vain kestäisivät ja kestäisivät! Se säästäisi niin omaa kukkaroa kuin luontoakin. Tässä vinkit, miten niitä löytää.


Mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen? Kurkkaus materiaalilappuun ja ompelujälkeen kannattaa.
On aika ostaa uusi paita. Toiveissa on saada kaappiin vaate, joka kestää käyttöä ja kulutusta. Mistä sen tunnistaa? Onko kaupan vaaterekeillä syynättävä ompeleet? Entä onko hinta laadun tae?
Tietokirjailija, Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan kirjoittanut Rinna Saramäki ymmärtää kuluttajien tuskan. Laadukkaan vaatteen tunnistaminen ei ole helppoa.
Hän pohtii asiaa arjessaan itsekin. Saramäki ostaa vain tarpeeseen ja kirjaa ylös kaikki vaateostoksensa. Vuonna 2024 hän osti seitsemän uutta vaatetta.
”Suosittelen ostosten ylös kirjaamista kaikille, sillä näin voi alkaa tunnistaa, milloin tuli tehtyä hyvä ostos ja milloin huono. Tällä tavalla voi myös vähitellen muuttaa kulutustapojaan”, Saramäki sanoo.
Toinen tapa ostaa laadukasta on kurkata vaatteen tuotelappuun. Vaatteen materiaalit voivat paljastaa, sopivatko ne lainkaan siihen käyttötarkoitukseen kuin olisi parasta.
”Jokaisella tekstiilimateriaalilla on oma käyttötarkoituksensa. Ongelma on siinä, että tiettyjä materiaaleja käytetään väärässä paikassa”, Saramäki kertoo.
Asiantuntija nostaa esiin esimerkiksi akryylin, joka kuivuu nopeasti ja kestää auringonvaloa. Materiaali sopii loistavasti vaikkapa kylpyhuoneen matoksi tai ulkoiluvaatteisiin.
”Jokaisella tekstiilimateriaalilla on oma käyttötarkoituksensa. Ongelma on siinä, että tiettyjä materiaaleja käytetään väärässä paikassa.”
Ongelmia syntyy, kun akryylia käytetään vaikkapa neuleissa. Akryyli ei nimittäin lämmitä. Se näyttää pörröisissä neuleissa aluksi ihanalta, mutta muuttuu hyvin pian käytössä nyppyiseksi. Suttuisen näköiset nypyt eivät irtoa edes vaatteita huoltamalla.
”Tällaisia vaatteita näkee paljon kirpputoreilla, joilta niitä ei osta kukaan”, tietokirjailija kertoo.
Luonnonkuitu ei ole aina parempi
Voisi kuvitella, että luonnonkuidun valitseminen olisi helppo tapa taklata laatuongelmat. Puuvillalla, villalla, pellavalla tai kashmirilla on myös syystä vankkumattomat kannattajansa.
Laadun tae luonnonmateriaali ei automaattisesti kuitenkaan ole. Vaikka luonnonkuidut ovat kauniita, miellyttäviä päällä ja ne säilyttävät arvonsa keinokuituja paremmin, niihinkin liittyy ongelmia.
Luonnonmateriaalit voivat olla heikkolaatuisia vaikkapa siitä syystä, että kuitu on liian lyhyttä, tai kuidun kasvuolosuhteet ovat olleet haasteelliset. Lisäksi hyvälaatuinenkin luonnonkuituvaate voi olla keinokuituista hauraampi.
Esimerkiksi polyesteri kestää käytössä usein paremmin kuin luonnonkuitu. Siksi sitä yhdistellään monesti luonnonkuitujen, kuten hengittävän puuvillan kanssa.
”Kestävyyden kannalta hyvä kombo on myös luonnonkuitu, johon on sekoitettu vähän polyesteria tai polyamidia.”
Tällainen materiaaliyhdistelmä on myös muita helppohoitoisempi. Puuvillan ja polyesterin sekoitelman voi pestä jopa 90 asteessa, jos puuvilla on kohtuu- tai hyvälaatuista, eikä vaatteessa ole ylimääräisiä koristeita, jotka vaikeuttavat pesua.
Hyvä tapa löytää kestävä vaate on tarkistaa tuotelapuista, mistä materiaaleista työvaatteet valmistetaan.
”Työhaalari voi olla valmistettu vaikkapa puoliksi puuvillasta ja puoliksi polyesterista. Kestävyyden kannalta hyvä kombo on myös luonnonkuitu, johon on sekoitettu vähän polyesteria tai polyamidia.”
Saramäki ei suosittele ostamaan vaatteita, joissa on useampaa kuin kahta kuitua, sillä vaatteesta voi tulla tällöin vaikeahoitoinen. Kahden kuidun sekoittaminen on kuitenkin järkevää, sillä yhdistely parantaa vaatteen kestävyyttä tai käytettävyyttä.
Hyvä ohjenuora on valita arkiseen pukeutumiseen vaate, jossa tekokuitua on noin 20 prosenttia.
Kiinnitä huomiota ompelujälkeen
Kauppojen vaateosastoilla näkee toisinaan ihmisiä, jotka hypistelevät tekstiilejä ja kurkkivat tuotelappuja mietteliään näköisinä. Kun vaatteita tutkii läheltä, erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ompelujälkeen. Laadukkaammissa vaatteissa ei tulisi olla ompeluvirheitä, kuten ryppyjä helmakäänteissä tai epäsymmetrisyyksiä kauluksessa. Saumojen tulisi olla piilotettuina saumavaroihin.
”Tikin pituuden tulisi olla sopiva kankaan paksuuteen nähden. Esimerkiksi ohuessa puuvillavaatteessa noin kahden millimetrin tikki on sopiva.”
Jos haluaa varmistua siitä, että vaate kestää varmasti käyttöä, kannattaa napillisiin vaatteisiin ommella napit uudemman kerran itse. Saramäen mukaan on yleistä, että napit on ommeltu vaatetehtaalla huonosti. Paljon näkeekin sitä, että vaate on hylätty, kun siitä puuttuu yksi vähän erikoisemman näköinen nappi.
”Vaatteita kannattaa siis todellakin hypistellä.”
Hyvä uutinen on, että marketista voi tehdä hyviä löytöjä, ja myös edullisesti voi saada kestäviä vaatteita. Saramäen mukaan tämä pätee erityisesti, jos kyse on simppelistä perusvaatteesta, kuten t-paidasta tai sukista.
”Valitettavasti nykyään on paljon sitä, että myydään melko hinnakkaita vaatteita, joissa laatu ei vastaa hintaa”, Saramäki sanoo.
Tietyt vaatekappaleet ovat oikeutetusti kalliimpia. Tällaisia ovat esimerkiksi laadukkaat talvitakit, joiden valmistaminen edellyttää useita työvaiheita.
Asiantuntija kannustaakin vaatteita myyviä tahoja satsaamaan myyjien kouluttamiseen.
”Myyjä voisi kertoa, miksi vaikkapa yksi takki maksaa sata euroa ja toinen 500 euroa. Sitten kuluttaja voisi tehdä helpommin päätöksen siitä, haluaako säästää vai saada kaikki ne ominaisuudet, jotka hinnan tekevät.”
Mikä tahansa vaate kestää pidempään, kun se on sekä materiaaliltaan että teknisiltä ominaisuuksiltaan toimiva. Prisman tekemän selvityksen mukaan jopa 86 prosenttia vaatteiden ostajista suosii ennen kaikkea tuotteita, jotka ovat mukavia ja käytännöllisiä. Miellyttävää ja mukavaa vaatetta pidetään siis pidempään. Vaate myös kestää pidempään, kun sitä hoitaa oikein.
Kashmirneule kannattaa siis jättää kauppaan, jos ei halua käyttää nypynpoistajaa. Silkkivaatetta ei puolestaan pidä ostaa, jos haluaa pestä kaikki vaatteensa 60 asteessa. Ja nahkakenkien ei sovi olettaa kestävän sata vuotta, mikäli ei ole valmis viemään niitä välillä suutarille tai hoitamaan niitä oikeilla aineilla.
Kestävin materiaali on siis viime kädessä se, jota vaatteiden käyttäjä jaksaa huoltaa omien taitojensa mukaan.
Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.