Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Outi rakastaa juhlia – ja järjestää ne vaikka väkisin

Outi, Petra ja Emmi kertovat, miten he järjestävät juhlia. Outi ja Petra ovat keksineet keinot säästää. Petralla on myös iloa elämään tuova juomalasivinkki!

Outi Penttinen kaataa juomaa lasiin, joka on hienoksi katetulla pöydällä.
Outi Penttinen kaataa juomaa lasiin, joka on hienoksi katetulla pöydällä.

Outi Penttinen rohkaisee löytämään elämästä juhlan aiheita. ”Ne eivät vaadi välttämättä rahaa, vaan kaikki lähtee asenteesta.”

Teksti: Inka Ikonen
Kuvat: Miika Manninen, Eveliina Vuorma
22.5.2025 | Päivitetty 23.5.2025

Kaikki eivät antaisi siskonsa järjestää yllätyksenä omia häitään, mutta sotkamolaisen Outi Penttisen, 49, Heidi-sisko antoi.

Sisko oli menossa maistraatissa naimisiin, mutta se ei käynyt Penttiselle. Maistraatti kun on hänen mielestään niin kylmä paikka.

Häitä vietettiin kolmeen kertaan: kahdesti Sotkamossa ja viikon verran Espanjassa. Penttinen vastasi kaikkien juhlien järjestelyistä. Sotkamon häiden tarjoilut hän teki kokonaan itse. Siskoaan eli morsianta hän pyysi vain rentoutumaan.

Ensimmäiseen, vain lähipiirille tarkoitettuun tilaisuuteen Penttinen tilasi vihkijän Sotkamon Hiukan harjun näköalatasanteelle. Hän huijasi hääparin paikalle, ojensi äimistyneelle siskolleen tiaran ja valkoisen juhla-asun sekä toivotti tervetulleeksi seremoniaan.

Virallinen hääjuhla oli Espanjassa 20 vieraan voimin. Suomalaisen kirkon pappi siunasi avioliiton. Penttinen oli vuokrannut seurueelle ison huvilan ja järjestänyt esimerkiksi viinitilavierailuja.

Hän maksoi muun muassa siskonsa juhlakorut sekä kaksi hääpukua, jotka olivat morsiamelle yllätys. Niihin meni noin 500 euroa.

Koska kaikki vieraat eivät päässeet Espanjaan, Penttinen järjesti vielä kolmannen tilaisuuden sotkamolaisessa kartanossa.

”Kun on tuntenut toisensa koko elämän ja ollut monissa hänen järjestämissään juhlissa, tiesi, että priimaa pukkaa”, Heidi-sisko kommentoi.

13 hengen juhlat 120 eurolla

Moni Penttisen läheisistä on vaatimattomia ja ajattelee, ettei halua juhlia esimerkiksi syntymäpäiviään sen kummemmin.

”Mutta jos olen kokenut, että juhlat tekisivät hänelle hyvää, olen järjestänyt ne vastusteluista huolimatta.”

Juhlissa Penttiselle tärkeintä on se, että ihmiset hymyilevät eikä kukaan koe oloaan ulkopuoliseksi. Hän panostaa juhlissa ohjelmaan ja musiikkiin. Ruoat hän tekee pitkälti itse etukäteen ja hyödyntää esimerkiksi haudutuspatoja. Tällöin hän ei jää juhlissa jumiin keittiöön.

”Stressiltä välttyy, kun ei lähde hakemaan täydellisyyttä. Pitää olla itselleen armollinen.”

Penttinen ei laadi yleensä juhlilleen budjettia, mutta myöntää olevansa tarjoushaukka. Vuosi sitten hän järjesti appiukon syntymäpäiville 13 hengelle kolmen ruokalajin illallisen viineineen 120 eurolla.

”Minulla on ilmiömäinen kyky metsästää ale-tuotteita, jolloin saan pidettyä juhlien kulut järkevänä. Olen S-ryhmän ruokakauppojen ilta-alennusten suurkuluttaja. Sieltä ostan pakkasen täyteen sisäfileitä.”

”Minulla on ilmiömäinen kyky metsästää ale-tuotteita.”

Tulipa millainen porukka vain, Penttinen voi sanojensa mukaan taikoa kahdessa tunnissa 20 henkilön juhlat kaappiensa antimista. Hän myös pitää varastossa kymmeniä pulloja viiniä ja kuohuvaa.

”Olen aina valmis juhliin.”

Outin juhlien budjetti 120 € / 13 hlö.

Arki on juhlaa

Petra Urasto, 46, asuu Helsingissä, mutta hänellä on karjalaiset juuret. Hän kokee, että emännöiminen tulee verenperintönä. Urasto muistaa, miten hänen äitinsä järjesti usein juhlia ystäväpiirilleen. Aikuiset illastivat pöydässä ja lapset leikkivät pöydän alla.

”Ruokapöytäämme ovat aina olleet tervetulleita ihan ventovieraatkin. Yhteisöllisyys on tärkeää ja saan siitä energiaa”, hän sanoo.

Urasto rakastaa erityisesti arjen pieniä juhlia. Hänen mielestään ajatellaan turhaan, että juhlan pitää olla jotain harvinaista. Hänestä on tärkeää, että tavallisena maanantaipäivänä on hyvä fiilis.

”Arjessa pimeänä kautena juhlien merkitys on kriittisin.”

Juhla ei myöskään tarkoita Urastolle sitä, että täytyy olla läjäpäin vieraita ja samppanjaa. Kohtaaminen on tärkeintä. Silloin riittää, että sytyttää kynttilät ja tekee lämpimiä voileipiä.

Silloin riittää, että sytyttää kynttilät ja tekee lämpimiä voileipiä.

Urasto järjestää arkijuhlia jopa viikoittain. Hän kutsuu aina luokseen vieraita, joiden kokee tarvitsevan pakoa omasta arjestaan. He voivat olla vaikka tuttavaperhe, jonka elämäntilanne vaikuttaa kuormittavalta.

”Rakennan juhlaa toiselle. On ihana huomata, miten hyvä olo huokuu ihmisistä.”

Arkijuhlien tarjoilujen perusrunko on aina sama: pieniä cocktailpaloja, suolainen piirakka, ruokaisa salaatti sekä kakku.

Juhlissa kohotetaan malja kuplivalla juomalla, joka voi olla samppanjaa, mehua tai vichyä. Tärkeintä on juoda jalallisista laseista.

”Juon joka päivä toinen toistaan hienoimmista laseista ihan vain vettä. Koen vahvasti vastuuta omasta onnellisuudestani, ja jalallinen lasi kohottaa mieltäni.”

Uraston mukaan elämä on sitä, mitä siitä teet. Ei viinilaseja tai kauniita kynttilöitä kannata säästää, koska jokainen hetki on niiden arvoinen.

Petra Urasto sytyttää kynttilän pyötään, johon on tehty juhlakattaus.

Petra Urastolle yhteisöllisyys on tärkeää. Hän järjestää viikoittain arkijuhlia, joihin hän kutsuu tuttaviaan.

Ruoka on elämän keskiö

Urastolle ruoka on niin elämän kuin juhlien keskiössä. Se on tapa osoittaa rakkautta. Hänen taustansa on ravintola- ja elintarvikealalla.

Juhlien raaka-aineissa hän sekä pihistää että panostaa. Hän ostaa kokonaisen kalan, joka on fileoitua edullisempi, ja tekee työn itse. Kotimaisiin pientilatuotteisiin hän puolestaan panostaa ja ostaa useimmiten esimerkiksi lihat, marjat ja yrtit suoraan tuottajilta.

Urastolla ei yleensä ole budjettia, mutta hän arvioi, että kuuden hengen arkijuhliin kuluu 50–100 euroa. Hän suosittelee järjestämään juhlia spontaanisti matalalla kynnyksellä. Yksin ei tarvitse tehdä kaikkea. Tarjoilut voi valmistella yhdessä vieraiden kanssa.

”Pienillä asioilla voi järjestää tosi hienot juhlat, sillä ne syntyvät ihmisistä eivätkä kalliista raaka-aineista.”

Petran juhlien budjetti 50 € / 6 hlö.

Lasten ilo on parasta

Kirkkonummelaisella Emmi Lehtomaalla, 38, on 1- ja 3-vuotiaat lapset, joiden nimiäisten järjestämisen hän päätti ulkoistaa. Vanhemmat halusivat kutsua juhliin viitisenkymmentä vierasta, eikä kodissa olisi riittänyt tila.

”Halusimme helpon ratkaisun niin, että pikkulapsiarjen keskellä juhlat sujuisivat mahdollisimman vaivattomasti”, Lehtomaa kertoo.

Esikoisen nimiäiset järjestettiin helsinkiläisessä ravintolassa afternoon tea -teemalla ja kuopuksen hotellissa brunssilla. Perheelle on muodostunut perinne vierailla kunkin lapsen nimipäivänä juhlapaikassa herkuttelemassa.

”Oli ihanaa mennä valmiiseen pöytään. Pystyin vain olemaan läsnä.”

Per juhla rahaa meni noin 3 500 euroa. Hintaan sisältyvät ruoat, kuohuvat, valokuvaaja ja esiintyjä. Lehtomaa tykkää suunnitella juhlia, mutta hän mielellään ulkoistaa varsinaiset järjestelyt voidakseen nauttia itse juhlista ja keskittyäkseen vieraisiin.

”Oli ihanaa mennä valmiiseen pöytään. Pystyin vain olemaan läsnä.”

Emmi Lehtomaa istuu kahvilan pöydässä ja pitää kädessään kahvikuppia.

Yrittäjä Emmi Lehtomaa tykkää järjestää tapahtumia työntekijöilleen ja asiakkailleen. Ne hän budjetoi tarkemmin, mutta omissa juhlissa ei ole ennalta määriteltyjä rajoja.

Juhlissa apukäsinä kodinhoitaja

Tällä hetkellä Lehtomaasta on parasta järjestää lasten synttärijuhlia. Niissä on aina oltava jokin teema. Kuopuksen yksivuotissynttäreitä vietettiin joulukuussa, joten juhlissa vieraili joulupukki, joka toi pienet paketit lapsille. Se oli hitti. Esikoinen odotti kovasti 3-vuotissynttäreitään, joissa oli yksisarvisteema.

”Lapsen ilon näkeminen on siisteintä”, Lehtomaa sanoo.

Synttäreillekin Lehtomaa tilaa kakun ja muut tarjoilut pitopalvelusta, mutta juhlat on toistaiseksi järjestetty kotona.

”Olemme laittaneet ruoat itse esille, mutta sekin on ollut vähän liikaa, kun vieraita on kymmeniä. Pystyin olemaan paljon vähemmän heidän kanssaan. Siksi viimeisimmissä juhlissa onkin ollut apuna meidän kodinhoitajamme.”

Juhlissa Lehtomaalle tärkeintä on kaunis paikka, onnistuneet tarjoilut ja hyvä ohjelma.

”Arvostan sitä, että joku osaa leipoa ja nauttii siitä, mutta minulle vähiten tärkeää on se, että voisin ottaa itselleni kunniaa ja sanoa, että olen omin kätösin väkertänyt kakun.”

Lehtomaan mukaan elämässä pitäisi juhlia enemmän kaikenlaisia tilaisuuksia.

”Varsinkin, kun oma arki on yhtä tykitystä työn ja pikkulapsiarjen keskellä, pitää muistaa pysähtyä onnistumisiin ja kivoihin hetkiin.”

Emmin juhlien budjetti 3 500 € / 50 hlö.