Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

S-ryhmän kumppanitehtaissa työolot keskimääräistä paremmat

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Santtu Miikkulainen
Julkaistu: 27.6.2023
|
Muokattu: 15.8.2023
S-ryhmä selvitti, minkälaiset työolot ovat kahdella sen käyttämällä bangladeshilaisella tehtaalla.

Kun vaikkapa t-paidan tuotelapussa lukee Made in Bangladesh, moni miettii, missä oloissa tuote on valmistettu.

Myös S-ryhmä hankkii osan myymistään vaatteista Bangladeshista. Keväällä 2023 S-ryhmä selvitti yhdessä Pelastakaa lapset ry:n ja Work Aheadin kanssa kahden bangladeshilaisen vaatetehtaan työoloja. Kyselyyn vastasi 1 754 S-ryhmän kumppanitehtaan työntekijää.

S-ryhmän vastuullisuusjohtajan Nina Elomaan mukaan selvityksen pohjalla on vuonna 2018 luotu Radikaali läpinäkyvyys -konsepti.

”Ideana on kertoa avoimesti hankintaketjuissa olevista sosiaalisen vastuun haasteista, tuoda ne läpinäkyvästi esille ja keskustella sidosryhmien kanssa.”

Selvityksen mukaan Bangladeshin vaateteollisuudessa on yhä ongelmia, mutta S-ryhmän kumppanitehtaissa työntekijöiden olot ovat paremmat kuin alalla keskimäärin.

Tutkituissa tehtaissa suurin osa työntekijöistä on pääosin tyytyväisiä työoloihinsa. Työpäivät ovat useimmiten kahdeksantuntisia, ja työnantaja maksaa palkan ajoissa ja oikein. Työntekijöille on tarjolla myös maksuttomia palveluita, kuten lääkärin vastaanotto ja päiväkoti.

Ongelmiakin on. Ylityöt ja palkan riittävyys koskettavat etenkin suurperheellisiä. Osa ei tiedä riittävästi työntekijän oikeuksista. Joiltain työntekijöiden lapsista puuttui syntymätodistus, jota tarvitaan kouluun. Osa tehtaiden haasteista edellyttää pitkäjänteistä työtä. Siksi ongelmien esille tuominen ja työskenteleminen yhdessä sidosryhmien kanssa on S-ryhmälle tärkeää.

”On myös tärkeää tietää, miten vastuullisuusasiat on hoidettu syvemmällä ketjussa”, Elomaa sanoo.

S-ryhmä jatkaa yhteistyötä tehtaiden, muiden ostajien, järjestöjen ja päättäjien kanssa.

Käytännössä työntekijät voisivat saada asiantuntijoilta koulutusta naisten asemasta, työoikeuksista ja turvallisuudesta. Lastensuojelujärjestöillä olisi puolestaan mahdollisuus kouluttaa tehtaan johtoa vaikkapa perheystävällisistä toimintatavoista.

Työ paremman tulevaisuuden eteen jatkuu.

Lue myös