Elämä
Tietenkin sinua kiusataan, sanottiin koulussa Artulle
S-ryhmän kaupoista voi ostaa Mielinauhan, jonka tuotto ohjataan suomalaiselle mielenterveystyölle. Nauhan on suunnitellut Arttu Åfeldt, jonka omaakin mielenterveyttä on koeteltu.


Arttu Åfeldt, 28, on Mielinauhan suunnittelija. Viime vuonna muotialan vaikuttajista koostuva raati valitsi hänet myös Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi.
Opettajan katse oli tarkkaavainen.
Arttu Åfeldt, 28, muistaa yhä elävästi ammattikouluaikaisen ohjaajansa, jolla oli tapana siirtyä parempaan valoon ikkunan eteen, kun oli aika tarkistaa artesaanioppilaiden saumavarojen jälki. Jos lopputulos oli huono, oppilaat passitettiin tekemään työ uudelleen.
Kuri oli tiukka, ja Artun ammatillinen osaaminen kasvoi kohisten. Valitettavasti samalla kasvoivat myös henkiset paineet. Mikäli sauma ei ollut täydellinen, artesaaniopiskelija vihasi itseään. Sitten hän purki ompeleen ja teki sen uudelleen.
Armottomilta tuntuneet vuodet ammattikoulussa ovat onneksi jo takana, mutta Artun kunnianhimon taso on yhä korkealla. Asioita ei kannata tehdä ollenkaan, ellei niitä tee kunnolla, hän ajattelee.
Viime vuonna muotialan vaikuttajista koostuva raati valitsi hänet Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi.
Menestys on poikinut Aalto-yliopiston muodin maisteriopiskelijalle uusia mahdollisuuksia. Keväällä 2022 Arttu kokeili siipiään harjoittelijana italialaisessa luksusmuotitalossa. Viime joulukuussa hän asteli Linnan juhliin kutsuvieraana. Tänä keväänä hän suunnitteli asun juontaja Sannille Uuden Musiikin Kilpailuun.
Artun tyyli on yhdistelmä bling blingiä ja tekstiilialan erikoistekniikoita. Hän tekee vaatteita muun muassa käyttämällä kuumailmasaumauskonetta, joka mahdollistaa saumojen tekemisen ilman ompelua. Tavallisille kuluttajille vastaava on tuttua Goretex-vaatteista.
Isän itsemurha ja kiusaaminen johtivat masennukseen
Oli hilkulla, ettei Nurmijärveltä lähtöisin olevasta Artusta olisi tullut vaatesuunnittelijaa lainkaan.
Artun isä teki itsemurhan pojan ollessa vain kymmenvuotias. Menetys ja myöhemmin alkanut vakava koulukiusaaminen masensivat. Artusta tuli itsetuhoinen.
Toisen vanhemman kuolema hitsasi viisilapsisen perheen tiukasti yhteen, mutta koulussa Arttu oli yksin.
”Ompelin kaiken vapaa-aikani ja harjaannutin taitojani, mutta kavereita minulla ei ollut kuin vasta ammattikoulussa”, hän kertoo.
Vaatteiden suunnittelu ja tekeminen toivat elämään iloa. Vieressä kannusti isoäiti, jolla ompelu oli verissä. Koulussa Arttu kulki itse valmistamissaan vaatteissa, joissa oli muun muassa nahkaa ja höyheniä.
Kiusaajat provosoituivat erilaiselta näyttäneestä luokkakaverista, mutta pilkka sai Artun sisuuntumaan. Hän jatkoi ompelemista.
Tänä keväänä S-ryhmän kaupoista voi ostaa Mielinauhan, jonka tuotto ohjataan suomalaiselle mielenterveystyölle. Nauhan on suunnitellut Arttu.
"Muoti ja itsensä toteuttaminen ovat auttaneet minut vaikeiden aikojen yli."
Työ tuntui Artusta aluksi omien mielenterveyshaasteiden takia vastenmieliseltä.
”Ajattelin, että teen tätä jotenkin mielenterveyden kustannuksella. Mutta kun aloin miettiä omaa polkuani, ymmärsin että muoti ja itsensä toteuttaminen ovat auttaneet minut vaikeiden aikojen yli.”
Artun elämässä käänne parempaan tapahtui, kun hän pääsi opiskelemaan ensin Hämeenlinnaan artesaaniksi ja sitten Helsinkiin Aalto-yliopistoon muodin pääaineeseen.
Vuosien kiusaaminen oli ohi. Henkinen kipu hellitti pala palalta.
Hierarkia voi johtaa kiusaamiseen
Mielenterveyden haasteista puhutaan paljon, mutta toisinaan ne marginalisoidaan eri tavoin syrjäytyneiden ongelmiksi.
Suomalainen mielenterveysjärjestö Mieli ry muistuttaa, että jokainen meistä kokee mielenterveyden haasteita elämänsä aikana. Joka toinen meistä sairastuu.
Arttua häiritsee vastakkainasettelu julkisessa mielenterveyspuheessa. Hän kokee, että erityisesti osa ihmisistä, jotka eivät ole kokeneet elämässään juurikaan vaikeuksia, voi väheksyä mielenterveysongelmia. Hänen mielestään liian moni ajattelee, että masentuneen tulisi vain ottaa itseään niskasta kiinni.
”Siinä on jonkin verran perääkin, mutta uskon enemmän siihen, että ihmiset voivat hyvin, kun he tukevat toisiaan. Se, ettei itsellä ole haasteita elämässä juuri nyt, ei tarkoita, etteikö niitä voisi tulla.”
Vaatteiden suunnittelu ja tekeminen ovat tuoneet Åfeldtin elämään kaivattua iloa myös vaikeina aikoina.
Arttu muistuttaa, että vaikka hän on pääosin toipunut, menneet vaikeudet tulevat aina olemaan osa häntä. Kokemukset ovat tehneet hänestä sisäänpäin kääntyneen. Uusia ihmisiä on vaikea päästää lähelle.
Hän toivoo ymmärrystä mielenterveyden haasteista kärsiville etenkin aikuisilta. Vaikeinta on ollut ymmärtää, että aina hekään eivät puolusta kiusattuja.
”Muistan edelleen sen, miten peruskoulussa henkilökuntaan kuuluva sanoi minulle, että tietenkin minua kiusataan, jos pukeudun eri tavalla kuin muut. Ymmärrän jotenkin, että saman ikäiset kokevat erilaisuuden uhaksi, mutta en sitä, että aikuiset puolustelevat kiusaamista."
"Itse uskon siihen, että kun yksi menestyy, se hyödyttää useampia. Toisiamme vastaan taistelu ei ole hyväksi kenellekään."
Arttu on todistanut epätervettä vallankäyttöä myös muotibisneksessä. Hän kritisoi alan hierarkioita, jos ne johtavat oletukseen, että korkeammassa asemassa oleva voi kyykyttää muita.
Hän toivoo muutosta myös muotikoulujen opetukseen. Artun mielestä muodin opiskelijoilla syntyy jo opintojen alussa mentaliteetti, että kyse on kilpailusta.
”Alan käytänteet voivat olla aika rajuja. En usko, että se hyödyttää ketään. Itse uskon siihen, että kun yksi menestyy, se hyödyttää useampia. Toisiamme vastaan taistelu ei ole hyväksi kenellekään.”
”Tuskan kanssa voi oppia elämään”
Vaikeat kokemukset ovat opettaneet Artulle suhteellisuudentajua. Vaikka suunnittelijan työ on hänelle liki koko elämä, sen rooli ei silti saa kasvaa liian suureksi.
Milanossa hän näki, kuinka ahtaalle vaatesuunnittelijat itsensä ajoivat. Yöt saattoivat mennä muutaman tunnin unilla. Osa työntekijöistä tuntui olevan jatkuvassa burn outissa.
Vähillä unilla kituuttaminen on tuttua myös Artulle itselleen. Kandityön aikana hän ajoi itsensä niin piippuun, että päätti tehdä asiat jatkossa toisin.
Epätervettä vallankäyttöä Åfeldt on nähnyt myös muotibisneksessä.
Nykyään hän työskentelee studioasssistenttina koulun ompelustudiossa. Erityisesti opintojensa alkuvaiheessa oleville opiskelijoille hän painottaa, että unesta tinkiminen ei kannata. Väsyneenä taitavatkin tekijät tekevät tyhmiä virheitä.
Vuosien mittaan Arttu on alkanut nähdä vaatesuunnittelun työnä muiden joukossa. Kilpailumenestys on tuonut itsevarmuutta siitä, ettei ihan mitä tahansa tarvitse sietää edes alalla, jossa kilpailu on kovaa.
"Olen ymmärtänyt, ettei jokaista asiaa voi luoda tuskan kautta."
”Olen ymmärtänyt, ettei jokaista asiaa voi luoda tuskan kautta. Olen opetellut terveitä ja ammattimaisia toimintatapoja. Raivaan nykyäään itselleni myös vapaa-aikaa. Niinkin yksinkertainen asia kuin uintitreeni kerran viikossa on tuonut minulle positiivista energiaa.”
Myös työunelmiin on tullut ripaus realismia. Arttu haaveilee omasta vaatebrändistä, mutta ensisijaisesti hän näkee itsensä suunnittelemassa vaatteita muille. Työ voisi löytyä myös uusilta aloilta, esimerkiksi videopelien parista, jonne tarvitaan myös vaatesuunnittelijoita.
Menneet vaikeudet ovat opettaneet hänelle myös inhimillisyyttä. Arttu ei halua glorifioida vaikeuksia, mutta omista kokemuksista ollut välillä apua myös muille.
Kun läheinen ihminen alkoi oireilla itsetuhoisesti, Arttu mietti mitä voisi sanoa.
Arttu päätyi kirjoittamaan ystävälleen seuraavasti.
”Tuska ei helpota.
Joten v**un kliseistä, että kyllä se siitä.
Tuskan kanssa voi kuitenkin oppia elämään.
Ja jossain kohtaa tajuat olevasi vahvempi.
Voimia tähän hetkeen.”
Tarvitsetko apua mielenterveyden ongelmiin? Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Lisätietoja avun hakemisesta täältä.
Arttu Åfeldt
Vuoden artesaani 2015 ja Vuoden nuori suunnittelija 2024.
Työharjoittelu Milanossa luksusmuotitalossa.
Suunnitteli Sannin asun UMK 2025 -finaaliin.
Artun suunnittelemassa Mielinauhassa näkyy liekki. Kampanjan teemana on tänä vuonna "Ei anneta yhdenkään liekin hiipua".
Mielinauha tukee mielenterveyttä
Mielenterveyttä ja mielenterveystyötä esiin nostavaa Mielinauha-kampanjaa vietetään 1.4.–30.6.2025
Prismat, S-marketit, Salet, Alepat, Food Market Herkku, ABC:t, Sokokset ja Emotionit myyvät 5 euroa maksavia Mielinauhoja.
Nauhojen tuotoilla tuetaan kotimaista mielenterveys- ja kriisityötä.
Myynnissä on myös muita kampanjatuotteita, kuten leikkokukkia.
S-ryhmä on mukana kampanjassa neljättä kertaa.
Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.