Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Talon tai mökin ulkopintojen maalaus

Teksti:
Ilona Savitie ja Matti Välimäki. Artikkelia on päivitetty 17.5.2016.
Asiantuntija:
Tikkurilan Maalilinjan tekninen neuvoja Aki Aaltonen ja maalauksen opettaja Jussi Ranne Turun Ammattiopistosäätiöstä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Ulkomaalaus onnistuu, kun puhdistaa maalattavan pinnan, valitsee sopivan maalin ja hyvät välineet.

Ennen kuin pintaa aletaan maalata, kannattaa miettiä, onko maalaaminen tarpeen. Esimerkiksi piha-aidalle voi riittää kunnollinen puhdistus huoltopesuaineella.

Lahonnutta puuta ei pitäisi maalata, vaan lahonneet laudat korvataan uusilla. Jos talon ulkoseinän pitkä lauta on lahonnut vain maan tasalta, ainoastaan vaurioitunut osa tarvitsee vaihtaa. Viistoon sahattu saumakohta on helpompi häivyttää peittävällä maalilla kuin suora sauma.

Pinnan puhdistus

Maali ei tartu kunnolla likaiseen pintaan. Lautaverhous pestään siksi homeenpoistoaineella ennen maalausta, vaikka hometta ei olisikaan: aine puhdistaa pinnan sekä poistaa lian ja mahdollisen homeen. Samalla irtoaa myös öljymaalin pintaan muodostunut vaalea liituaine.

Näin peset lautapinnan

  • Puhdista pinnan homepilkut ja itiöt homepesuaineella.
  • Huuhdo pesuaine käytön jälkeen pois.
  • Anna puun ja lautojen saumakohtien kuivua kunnolla. Puu ei välttämättä kuivu yhdessä päivässä.

Pesu pehmentää maalipintaa, joten helposti lähtevää vanhaa maalia voi irrottaa käyttämällä apuna vaikkapa kaavinrautaa. Lohkeamakohtien terävät kulmat tasoitetaan hiekkapaperilla.

Homepesua ei kannata tehdä kovana hellepäivänä, jotta pesuaine ei kuivu paikoilleen ennen kuin sen ehtii huuhtoa pois. Peseminen on hyvä ajoittaa pilvisen päivän aamuun tai iltaan. Pesu kannattaa tehdä varrellisen harjan ja puutarhaletkun avulla.

Pohjustaminen

Maalaamatonta puuta maalattaessa tulisi käyttää ensin pohjustusainetta. Sen sisältämät puunsuoja-aineet estävät sinistäjä- ja lahosienten kasvua.

Pohjamaalia levitetään puupohjustetuille ja kaavituille kohdille. Oksakohtiin voi laittaa oksalakkaa. Pintamaalikerros tulee tämän kokonaisuuden päälle.

Tehdaspohjamaalatulle puulle riittää tavallisesti vain pintamaalaus.

Maalin valinta

Vesiohenteinen ulkomaali on hyvä valinta ympäristölle, sillä siinä on hyvin vähän tai ei ollenkaan haitallisia höyryjä aiheuttavia liuotinaineita. Vesiohenteisen maalin etuja ovat myös helppokäyttöisyys, hajuttomuus ja hyvä säänkesto. Työvälineetkin on helppo puhdistaa vedellä.

Aiemmin maalatun pinnan päälle tulisi luoda saman verran kerroksia kuin entuudestaan. Se voi vaatia esimerkiksi pohjustetta, pohjamaalia ja kaksi kerrosta pintamaalia.

Jos päällekkäin on kertynyt useita maalikerroksia, maalikerrostuma itsessään voi aiheuttaa maalin repeytymisen seinästä. Vanhan talon huoltomaalausta tehtäessä kannattaa valita mieluiten maali, jolla maalauskerroksesta tulee ohut.

Vanhan öljymaalin tunnistaa siitä, että se halkeilee ja muodostaa ristikkoverkkoa. Vesiohenteinen vanha maali irtoaa puun syyn suuntaisesti ja pitkittäisesti.

Maalilaadut

  • Öljypohjaisen maalin päälle sopii myös vesiohenteinen maali, mutta vesiohenteisen päälle ei voi laittaa öljypohjaista maalia.
  • Jos et ole varma vanhasta maalin laadusta, valitse vesiohenteinen, sillä se sopii kummallekin maalipinnalle.
  • Punamultamaalin päälle käy vain itse keitetty tai tehdasvalmisteinen punamulta.

Maalin peittävyys

Tasainen levittäminen ja edestakainen liike auttavat maalin imeytymistä puun pintasolukkoon, ja tartunnasta saadaan hyvä. Vain maalausharjan pää kastetaan maalipurkkiin, ei koko harjaa. Kerrallaan olisi hyvä maalata yksi selkeä alue, jotta lopputulokseen ei jää helposti erottuvia rajakohtia.

Paikkamaalaus jättää usein näkyvät rajat maalatulle seinälle. Yleensä kannattaa maalata koko seinä, jos pinta vaatii huoltomaalausta.

Peittävällä ulkomaalilla saa helposti tasaista jälkeä. Maalipurkkien sisältöä suositellaan sekoittamaan toisiinsa: kun maali alkaa vanhasta purkista loppua, kaada seuraavasta sekaan lisää ja sekoita. Näin estetään purkkien mahdolliset sävyerot.

Kuultavat maalit voivat jättää epätasaisia rajoja, joten maalaus pitäisi tehdä huolellisesti. Jokainen lauta tai hirsi kannattaa maalata samalla kertaa päästä päähän, jotta ei pääse muodostumaan raitoja. Maalia tulee välillä sekoittaa, jotta väri pysyy tasalaatuisena työn edetessä.

Maalaa aurinkoisella ilmalla aina varjon puolella. Hyvä suunta on maalata auringon perässä.

Maalarin välineet kuntoon

  • Teline antaa liikkumavaraa sivusuutaan ja on siten turvallisempi kuin tikapuut.
  • Oikeanlainen pensseli helpottaa maalaamista ja takaa tasaisen lopputuloksen. Valitse sivellinsetti, joka sopii erityisesti öljypohjaisten ja
vesiohenteisten maalien sekä puuöljyjen levitykseen. Oikean maalausharjan tai siveltimen valintaan kannattaa kysyä tarvittaessa neuvoa maalimyyjältä.
  • Korkealta maalattaessa työskentelyä helpottaa maalausharjaan liitettävä varsi.
  • Jos pidät taukoja maalaamisessa, muista suojata pensseli kuivumiselta. Kääri se tiiviisti muovipussiin. Puhdista työvälineet maalausurakan jälkeen liuottimella.