Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylioopilaskirjoituksiin osallistuneet Taneli Julku ja Olivia Jauhiainen. "Hedelmät kannattaa ehdottomasti kuoria valmiiksi ja laittaa omaan rasiaansa", Julku ohjeistaa.

Mitä välipalaksi ylioppilaskirjoituksiin?

Teksti:
Petra Sneck
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Valitse ylioppilaskirjoituksiin sellaista välipalaa, joka pitää verensokerin tasaisena eikä ärsytä vatsaa. Hedelmät kannattaa kuoria jo kotona. Edellisenä iltana voit valmistaa vaikkapa raakasuklaata tai tuorepuuroa.

Koulujen liikuntasalit täyttyvät pian ylioppilaskirjoituksia suorittavista abeista. Kuuden tunnin kirjoitusurakassa eväillä on väliä, sillä verensokerin heilahdukset vaikuttavat myös keskittymiskykyyn.

Helsingin medialukion opiskelija Taneli Jululla on jo kokemusta kirjoituksista. Hän kehottaakin syömään kotona tukevan ja kunnollisen aamupalan.

"Mukaani pakkaan ruisleivän, jonka päällä on paistettu kananmuna, vaaleaa leipää, muutaman kuoritun mandariinin, minitomaatteja sekä kurkun paloja. Lisäksi otan pähkinöitä, koska niistä saa energiaa, sekä termarillisen kahvia pitämään virkeänä."

Ensimmäistä kertaa kirjoituksiin osallistuva Olivia Jauhiainen päättää eväidensä sisällön koeaamun alla.

"Koe jännittää etukäteen ja siksi mietin, pitäisikö eväiksi valita ruokia, jotka eivät ärsytä vatsaa. Luultavasti valitsen jotain helppoa ja täyttävää: ruisleipää, hedelmiä ja mehua."

Jännittämiseen Taneli Julku antaa vinkin. Edellisenä päivänä kannattaa käydä päivän kulku mielikuvaharjoituksen tavoin läpi. Myös vaatetuksella on väliä.

"Kannattaa valita mukavat vaatteet. Ei niitä kaikista kireimpiä farkkuja."

Kokeile näitä virkeitä eväitä