Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pipsa Hurmerinnan suosikkikala on savustettu siika.

Pipsa Hurmerinnan kalamuisto: vaari kiersi kauppaamassa ovelta ovelle – reissuilla meni tuntikausia

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Maija Astikainen
Julkaistu: 10.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Kokki, keittiömestari ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta oppi kalastuksen ja kalankäsittelyn aakkoset jo lapsena mummolassa.

”Minulla on tosi paljon kalaan liittyviä lapsuusmuistoja. Olen pienen ikäni soutanut verkkoja ja kuskannut kalaa vaarin kanssa Toyotan takakontissa ympäri Keski-Suomea”, sanoo keittiömestari, kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta, joka tunnetaan myös juontajana ja mallina.

Hän seikkaili vaarin kanssa kala-apajilla aivan pikkuisesta teini-ikäiseksi asti.

”Vaarilla oli ruokakauppa, ja työelämässä ollessaan hän kalasti harrastuksekseen. Eläkkeelle siirryttyään vaarista tuli kalastuksen puoliammattilainen”, Hurmerinta kertoo.

Vaarin kanssa pyydyksillä

Pipsa Hurmerinta asui lapsuutensa ja nuoruutensa Vaasassa, mutta vietti pitkiä aikoja mummolassa Konnevedellä.

”Kun vaari lähti heittämään minua juna-asemalle, reissu kesti aina kolme tuntia, sillä joka talon kohdalla piti pysähtyä kysymään, että ostatteko kalaa”, Hurmerinta muistelee huvittuneena.

Hulvattomin muisto liittyy ravustamiseen. Pipsa-tyttö lähti vaarin kanssa rapumertoja kokemaan. Saalista tuli mahdottoman paljon, eikä sitä tietenkään raaskittu jättää mertoihin, vaikka samana päivänä oli muuan tärkeä meno – enon häät.

”Rapuja tuli niin paljon, että myöhästyimme enon häistä! Mummo oli aivan raivona”, Hurmerinta nauraa. Näin herkuttelet ravuilla >>

Ei pakasteseitiä, vaan silakkaa, ahventa ja särkeä

On sanomattakin selvää, että tyttö tottui pienestä pitäen sekä perkaamaan kalaa että syömään sitä. Katso vinkit kalan perkaamiseen >>

”Meillä kalasta todellakin syötiin ihan kaikki. Ruokapöydässä ei ollut seitiä, vaan esimerkiksi silakkaa, särkeä ja ahventa, hän kertoo.

Savustettu kala on aina kuulunut Hurmerinnan suosikkeihin. Vaasan seutu tunnetaan ihanista savustetuista herkuista.

”Lämpimät savusilakat, lämmin savusiika. Vaasalainen Sundomin siika on ihan spessua”, Hurmerinta hehkuttaa.

Kiireinen kokki tunnustaa, ettei nykyisin ehdi kovin usein laittaa ruokaa kotona.

”Kesällä kyllä savustamme kalaa. Poikani tykkää kovasti savustetusta nieriästä”, hän kertoo.

Saisiko olla kokonainen kala lautasella?

Kalaruoka on tärkeässä roolissa myös Hurmerinnan nykyisessä tehtävässä. Tänä keväänä hän otti vastaan uuden haasteen ja siirtyi keittiömestariksi Sikke Sumarin uuteen Sikke´s-ravintolaan, joka avautui hiljattain Helsingissä.

Tehtävän myötä Hurmerinta oli mukana luomassa ravintolan konseptia ja ruokalistaa, joka sisältää myös useita kalaruokia.

”Olen erityisen innoissani kokonaisena paistetusta Inarin siiasta”, hän kertoo.

”Kala tarjotaan siten, että pää ja pyrstö ovat tallella, mutta kaikki ruodot on poistettu.”

Poimi maukkaat savusiikareseptit

Monta syytä syödä kalaa