Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee kerralla pellillinen piirakkaa – Kokeile näitä neljää herkullista leivonnaista

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 26.7.2023
|
Muokattu: 26.7.2023
Näppärä tarjottava valmistuu uunipellille. Pellillisestä makeaa piirakkaa riittää koko ystäväjoukolle.

Kun herkkusuita on koolla tavallista enemmän, makean piirakan valmistaminen uunipellillä on kätevää. Valitse piirakan valmistukseen korkealaitainen pelti. Peltien koot vaihtelevat, ja näissä ohjeissa on kerrottu peltikoko, jota suunnilleen kannattaa tavoitella. Mutta pellin kokoa ei tarvitse liikaa miettiä: jos peltisi on ilmoitettua kokoa hieman suurempi, piirakasta tulee silloin vain ohuempi ja tällöin paistoaika on lyhyempi. Tarkkaile siis kypsymistä hieman. Ja on muutenkin hyvä muistaa, että leivonnaiset vaativat paistuessaan aina hieman vahtimista: kotiuunien tehoissa on eroja, joten resepteissä oleva paistoaika on aina suurinpiirteinen.

Oheisista ohjeista porkkanakakkupiirakan ohje on niin suuri, että se kannattaa paistaa isolla pellillä – ja jos kotona on vain pienempi pelti, reseptin ainemääriä voi olla hyvä hieman pienentää.

Sadon parhaat ainekset maistuvat piirakoissa

Piirakoissa kannattaa hyödyntää uutta satoa, kuten omenoita. Paras omenapiirakka syntyy hapokkaista omenalajikkeista. Pohjassa maistuva kardemumma ja pinnalle ripoteltava kaneli sopivat omenoiden makuun täydellisesti. Tarjoa omenapiirakan seurana vaniljajäätelöä tai vanilja- tai kermavaahtoa.

Mustikkapiirakkapelti on lainannut makunsa perinteiseltä mamman marjapiiras -reseptiltä: täyte saa muhkeutta kermaviilistä, ranskankermasta ja kananmunista. Voit valmistaa piirakan tuoreista tai pakastetuista mustikoista. Jos käytät pakastettuja mustikoita, sekoita jäisten mustikoiden joukkoon pari ruokalusikallista perunajauhoja.

Maukas pinta on näiden piirakoiden juju

Pellillinen mokkaneliöitä on helposti valmistuva varma herkku ja ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisiakin. Suussa sulava keksilevitekuorrute tuo uutta twistiä mokkapaloihin. Herkullisessa keksitahnassa maistuvat karamellisoitu sokeri ja kaneli.

Porkkanakakussa monen mielestä parasta on kuorrutus. Kuorrutus pohjautuu usein tuorejuustoon, mutta tällä kertaa se tehdään amerikkalaiseen tapaan sulatejuuustosta, voista ja tomusokerista. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja viimeistele halutessasi kookoshiutaleilla.

Ja jos haluat pakastaa porkkanakakkupiirakan tai keksimokkapalat, laita pakastimeen pelkkä pohja, ja tee kuorrutus piirakkaan vasta tarjoilupäivänä.