Syntymäpäivien aikaan juhlapuheissa muistellaan taatusti Virun historiaa, niin kiinnostava ja ainutlaatuinen se on. Ja siihen liittyy väistämättä naapuri.
Vuonna 1988 Neuvostoliitto nilkutti vääjäämättömästi kohti loppuaan. Yksi suurvallan luhistumisen merkeistä oli Neuvosto-Virossa alkanut laulava vallankumous.
Samana vuonna Tallinnan kuuluisimman, korkeimman ja suurimman hotellin, Virun, ovesta astui sisään Kadi Saluoks. Hän oli juuri valmistunut ravintolakoulusta Kievissä, jonne neuvostokansan ravintolakoulutusta oli keskitetty. Hotelli Virussa Saluoks sai työkseen huoneiden käyttöasteen laskemisen, sillä tietokoneita ei vielä ollut.
Työntekijöitä sen sijaan oli. Alle 400 huoneen hotellilla oli muiden muassa oma suutari, räätäli ja lääkäri. Kokkeja ja siivoojia oli satoja. Yksistään hotellin varaston kirjanpitoa hoiti 40 ihmistä. Parhaimmillaan työntekijöitä oli 1000.
Neuvostoliitossa oli täystyöllisyys, joten kaikille löytyi jokin tehtävä, näennäinen tai todellinen.
Viru oli yksi Neuvostoliiton hienoimmista hotelleista. Siihen kuului useita ravintoloita, keittiöitä, kahvila, leipomo, konditoria, sekä pieni palokunta ja pesula.
”Hotellilla oli myös omat mustat Volga-autot, joilla turistit haettiin lentokentältä.”
Sen sijaan huoneet eivät olleet ylellisiä.
Kadi Saluoks muistaa, että 14. kerroksen sviittien lisäksi Virussa oli vain yhden ja kahdenhengen huoneita. Jos hotellivieras oli naimaton eikä yhdenhengen huoneita ollut vapaana, hän saattoi joutua kahdenhengen huoneeseen itselleen tuntemattoman matkailijan kanssa. Vain naimisissa olevat saivat asua samassa huoneessa, muut laitettiin nais- tai miespaikoille.
Saluoks kertoo, että turistit toivat myös mukanaan vessapaperia, sillä sitä ei Neuvostoliitossa usein ollut tarjolla. Virolaisetkin joutuivat pyyhkimään takapuolensa sanomalehdillä.
Neuvostoliitto haisi mahorkalle ja hielle. Sen sijaan Virussa yöpyivät ulkomaalaiset turistit, joten sen aulassa tuoksahtivat myös länsimaiset deodorantit ja parfyymit, saippuat ja tuttifrutti-purukumit.
Paikalliset pääsivät Virun aulaan vain hotellivieraiden seurassa, elleivät olleet siellä töissä – tai onnistuneet saamaan lupalappua, joka oikeutti syömään hotellin ravintoloissa.