Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

20 kirjaa kesälomalle: Parhaat dekkarit, kiinnostavimmat rakkausromaanit

Luetko mieluummin kevyttä viihdekirjaa vai painavaa romaania? Onneksi kesän kirjauutuuksissa on mistä valita.

Kooste kirjankansista
Kooste kirjankansista
Teksti: Laura Hallamaa
Kuvat: kustantajat
10.6.2025 | Päivitetty 11.6.2025

Matkustaisitko norjalaisiin sukujuhliin vai viktoriaaniseen Englantiin? Entä odotatko dekkarilta yhtä vai kahtakymmentä murhaa? Kesäksi ilmestyy paljon kiinnostavaa luettavaa.

Hattaraa Tampereelta vai hävitystä Pohjanmaalta?

Kooste kirjankansista

Mirella Mäkilä: Äkkilähtöjä Tampereella

Viihdekirjojen joukosta löytyy tänä kesänä teos, jonka kansikuvakin kysyy, oletko loman tarpeessa. Mirella Mäkilän uutuuskirja on hersyvän Se on moro -sarjan kolmas osa. Päähenkilö Roosa etenee urallaan ja muuttaa ullakkoasuntoon. Puolisolla on kuitenkin outoja salaisuuksia ja ystävällä houkutteleva ehdotus. Pian Roosan taskussa onkin äkkilähtö lomasaarelle. Mutta muistaakohan Roosa kertoa äkkilähdöstään muille?

Otava. Ilmestyy toukokuussa.

Joonas Konstig: Rooma

Kahden pariskunnan idyllinen matka kesäiseen Roomaan uhkaa mennä pipariksi. Paljastuu nimittäin, että toisen pariskunnan mies ja toisen nainen ovat ammoisina aikoina päätyneet yhdessä petiin. Tulehtuneeseen tilanteeseen keksitään ratkaisu: tasataan tilit. Pian selviää, ettei ratkaisu olekaan niin yksinkertainen. Joonas Konstigin uudessa romaanissa ihmissuhdekiemurat punoutuvat koukuttavaksi tarinaksi.

Wsoy. Ilmestyy toukokuussa.

Juha Itkonen: Huomenna kerron kaiken

Juha Itkosen romaaneissa suurennuslasin alle ovat joutuneet niin ihmissuhteet kuin perhesuhteetkin. Uutuudessaan kirjailija tarttuu valtavaan aiheeseen, nimittäin rakkauteen ja intohimoon. Marja astelee Lassen omistamaan antikvariaattiin ja rakkaus roihahtaa. Mitä tapahtuu, kun tuo huumaava tunne lävistää yllättäen elämän ja minuuden läpikotaisin? Kuinka valitsemme, mikä kipinä saa yltyä lieskoiksi ja minkä on sammuttava?

Gummerus, ilmestyy kesäkuussa.

Jenni Räinä: Vaino

Jenni Räinän teos vie lukijansa 1700-luvun alkuun, isonvihan aikaan, jolloin venäläisten runtelemassa Suomessa raakuudet etenivät kylästä toiseen. Valpuri lähtee kahden veljensä kanssa pakoon venäläisiä. Samaan aikaan kasakat ryöväävät ja tuhoavat Pohjois-Pohjanmaan kyliä. Apunaan heillä on poika, joka paljastaa piiloja. Kivulias romaani on katsaus yhteen Suomen historian synkimmistä ajanjaksoista.

Otava, ilmestyy elokuussa.

Yksi murha vai 20 murhaa?

Kooste kirjankansista

Huippudekkaristit: 20 yötöntä yötä

Houkuttaisiko tarttua lyhyisiin jännityskertomuksiin? Kahdenkymmenen dekkaristin joukko kirjoitti rikosnovelleja Suomen suveen. Kirjailijoiden joukossa ovat esimerkiksi Satu Rämö, Virpi Hämeen-Anttila, Tiina Raevaara, Antti Tuomainen ja Arttu Tuominen. Jännitystarinat ovat sopivan mittaisia ahmaistavaksi niinä hetkinä, kun muut kesäpuuhat estävät uppoutumisen pidempään juonelliseen tarinaan.

Tammi. Ilmestyy kesäkuussa.

Jo Nesbø: Suden hetki

Supersuositun norjalaisdekkaristin uutuudessa seikkaillaan Minnesotassa. Mies päättää kostaa perheensä kuoleman ja laatii tappolistan. Poliisi Bob Oz alkaa selvittää kylmäverisiä tappoja. Löytyy perheensä menettänyt epäilty. Mutta miksi hänen menneisyytensä tragediasta ei ole mitään tietoa poliisin arkistoissa? Perinteisesti Jo Nesbøn kirjat pitävät lukijan otteessaan, eikä uutuus yllättävine käänteineen liene poikkeus.

Suomentanut Outi Menna. Johnny Kniga. Ilmestyy kesäkuussa.

Laura Dave: Yö jona katosit

Varakas liikemies putoaa kalliolta ja kuolee. Miehen lapset Nora ja Sam ryhtyvät selvittämään tapausta. Tilannetta mutkistaa se, että puolisisarusten välit ovat viileät ja isä oli molemmille etäinen. Selvitettävänä on paitsi mysteeri, myös perheen menneisyyden salaisuudet, joita alkaa pulpahdella esiin. Yhdysvaltalaiskirjailija Laura Dave yhdistelee teoksissaan psykologista jännitystä ja ihmissuhdedraamaa.

Wsoy. Ilmestyy heinäkuussa.

Leena Lehtolainen: Lumileopardin sydän

Hilja Ilveskero aloittaa somevaikuttaja Elise Selinin henkivartijana. Kaupalliset yhteistyöt kyseenalaisen yrityksen kanssa ovat asettaneet somevaikuttajan hengenvaaraan. Kun tapahtuu onnettomuus, Hilja huomaa pohtivansa, oliko kyseessä sittenkin harkittu murhayritys. Samalla hän kyseenalaistaa, kuka kuviossa on saalis ja kuka saalistaja. Leena Lehtolaisen uutuus jatkaa Henkivartija-sarjaa.

Tammi. Ilmestyy elokuussa.

Oikeudenkäynti Englannissa vai sukujuhlat Norjassa?

Kooste kirjankansista

Ann Napolitano: Rakas Edward

Kaunokaisia-romaanillaan hurmanneelta Ann Napolitanolta saadaan uusi suomennos. Edward on 12-vuotias, kun hän, hänen isoveljensä ja vanhempansa joutuvat vakavaan lento-onnettomuuteen. Edward on pudonneen koneen ainoa eloonjäänyt matkustaja. Seuraa mediasirkus, kun selviytynyttä riepotellaan. Kuinka Edward voisi kasvaa ja jatkaa elämäänsä henkilökohtaisen tragedian jälkeen, kun kaikki haluavat hänestä osansa?

Suomentanut Saara Kurkela. Wsoy. Ilmestyy toukokuussa.

Zadie Smith: Petos

Brittikirjailija Zadie Smithin romaanit ovat hurmanneet lukijan toisensa perään. Petos on romaani viktoriaanisen ajan Englannista, jossa käydään Tichborne-oikeudenkäyntiä. Australialainen teurastaja väittää olevansa varakkaan Tichborne-suvun kadonnut perillinen. Mutta onko kyseessä kuitenkin petos, viktoriaanisen ajan identiteettivarkaus? Skotlantilainen taloudenhoitaja Eliza Touchet päättää ottaa tapauksesta selvää.

Suomentanut Irmeli Ruuska. Wsoy. Ilmestyy toukokuussa.

Marie Aubert: Enhän minä ole sellainen

Tervemenoa hirveisiin norjalaisiin sukujuhliin! Norjalaiskirjailija Marie Aubertin teoksessa vietetään hermostuneen Linnean rippijuhlia. Täti Hanne saapuu juhliin laihtuneena. Muodonmuutos saa kotikylän väen tuijottamaan ja ihmettelemään. Linnean isä Bård taas yrittää olla omaa isäänsä parempi mies, mutta epäonnistuu. Herkullinen ihmissuhdekertomus on kuorrutettu mustalla huumorilla.

Suomentanut Aino Ahonen. Gummerus. Ilmestyy toukokuussa.

Julia Quinn: Miranda Cheeverin salaiset haaveet

Bridgerton-kirjailijan uutuudessa haaveillaan unelmien rakkaudesta. Ujo Miranda Cheever on ihaillut varakreivi Turner Bevelstokea jo pikkutyttönä. Aikuisena naisen tunteet eivät ole kaikonneet, mutta varakreiviä elämä on kolhinut niin, että miehestä on tullut synkeähkö. Rakkausromaani toistaa tuttua tarinaa. Voiko nainen saada miehen takaisin raiteilleen ja ehkä jopa hieman enemmän?

Suomentanut Oona Nyström. Tammi. Ilmestyy heinäkuussa.

Vauhdikasta elämänmenoa vai vilkaisu kukkaroon?

Kooste kirjankansista

Merja Mähkä & Julia Thurén: Rikas, rakas, köyhä, varas

Yhdessä asuva pariskunta tuskin välttyy rahan aiheuttamilta kahnauksilta. Millä tavoin rahat jaetaan? Kuka maksaa lasten kumisaappaat? Rahan vaikutuksesta parisuhteeseen on kuitenkin melko vähän kirjoja. Nyt rahaan erikoistuneet somevaikuttajat Merja Mähkä ja Julia Thurén kertovat uutuuskirjassaan, kuinka raha-asioista saa parisuhteessa otteen. Miten omaa ja puolison rahasuhdetta voi ymmärtää?

Gummerus. Ilmestyy toukokuussa.

Teppo Heinola: Eläinlääkärin elämää

Eläimille sattuu ja tapahtuu. Ja niin myös eläinlääkäreille siinä sivussa. Jyväskyläläinen eläinlääkäri Teppo Heinonen on kirjannut ylös uransa hauskimpia ja erikoisimpia keikkoja. On hoidettu niin marsun silmätulehdusta kuin järveen kellumaan eksynyttä sairasta lehmää. Välissä sitä teloo eläinlääkärikin itsensä, kun jää sonnin alle tai putoaa hevosen selästä. Tästä elämäkerrasta ei menoa ja meininkiä taida puuttua.

Tammi. Ilmestyy toukokuussa.

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Luokkakipuja

Kuvataiteilija Riina Tanskanen on tunnettu Tympeät tytöt -sarjakuvistaan, joissa hän kuvaa tyttöjen ja naisten asemaa yhteiskuntakriittisellä otteella. Uutuuskirja paneutuu talouteen ja yhteiskuntaluokkiin. Miten syrjäseudun tytöt tekevät luokkaloikkaa, kun kaikki ympärillä tuntuvat kokeneen ja nähneen kaiken? Kuinka hoivavastuu periytyy äideiltä tyttärille? Sarjakuvissa seikkailevat niin girl boss, nollatuntisopimuksella työskentelevä barista kuin Dolly Partonkin.

Into. Ilmestyy kesäkuussa.

Mari Koppinen: Niko – Kaikki mitä en ole kertonut

Vuonna 2008 parikymppinen Niko Saarinen asteli Big Brother -taloon. Myöhemmin hänet häädettiin humalaisen raivokohtauksen jälkeen. Nyt Saarinen on palkittu radiojuontaja ja suositun podcastin isäntä. Miten myyjästä tuli mediapersoona? Toimittaja Mari Koppisen kirjoittamassa elämäkerrassa Saarinen paljastaa myös herkän ja pohdiskelevan puolensa sekä julkisuuden karut ulottuvuudet.

Otava. Ilmestyy elokuussa.

Tempaisu tarinaan vai pulmien ratkomista?

Kooste kirjankansista

Kirsi Kunnas ja Christel Rönns: Iloinen auto ja muita rämiseviä runoja

Nyt rämisee, pörisee ja pärisee, kun Kirsi Kunnaksen hauskat ajoneuvorunot on koottu yksiin kansiin. Autojen lisäksi runoissa seikkailee muitakin menopelejä. Samalla ihmetellään tieteen saavutuksia. Millainen mahtaa olla hitsipilliin tykästynyt auto? Entä kummoisia kuskeja Mursu ja Marsu? Kunnaksen eloisaa sanailua värittää Christel Rönnsin iloinen kuvitus.

Wsoy. Ilmestyy heinäkuussa. Ikäsuositus 3-vuotiaista alkaen.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun 14 outoa ongelmaa

Jäikö omenankuori hampaiden väliin? Tai tarttuiko uimarannalta hiekkaa märkiin jalkapohjiin? Ei hätää, tuttu tehokaksikko ratkaisee nämäkin ongelmat. Suosikkiduo Tatu ja Patu pohdiskelevat uudessa kuvakirjassa kinkkisiä arjen ongelmia. Ratkaisut ovat kaksikolle tuttuun tapaan perin outoja, mutta varmasti hauskoja ja kekseliäitä. Näitä niksejä kannattaakin kokeilla omalla vastuulla.

Otava. Ilmestyy kesäkuussa. Ikäsuositus 5-vuotiaasta alkaen.

G.T. Karber: Murdle Junior – 40 mysteeriä nuorille nojatuolietsiville

Aikuisten keskuudessa suosioon nousseet Murdle-kirjat saavat nyt pikkusisaruksen. Murdle Junior -kirjassa nuoret nojatuolietsivät pääsevät ratkaisemaan rikoksia. Kirjan 40 erilaista mysteeriä ratkeavat, kun käyttää loogista päättelyä ja hieroo aivonystyröitään. Ja tietenkin täytyy malttaa kirjata johtolankoja ja epäiltyjä ylös. Pulmia voi ratkoa yksin, kaverin kanssa tai koko perheen voimin.

Suomentanut Ville Viitanen. Tammi. Ilmestyy kesäkuussa. Ikäsuositus 7-vuotiaista alkaen.

Mari Renko: Häiveen tapauskirjat – Pihlajapalatsi

Häive on keiju ja mestarivaras. Viona taas nokkela aatelisetsivä. Tanssiaisiltana Häive jää kiinni rikoksesta. Tapaus näyttää ilmiselvältä ja Häive syylliseltä, mutta Viona alkaa epäillä, että totuus on monimutkaisempi. Hän auttaa Häiveen karkuun, ja kaksikko ryhtyy ratkaisemaan rikosta yhdessä. Kuka oli tanssiaisten todellinen kelmi? Ja kipinöikö aatelisetsivän ja keijuvarkaan väillä? Mari Rengon kirja aloittaa nuorille suunnatun Häiveen tapauskirjat -sarjan.

Wsoy. Ilmestyy kesäkuussa. Ikäsuositus 14-vuotiaasta alkaen.