Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vaakunan 10. kerroksessa sijaitsee ihastuttava aula, jossa näkyy yhä arkkitehti Erkki Huttusen kädenjälki. Siellä on jäljellä esimerkiksi alkuperäiseen arkkitehtuuriin kuulunut kaarevaseinäinen puhelinkoppi. Paavo Tynellin valaisimet ovat osa komeaa arkkitehtuuria.

Original Sokos Hotel Vaakuna on merkkiteos Helsingin sydämessä

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis, SOK-arkisto
Julkaistu: 30.11.2020
|
Muokattu: 3.5.2021
Valmistuessaan Vaakuna oli Suomen suurin hotelli. Edelleen se on helsinkiläinen klassikko, jossa on nähtävää niin ala-aulassa kuin kattoravintolassa.

Eipä ole koskaan tullut katsottua Suomen pääkaupunkia tästä kulmasta. Vaellan Vaakunan suuren sviitin tilasta toiseen ja ihastelen näkymiä, jotka avautuvat Kampin ja Töölön suuntaan. Katsottavaa riittää, sillä sviitin toisella kupeella on ikkunoita pitkässä ryhdikkäässä rivissä kuin sotilaita.

Ympärillä ja alapuolella hyörii Helsinki: valotaulut vilkkuvat, mainoskyltit loistavat, ja Mannerheimintiellä autot ja jalankulkijat lipuvat toisiaan väistelevinä virtoina. Vasemmalla kohoaa Forumin ostoskeskus, edessä Kampin kauppakeskus, ja oikealla jököttää jyhkeä Eduskuntatalo. Sviitin alapuolella on Sokoksen tavaratalo. Tästä kaikesta syntyy suurkaupungin syke, sen alati lyövä pulssi.

Ennen kuin kirjauduin sisään hotelliin, vietin hiljaisen hetken Original Sokos Hotel Vaakunan kuuluisassa aulassa. Hengitin syvään – ja nautin. Aulan komeudelle ei löydy helposti Suomesta vertaa. Se suunniteltiin lähes 80 vuotta sitten niin vaikuttavaksi, ettei mitään ole tarvinnut muuttaa. Sen arkkitehtuuri huumaa vierailijan yhä.

Aulan pyöreää seinää vasten on rivissä korkeita nojatuoleja, ja katto kaartuu kauniiksi kupoliksi. Keskellä solisee suihkulähde veistoksineen. Aula on nähtävyys, jota tulevat ihmettelemään monet, jotka eivät edes asu hotellissa. Tietenkin se näyttää täydelliseltä myös sosiaalisen median kuvissa. Laitankin saman tien muutaman otoksen Instagramiin. #tyylikäs, #fabulous, #architecture.

Upeasti uudistettu

”Tänne saa tulla katsomaan aulaa ja Paavo Tynellin hienoja valaisimia. Haluamme olla avoin kaikille vierailijoille”, hotellinjohtaja Satu Näsärö sanoo.

Ja nyt on erityisen paljon, mitä esitellä. Hotellissa on toteutettu mittava uudistus, joka alkaa olla loppusuoralla.

”Tähän taloon on panostettu. Koen, että on etuoikeus olla tällaisessa talossa töissä”, Näsärö sanoo.

Hotelli Vaakuna ja sen yhteydessä oleva Sokoksen tavaratalo avautuivat vuonna 1952 eli samana vuonna, kun Helsingissä järjestettiin olympialaiset. Rakennuksen suuri koko, pyöreät kulmat ja virtaviivainen ikkunoiden rivistö sekä tietenkin sijainti aivan keskellä ytimessä, suorastaan kaupungin sydämessä, tekivät siitä heti Helsingin maamerkin.

Valmistuessaan Vaakuna oli Suomen suurin hotelli kooltaan ja huonemäärältään. Ylellisyyttä toivat kuusi saunaa, kampaamo ja parturi, pikapesula ja pukuprässäämö.

”On etuoikeus olla tällaisessa talossa töissä.”

Rakennuksessa toimi alkuvuosina hotellin ja tavaratalon lisäksi myös virastoja, toimistoja ja erikoisliikkeitä. Hotellin huoneet olivat talon kahdessa kerroksessa. Nykyisin hotellihuoneita on jo viidessä kerroksessa.

Teknisesti ja taiteellisesti aikansa merkkitapaus

Vaakunan suunnitteli SOK:n luottoarkkitehti Erkki Huttunen. Sama mies on piirtänyt SOK:n monien merkittävien rakennusten lisäksi myös esimerkiksi Kotkan kaupungintalon ja Nakkilan kirkon. Huttunen oli mukana suunnittelemassa myös hienoa Ranskan suurlähetystöä Helsingin Kaivopuistoon.

Helsingin uudesta hotellista tuli myös tähtien hotelli. Esimerkiksi Miss Universumiksi vuonna 1952 valittu Armi Kuusela tapasi asua Vaakunassa Suomessa käydessään. Vaakuna oli teknisesti ja taiteellisesti aikansa merkkitapaus, joten se sopi yöpymiseen myös ylistetylle kaunottarelle.

Siellä ovat viihtyneet myös kosmonautti Juri Gagarin, laulaja Paul Anka, filosofi ja kirjailija Jean-Paul Sartre ja Hollywood-elokuvien legendaarinen näyttelijä Gregory Peck.

En ihmettele. Jotain aivan erityistä tässä hotellimaailman klassikossa on.

Enää talossa ei ole entisaikojen malliin omaa radioasemaa, joka lähettää hotellin huoneisiin talossa vierailleiden kuuluisuuksien haastatteluita. Mutta paljon on niin kuin Armi Kuuselan täällä yöpyessä. Upean aulan lisäksi tallella on kymmenennen kerroksen suuri ja valoisa ravintolatila – aika alkuperäisen oloisena.

Tuttu ja raikas ravintola

Ravintola 10. Kerros on juuri uudistettu, ja näyttää paitsi vanhalta tutulta itseltään myös uudella tavalla raikkaalta. Ja kutsuvalta.

Tänä iltana vasta avatussa ravintolassa on mukavasti väkeä. Kaupungin yllä sijaitseva ravintola on sisustettu rahoittavasti vihreällä ja beigellä.

”Minulla on koko ajan sellainen olo, etten malttaisi lähteä pois täältä uudistetusta ravintolasta. Haluaisin vain kiertää ja kysyä asiakkailta, mitä he tykkäävät”, hotellinjohtaja sanoo ja nauraa.

Minä ainakin tykkään, erittäin paljon – myös ruokalistasta. Valinta tapahtuu punajuuriwallenbergin ja hampurilaisen välillä. Päädyn hampurilaiseen, jonka pihvi on täydellisesti paistettu ja sämpylän maku herkullinen.

Ravintolan aula näyttää samalta kuin hotellin valmistuttua.

Varsinkin ravintolan aula näyttää suunnilleen samalta kuin hotellin valmistuessa. Aulasta alas vievän portaikon erottava lasiseinä ja puupaneelien takana oleva puhelinkoppi ovat kuin vanhasta suomalaisesta elokuvasta. Ja joissain niistä Vaakunalla on ollut roolikin.

Vaakunan vieraat poikkeavat monen muun helsinkiläishotelliin asiakkaista.

”Olemme sillä tavalla harvinaisuus hotellimarkkinalla, että meillä on niin paljon suomalaisia asiakkaita. Olemme tuttu ja turvallinen hotelli, ja kaikki löytävät meidät”, Satu Näsärö sanoo.

Totta, Rautatieasemalta on tänne vain muutama askel. Ei siinä ehdi eksyä.

”Saako tänne jäädä asumaan?”

Sviittiin palattuani annan katseen vielä kiertää sen kauniissa sisustuksessa. Harmaine seinineen, kultareunaisine tarjoilukärryineen, sinertävine samettisohvineen ja marmoriyksityiskohtineen sviitin sisustus on hyvin harmoninen. Seinillä on tyylikästä taidetta, niin kuin oli hotellin valmistuessakin. Vaakuna on aina ollut taidehotelli. Teoksia on yli 50 taiteilijalta, ja veistoksia Gunnar Uotilalta ja Heikki Konttiselta.

Hotellin muidenkin huoneiden sängyissä on mahtavat puupaneelipäädyt, mutta sviitti on tietysti omaa luokkaansa. Täällä on olohuone, ruokailutila, makuuhuone, pukeutumishuone, ja suuressa kylpyhuoneessa sauna. Saako tänne jäädä asumaan?

Olohuoneen tyylikkäät sinisenharmaat sohvat kutsuvat luokseen vastustamattomasti, mutta päätän silti lämmittää ensin saunan.

Sitten yö onkin jo laskeutunut pääkaupunkiin. BioRex-elokuvateatterin valomainos tykittää taivaalle yhä vihreää ja punaista valoa, mutta ratikoita kulkee Mannerheimintiellä enää harvakseltaan, ja jalankulkijat ovat kadonneet koteihinsa. On aika sammuttaa valot. Hyvää yötä.

Original Sokos Hotel Vaakuna

  • Original Sokos Hotel Vaakunassa on 340 huonetta viidessä kerroksessa.

  • Vaakunan yhdeksännessä kerroksessa on 46 huonetta, joissa on omat parvekkeet. Niiltä avautuvat huikean hienot näköalat yli Helsingin kattojen.

  • Huoneita on uudistettu vuodesta 2018, ja viimeiset valmistuvat alkuvuodesta 2021.

  • Hotellissa on neljä saunallista huonetta.

  • Hotellista on suora yhteys Sokos-tavarataloon, S-marketiin, Alkoon ja Eliel-parkkihalliin.

Vaakunan vuodet

1939

Hotelli Vaakunan rakentaminen aloitettiin 1930-luvun lopussa, ja sen oli tarkoitus valmistua Helsinkiin vuodelle 1940 kaavailtuihin olympialaisiin. Talvisota laittoi rakennustyöt jäihin. Hotelli oli vuosia huputettuna ja siksi kaupunkilaisten hämmästyksen kohde.

1952

Ravintola Vaakuna avattiin vuonna 1947 ja Hotelli Vaakuna Olympialaisten alla 1952. Kaikki huoneet sijaitsivat tuolloin 7. ja 8. kerroksessa.

1969

Hotellia laajennettiin 1969, ja kuudenteen kerrokseen tehtiin uusia hotellihuoneita. Vuonna 1972 hotellin ylimmän kerroksen terassilla järjestettiin parvekehiihdot ennen Sapporon talviolympialaisia. Kisa sai huomiota ympäri maailmaa.

1980–1990-luku

1980-luvulla hotelli laajeni viidenteen kerrokseen, ja kuudenteen kerrokseen valmistui Business Class, jossa oli oma vastaanottonsa. Myös 1990-luvulla Vaakunassa tehtiin korjaus- ja remontointitöitä. Hotellissa on vuosien aikana toiminut monia kuuluisia ravintoloita, kuten Pika-Pala, Vaakuna Grilli, Sky Bar, Piccadilly, 10th Floor, Loiste sekä nykyinen 10. Kerros.

Toiveesi muistetaan

  • Vuoden 2021 alusta S-ryhmän asiakasomistaja- ja asiakasrekisteriin ryhdytään keräämään tarkkaa ostotietoa myös ravintoloista ja hotelleista.

  • Asiakkaiden toiveet huomioidaan tarkemmin esimerkiksi ruokalistan suunnittelussa ja hotellien lisäpalvelujen tarjonnassa.

  • Osaamme myös viestiä palveluista asiakkaiden mieltymysten perusteella.

  • Voit kieltää tarkan ostotiedon keräämisen osoitteessa s-kanava.fi/kirjaudu tai asiakasomistajapalvelussa (lähes kaikissa Prismoissa ja Sokoksissa)

Lisätietoja: s-ryhma.fi/ostodata ja s-ryhma.fi/tietosuoja

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta