Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hotellin tunnetuin tila on kaksikerroksinen Katto Lounge. Siellä on järjestetty esimerkiksi perhejuhlia, kaveriporukoiden tapaamisia ja yritysten illanviettoja.

Radisson Blu Seaside on suurhotelli sataman syleilyssä – hotellissa elettiin mielenkiintoisia aikoja 90-luvun nousukauden huumassa

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis
Julkaistu: 1.2.2021
|
Muokattu: 8.11.2022
Harvan suomalaisen hotellin historiaan liittyy Nobel-palkinto. Radisson Blu Seasiden liittyy. Hotellin toinen puoli on juuri se laboratorio, jossa A. I. Virtanen kehitteli Nobel-palkitun AIV-rehunsa.

Päätöksen paikka! Minkä hotellihuoneen ottaisin? Nyt on nimittäin mistä valita – kokonaista 348 huonetta. On Business-huone ja näkymä Helsingin Ruoholahden kanavalle. On kaksikerroksinen huone yläkertaan sijoitettuine sänkyineen. Ja on elokuvahuone isoine valkokankaineen. Perhehuoneitakin olisi tarjolla, mutta minä matkustan yksin.

Radisson Blu Seaside -hotellin toinen puoli oli aikoinaan Valion juustovarasto ja toinen puoli laboratorio, jossa A. I. Virtanen kehitteli Nobel-palkitun AIV-rehunsa. Näiden kahden rakennuksen väliin on rakennettu yhdistävä osa. Pienen katsastuskierroksen jälkeen päätän, että halua yöpyä laboratoriona toimineella puolella. Siellä sijaitsee kaunis sviitti, jossa on valtavan korkeat entisen laboratorion ikkunat, kauniit samettiset verhot, todella leveä sänky ja siinä Hollywood-tyylinen elegantti sängynpääty sekä ammeen lisäksi oma pieni sauna.

Voiko ihminen enempää kaivata, saati toivoa?

Ennen saunaa on mentävä hikoilemaan alakerran kuntosalille. Kuntokeidas on kookas, ja siellä on hyvä valikoima laitteita. Juoksumatolla pinkoessa on aikaa muistella hotellin vauhdikkaita vaiheita.

Hotelli Seasidessa on viihdytty pidempiäkin aikoja. Presidentti Koiviston entinen vävy Jari Komulainen on julkisuudessa kertonut asuneensa hotellissa ainakin vuoden. Samoin hotellissa asuneet taikuri Iiro Seppänen ja elokuvatuottaja Markus Selin ovat lehtijutuissa muistelleet 1990-luvun nousukauden huumaa ja erikoista asumisjärjestelyään. Seaside rakennettiin hotelliksi vuonna 1993. Samana vuonna Komulainen sai hankittua Venäjältä sukellusveneen yksityiskäyttöön. Komulaisen omistuksessa ollut sukellusvene kellui satamassa hotellin edessä, ja asuminen hotellissa oli kätevää. Tarinan mukaan kaveriporukan kymmenientuhansien markkojen baarilaskukin tuli joskus kuitattua niin, että Komulainen haki paperikassilla rahaa sukellusveneeltä. Sinne sitä kertyi veneen pääsylipputuloista.

Koko kansan olohuone

Viihtyisyys ja vetovoimaisuus ovat Radisson Blu Seasiden valtteja edelleen.

”Tämä on koko kansan urbaani olohuone Hietalahdessa”, hotellipäällikkö Markus Peura kuvailee hotellin avaraa aulaa.

”Tänne on helppo tulla, ja tässä aulassa toimii kaikkia helsinkiläisiä palveleva Ro-Ro Bar.”

Ro-Ro on saanut nimensä kontteja kuljettavilta aluksilta.

Myös hotellin sisustukseen on haluttu ammentaa ideoita lähialueen historiasta – eli vieressä sijainneesta, aikoinaan Suomen suurimmasta tavarasatamasta.

1900-luvun alussa Radisson Blu Seasiden kulmilla oli teollisuuden ja sataman varastoja. 1920-luvulla alueella virtasi pirtu, kun salakuljettajat tekivät bisnestä kieltolain vuosina. 1970-luvulla Hietalahden telakalla rakennettiin esimerkiksi autolautta Finnjet, ja myöhemmin siellä syntyi risteilijöitä maailman seitsemälle merelle.

”Tämä on koko kansan urbaani olohuone Hietalahdessa.”

Merenkulusta on napattu hotellin sisustukseen esimerkiksi köysiä, joita roikkuu aulan katosta ikään kuin tilanjakajina. Aulan hyllyillä on merihenkisiä koriste-esineitä. Vastaanoton takana oleva seinä on entisestä kontista.

Mutta nyt ei lähdetä merille vaan vihdoin sviitin pieneen saunaan. Ovatpa sen löylyt ihanan lempeät ja kosteat.

Ei tarvetta poistua hotellista

Sitten ovelta kuuluu koputus. Olen tilannut huonepalvelusta illalliseksi myskikurpitsakeittoa sekä sokerilla ja suolalla marinoitua lohta, ja herkut saapuvat minuutilleen sovittuna aikana.

Illallisen jälkeen katson aamuyölle televisiota, joka on sijoitettu sängynpäätyyn marmoriseen laatikkoon. Tyylikästä!

Hotellin Super Breakfast -aamiainen tarjoillaan Bistro Gimiksessä, jonka sisustus on viehättävä. Tilaan aamiaisen kohokohdaksi munakaan, johon saa valita täytteet – minulle juustoa, herkkusieniä ja tomaattia. Onpa harvinaisen hyvin valmistettu munakas!

Sviitin aamusaunassa tulee mieleen, että en ole hotelliin kirjautumisen jälkeen poistunut talosta ollenkaan. Ei ole ollut tarvetta, kun hotelli on iso ja siellä on kaikki palvelut, joita nyt kaipaan. Sviittiini kuuluu olo- ja makuuhuone, joten olen viimeisen vuorokauden ajan pääasiassa seilannut tilasta toiseen kuin jonkinlaisessa rauhoittavassa kuplassa.

Seasidessa oli viime syksynä myös koronakupla, kun jääkiekon Karjala-turnaukseen saapuneet joukkueet huoltajineen ja bussikuskeineen asuivat viikon hotellissa. Ensin eri maista tulleille joukkueille tehtiin hotellin aulassa koronatestit, ja sitten pelaajat menivät huoneisiinsa odottamaan testien tuloksia. Turnauksen aikana 200 ihmistä oli eristyksissä hotellin tiloissa. He ruokailivat joukkueittain omilla sektoreillaan ja tapasivat toisiaan hotellin heille osoittamissa neuvottelutiloissa.

Ja kaikki pysyivät terveinä.

Julkkisten suosikki

Urheilujoukkueiden lisäksi Radisson Blu Seasidesta pitävät esimerkiksi bisnesmatkustajat. Hotellipäällikkö Peura korostaa, ettei Seaside ole mikään hienostohotelli.

”Me olemme ihan tavallisten ihmisten hotelli, ja meillä on tosi laaja asiakaskunta: nuorten kaveriporukoita ja paljon perheitä. Pariskunnat tulevat viettämään staycationia.”

Asiakaskuntaan on toki kuulunut julkkiksiakin, kuten pop-tähti Antti Tuisku, joka asui yhdessä hotellin sviiteistä. Radio- ja tv-juontaja Jaajo Linnonmaakin on ollut Seasiden asiakas.

Täällä on myös kuvattu pätkiä elokuviin ja tv-sarjoihin, kuten Diiliin ja Posseen. Ja kun Kauniit ja rohkeat -tv-sarjan tähdet tulivat aikoinaan Suomeen, he tapasivat kansaa juuri Seasidessa.

”Haluamme olla esillä ja julkisuudessa”, Markus Peura sanoo.

”Me olemme ihan tavallisten ihmisten hotelli.”

Tähdille ja muillekin arjen yläpuolelle kaipaaville sopii majapaikaksi vaikkapa Seaside-sviitti, joka on valittu kahdesti Suomen ”johtavaksi” sviitiksi. Siihen kuuluu kaksi suurta kattoterassia, joilta avautuvat hienot näkymät eteläiseen Helsinkiin. Toisella terassilla voi ruokailla, ja toisella on saunan yhteydessä poreallas. Sisätilat ovat modernia, rouheaa luksusta. Kun julkkiskaunotar ja someilmiö Sara Sieppi yöpyi Seaside-sviitissä, se päätyi heti iltapäivälehteen.

Sen sijaan hotellipäällikön omasta yöstä sviitissä ei uutisoinut yksikään media – ennen tätä.

”Olimme vaimon kanssa kerran Seaside-sviitissä, ja se oli Kerran elämässä -kokemus. Vietimme siellä hääpäivän. Voin suositella lämpimästi!”, Markus Peura sanoo ja nauraa.

Radisson Blu Seaside Hotel

  • Hotellin ravintolan nimi on Bistro Gimis. Se tarkoittaa stadin slangilla mukavaa tai kivaa.

  • Ravintolassa tarjoillaan kauden herkkuja. Alkuvuodesta 2021 eletään blinikautta. Suosituin annos on burgeri.

  • Ravintolaan mahtuu 150 asiakasta.

  • Kokoustiloja on 15 ja suurimpaan mahtuu kerralla 700 ihmistä.

  • Hotelliin kuuluu valtava, yli 600 neliön kuntosali.

  • Hotellin Katto lounge & Sauna on yksi Helsingin suosituimmista saunatiloista, ja siellä järjestetään myös kokouksia ja juhlia.

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta