Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hotellin kylpylän ulkoammeet on sijoitettu niin, että niissä istuessa voi nauttia yhdestä Suomen kauneimmista näkymistä.

Ajantaju katoaa ja mieli herkistyy – Kolin kansallismaisemaa voi ihailla vaikka porealtaassa

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis, SOK arkisto
Julkaistu: 23.6.2021
|
Muokattu: 8.11.2022
Break Sokos Hotel Koli sijaitsee keskellä kultakauden taiteilijoiden ylistämää maisemaa, mutta ei hotellin sisälläkään hullummalta näytä. Erityisesti hotellin kylpylä on varsinainen vetonaula.

Onko tässä vierähtänyt viisi minuuttia vai kuusi tuntia? Ajantaju katosi saman tien, kun istahdin Ukko-Kolin kalliolle.

Edessä levittäytyvä kansallismaisema on käsittämättömän kaunis. Sen runoutta ei voi sanoin vangita. Millaiset lauseet tekisivät oikeutta suurelle auringossa kimmeltävälle Pieliselle, silmänkantamattomiin jatkuville ikimetsille ja karjalaisen taivaankannen sinelle?

Näkymä on ikiaikainen ja muuttumaton, mutta samaan aikaan alati liikkeessä. On kuin Pielisessä uiskentelevat pitkulaiset sorjat saaret olisivat matkalla johonkin.

Kansallismaiseman runoutta ei voi sanoin vangita.

Kirjailija Juhani Aho vertaisi saaria aikoinaan proomuihin. Onnistunut vertaus kynämieheltä! Ovathan saaret pitkiä mutta matalia.

1890-luvulla taiteilijat olivat joutuneet kareliaanisen kuumeen eli karjalaisen innostuksen valtaan. Taustalla vaikutti Pariisista levinnyt kiinnostus kansallisiin ilmiöihin ja vieraiden kansojen eksotiikkaan. Kalevalan maa alkoi kutsua suomalaisia taiteilijoita, ja matkailusta tuli muodikasta näilläkin vaaroilla.

Niinpä Eero Järnefelt maalasi maisemat talteen kuuluisiin tauluihinsa. Jean Sibelius teki tänne häämatkansa ja tuli myöhemmin uudelleenkin.

Nykymatkailijat eivät ehkä elä kareliaanista trendiä, mutta paikallisuus ja kotimaan matkailu ovat nousussa. Ja siksi Ukko-Kolille nousee tänäänkin matkailijoita – hiukan puuskuttaen. Polku hotellilta korkeimmalle kalliolle on vain 400 metriä, mutta lopussa rinne muuttuu jyrkemmäksi.

Tämän ihmeellisen ihanan maiseman takia Kolille tullaan. Mutta ei sisällä hotellissakaan ole hassumpaa.

Kolin henki tarttuu

Break Sokos Hotel Kolin sisäänkäyntiä eli keskustoria kutsutaan sylinteriksi. Pyöreä, korkea tila toimii vastaanottona ja yhdistää hotellin vanhan ja uuden siiven.

Kolilla on ollut majoitustoimintaa 1800-luvun lopusta alkaen. Ukko-Kolille rakennettiin ensimmäinen matkailumaja 1896, ja vuonna 1930 valmistui kaunis hirsihuvila. Sen jatkoksi rakennettiin 1967 kivinen hotellisiipi, ja 1970 uudistettiin puutalo nykyiseksi hotellirakennukseksi.

Hotellin suosio kasvoi. 2010-luvun alkupuolen remonteissa ravintolat, kokoustilat ja kylpylä kunnostettiin. Vuosikymmenen lopussa hotelli sai uusia huoneita ja maalämmön. Nyt huoneita on 82, mutta silti hotelli tuntuu pieneltä ja rauhalliselta.

”Tämä on sopivan pieni, ettei tule ruuhkan ja tukkoisuuden tuntua”, Break Sokos Hotel Kolin hotellinjohtaja Pasi Ripatti sanoo.

”Moni asiakas ihmettelee, onko hotelli todella täynnä, kun ei ketään näy. Täällä saattaa yöpyä 200 ihmistä, mutta silti on fiilis, että hotelli on puolityhjä. Tilasuunnittelu on hyvin onnistunut.”

Hotellinjohtaja sanoo, että asukkaille hotelli Koli on kuin koti.

”Tämä on vilpittömästi kodikas hotelli. Meillä on esimerkiksi Reino-parkki, josta voi ottaa aamutohvelit jalkaan ja olla tohvelit jalassa kuin kotonaan. Tittelit ja arvonimet menettävät merkityksensä.”

Ripatti kertoo, että hotellin vieraat ovat vapaalla ja nauttivat siitä.

”Kolilla ollaan eri tavalla vapaalla kuin kaupunkihotelleissa. Meidän vieraamme haluavat nauttia olostaan, eivätkä etsi puutteita. Vierailla ei ole stressiä, ja Kolin henki ja ympäristö luovat harmonisen fiiliksen.”

Joulu on yksi vuoden kohokohdista hotellissa.

”Myymme jouluksi kolmen päivän paketteja. Hotellin jouluun kuuluu esimerkiksi kuusenhakureissu. Joulurauha julistetaan Akka-Kolilla Hiljaisuuden temppelissä. Sinne tulevat kyläläiset ja hotellin asukkaat. Ihmiset tulevat tänne rauhan ja hyvän ruuan vuoksi – ja joulun perimmäistä ajatusta kokemaan.”

Heinäkuu on hotelli Kolilla superkuukausi. Viime vuoden heinäkuussa hotellilla tehtiin historiaa.

”Hotellin jokainen huone oli koko kuukauden ajan käytössä. Sellaista ei ole ollut koskaan aiemmin, vaikka aina heinäkuu on ollut hyvä.”

Maisema jaksaa ihastuttaa

Osa huoneista katsoo alas Pieliselle, ja juuri sellaisessa minäkin yövyn. Huone on yksinkertaisesti sisustettu, mutta olen siellä kuin taivaassa. Melkein koko illan katselen ulos ikkunasta. Silmä ja sydän lepäävät, kun katse lipuu pitkin Pielisen aaltoja saarelta seuraavalle. Saarten kauniit siluetit kertautuvat lähes tyynestä veden pinnasta.

Kun laitan kuvia näkymästä Instagramiini, julkaisu saa enemmän tykkäyksiä kuin mikään ottamani otos ennen sitä. Koli saa seuraajani hullaantumaan ympäri maailmaa.

Ja tekee näkymä vaikutuksen hotellinjohtajaankin, vaikka hän saa katsella sitä työkseen.

”Järvi on taas ihan peilityyni”, Pasi Ripatti sanoo.

”Vaikka maisema on tuttu, se on joka kerta yhtä vaikuttava. Eikä sitä katsoessa ole kiire minnekään. Onneksi toimistossa ei ole ikkunoita, niin ei mene työaika pelkkään maiseman katsomiseen”, Ripatti sanoo ja nauraa.

”Koli saa seuraajani hullaantumaan ympäri maailmaa.”

Kylpylä vetonaulana

Maiseman lisäksi hotellilla on toinenkin ylivoimainen vetonaula: kylpylä.

Siellä käy kuin Ukko-Kolin kalliolla – aika menettää merkityksensä. Hotellin spassa ei näy kelloja eikä kännyköitä, joten vieras voi keskittyä tärkeämpään, elämästä nauttimiseen.

Hotelli-interiöörien maestro Jaakko Puro on sisustanut kylpylän tyylikkään vähäeleisesti. Siellä on huolella valittuja kalusteita, koristeena muutamia keraamisia ruukkuja ja yhdellä seinällä mustia päreitä.

Sisustus on mietitty niin, että vieraan katse suunnataan ulos. Kansallismaisemaa voi ihastella samalla kun istuu saunassa tai lilluu lämpimissä altaissa tai poreammeessa. Saunoja on kolme erilaista, ja nekin on sisustettu tyylillä. Kuumimmasta saunasta näkyy Pieliselle saakka.

Suihkujakin on monta erilaista. Osassa niistä tarjoillaan esimerkiksi trooppista myrskyä ja karibialaista sadekuuroa. Urheimmat viihtyvät jääkylmässä suihkussa.

Kolme pientä ulkoallasta ovat erityisen suosittuja. Varsinainen hittituote on sisäänpääsyn hintaan kuuluva saunakiulu, johon on laitettu pullo viiniä ja lasit. Niistä väki nauttii alkoholinsa elegantisti. Vaihtoehtoisesti kylpijä voi valita kosmetiikkatuotteita.

Liikuttavan kaunista

Illallisen jälkeen menen hetkeksi ravintolan terassille. Nyt taivas on yhtä utua ja purppuraa. Pielisessä kelluvat saaret ovat peittyneet usvaan kuin Välimeren helmi, Caprin saari, kuumina kesäiltoina.

Vieressäni seisoo rouva, joka kertoo käyneensä Kolilla viimeksi lapsena. Hän sanoo, että kyyneleet kohoavat silmiin, kun maisema on niin liikuttavan vaikuttava.

Sama täällä. Silmäkulmassa kimaltaa.

Break Sokos Hotel Koli

  • Break Sokos Hotel Kolissa on 82 huonetta. Junior sviiteissä on omat saunat.

  • Hotellin pääravintola on Grill It! Siellä tarjoillaan esimerkiksi Pielisen kuhaa ja muikkuja. Ravintola on erittäin suosittu hääpaikka.

  • Hotellin alakerrassa on Hiekkapakka-kirjastobaari.

  • Vastaanoton yhteydessä on Kahpitsa-niminen kahvila-pizzabaari. Pizzojen taikinassa käytetään tavallista enemmän ruista. Listalla olevia pizzoja ovat esimerkiksi Ukko-Koli, Paha-Koli, Aho ja Sinfonia. Viimeinen on saanut nimensä Jean Sibeliuksen neljännestä sinfoniasta, johon suuri säveltäjä sai tiettävästi innoituksen Kolilla käydessään.

  • Vuoden tärkeimpiä tapahtumia Kolilla ovat syyskuun puolivälissä järjestettävä kahden päivän Ruska-blues, tammikuun Koli-Jazz, sekä loka-marraskuussa pidettävä Koli-Forum.

Varaa itsellesi yö Kolilla Sokoshotels.fi:ssä

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta