Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hotelli Tornin mittava uudistus alkoi loppuvuodesta 2019 ja valmistui huhtikuussa 2022. Nyt hotelli loistaa myös pimeässä: uudessa yövalaistuksessaan Torni on kuin valtameriristeilijä ulapalla – epätodellisen kaunis.

Kurkista uusittuun Torniin – pilvenpiirtäjähotelli on taas täydessä loistossaan

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis
Julkaistu: 29.4.2022
|
Muokattu: 8.11.2022
Hotelli Torni oli aikoinaan Suomen korkein rakennus. Sen pilvenpiirtäjämäistä tyyliä ihailtiin ja korkeutta paheksuttiin. Lähes vuosisata myöhemmin Solo Sokos Hotel Torni avautuu uudistuksen jälkeen täydessä loistossaan.

Filmitähti Jane Fonda odotti sviitissään. Tähti oli tullut Suomeen markkinoimaan muistelmiaan, ja menin haastattelemaan häntä hotelli Torniin, missä hän vierailunsa aikana asui.

Fonda oli haastateltavana riipivän rehellinen, tärisyttävän terävä, hemmetin hauska – ja häikäisevän kaunis. Edellisen päivän lehdistötilaisuudessa seitsemänkymppinen näyttelijä oli näyttänyt suuren luokan tähdeltä, mutta sviitissään hän vaikutti pienemmältä ja hauraammalta.

Sen jälkeen en ole voinut ajatella Tornia ilman Janea.

Sitä paitsi hotellin ja tähden tarinoissa on yhteistä: molempiin mahtuu huippuhetkien lisäksi koettelemuksia. Siinä missä Fonda on korjannut elämänjälkiä terapiassa ja plastiikkakirurgilla (hän puhui aiheesta avoimesti) Tornin kasvot on kohotettu valtavalla remontilla.

Kahden vuoden suurremontti

”Tämä on kattavin uudistus hotellin historiassa. Remontti kesti reilut kaksi vuotta. Koko hotelli ja sen julkisivu valaistusta myöten on uusittu. Nyt hotelli hohtaa uljaana pimeässäkin”, Solo Sokos Hotel Tornin hotellinjohtaja Juha Maatala kertoo.

Mennään sisään vasta avautuneeseen Torniin.

Hotellin aula on samaan aikaan uljas ja leikkisä. Tumman marmorin sävyttämää interiööriä on kevennetty viettelevällä art deco -tapetilla ja raidallisella jättinojatuolilla. Ja tuolla on veikeä apinanjalkalamppu! Sivupöydissä on Barbapapa-hahmoista tuttu vaaleanpunainen väritys. Upeita ovat myös nojatuolit, joiden nahkaiset pehmusteet ovat kuin istuimien ylle heitettyjä uimapatjoja.

Jos ei seinällä olisi hienoa Elina Brotheruksen teosta, en tietäisi olevani Suomessa.

Ainakaan American Barissa sitä ei uskoisi. Pyöreän baarin kalusteet ovat elegantit ja värit hienostuneet. Varastoista löytyneetPaavo Tynellin suunnittelemat seinävalaisimet kruunaavat visuaalisen elämyksen. American Bar kupolikattoineen saattaa hyvinkin olla Helsingin hienoin baari.

Remontissa hotellin läpikäymien uudistusten lista on pitkä kuin Tornin historia.

”American Bar on tuotu alkuperäiseen paikkaansa kupolin alle, missä välillä oli vastaanotto. Se on nyt tuotu lähemmäs pääovia”, hotellinjohtaja Maatala kertoo.

Pää pilvissä

Yksi Tornin ylpeydenaiheista on omassa ylhäisyydessään sijaitseva Ateljee-baari.

”Se on nyt kaksikerroksinen. Alemmassa eli 12. kerroksessa tarjoillaan all day tea eli iltapäiväteetä pitkin päivää.”

Teetä pitää tietenkin kokeilla. Herkkukärrystä voi valita mieleisimmät suolaiset ja makeat. Minä otan lohileivän, ranskalaistyylisen piiraan ja suklaakakkua sekä suussa sulavan jättitryffelin.

Yhtä paljon kuin herkuista nautin näkymistä. Ateljee Barissa pää on pilvissä, ja kaupunki sykkii jossain allamme. Ikkunasta näkee, kuinka Silja Serenade lipuu kaukaisuudessa kohti Tukholmaa ja sininen meri hohtaa. Onko Helsingin edustalla tosiaan noin paljon luotoja?

Esikuvana pilvenpiirtäjät

Hotelli Torni kohosi pääkaupungin maamerkiksi vuonna 1931. Arkkitehtitoimisto Jung & Jung suunnitteli hotellin, jonka esikuvana olivat 1920-luvun amerikkalaiset pilvenpiirtäjät. Myöhemmin Torniin liitettiin viereinen asuintalo, mikä teki hotellista eri tyylilajien yhdistelmän: rappukäytävissä on runollista jugendia, ja itse torni on jämäkkää klassismia höystettynä upealla art decolla.

Sadan huoneen hotellissa oli useita ravintoloita. Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola avattiin Tornissa vuonna 1953. Siellä tarjoiltiin esimerkiksi eksoottista pääskysenpesäkeittoa. Vuosikymmenten kuluessa Tornissa on päässyt maistamaan myös esimerkiksi balkanilaista ja espanjalaista ruokaa.

Nyt Yrjönkadun ja Kalevankadun kulmassa on OR-niminen viinibaari ja brasserie, jossa voi nautiskella esimerkiksi ostereita. Kokki asettelee annokset asiakkaiden edessä tiskillä, ja ainakin tänään moni näyttää mielivän tartar-pihviä.

Hotellilla oli kohtalonkin hetkiä

Ja kuulkaa ihmettä: Torni oli Suomen ensimmäinen sähköistetty hotellirakennus. Osassa hotellihuoneista oli oma jopa kylpyhuone. Se oli ennen kuulumatonta, sillä hotellihuoneisiin rakennetuista kylpyhuoneista tuli Suomessa arkipäivää vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Torni imi vieraikseen poliittista eliittiä, filmitähtiä ja kulttuuriväkeä. Täällä ovat yöpyneet esimerkiksi Pariisin valloittanut tanssisensaatio Josephine Baker, Britannian prinssi Philip sekä kirjailijat Jean-Paul Sartre ja John Irwing – omista olavivirroistamme, marsalkkamannerheimeistamme ja urhokalevakekkosistamme puhumattakaan.

Torni on kokenut myös kohtalonhetket. Toisen maailmansodan melskeissä sen ottivat haltuunsa natsi-Saksan upseerit, ja myöhemmin sinne majoittui Neuvostoliiton valvontakomissio.

Remontissa Tornin historiaa on säilytetty, ja esimerkiksi jugend-puolen rappukäytävien ihastuttavat lasimaalaukset ovat alkuperäiset. Hotellin vanha veräjähissikin on paikallaan, samoin Ateljee Barin kapoiset kierreportaat. Ateljee-baarin katossa on yhä aukko, joka rakennettiin saksalaista Graf Zeppelin -ilmalaivaa varten. Ajatus oli, että Helsingin yllä leijuneet matkailijat olisivat voineet piipahtaa Tornissa cocktaileilla. Mutta Zeppelin ei laskeutunut Tornin huipulle eikä kulkuaukkoa käytetty.

Ylellisyyttä ja mukavuutta

Tornin huoneet on sisustettu tyylillä, onhan uudistajana toiminut erehtymättömästä silmästään tunnettu sisustusarkkitehti Joanna Laajisto. Hän on loihtinut huoneisiin rauhoittavan ja ajattoman tunnelman, jossa ylellisyys yhdistyy mukavuuteen. Tornin kansainvälinen, boheemi ja taiteellinen sielu on tuotu 2020-luvulle.

Minun huoneessani katto on korkealla ja sänky niin leveä, että siihen mahtuisi koko Sykön suku. Kylpyhuoneessa on tassuamme, ja vietän ihanan loppuillan kuumassa kylvyssä.

Aamulla istun huoneen viehättävässä erkkerissä, kuuntelen ulkoa kuuluvaa lintujen laulua ja ihmettelen Helsingin ääniä. Kunnes on aika laskeutua arkeen ja osaksi kaupungin kuhinaa.

Solo Sokos Hotel Torni

Hotellissa on 154 huonetta, joista 15 on sviittejä.

Piccolo-palvelun lisäksi tarjolla on esimerkiksi laukun purkamis- ja pakkaamispalvelu.

Hotellin pääravintola OR Restaurant & Bar on kala- ja kasvispainotteinen brasserie ja viinibaari. Baareja on kolme: Ateljee Bar, American Bar sekä irlantilaishenkinen O’Malleys.

Maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvataidetta on paljon, ja Petri Alanko on säveltänyt hotellille oman musiikin.

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta