Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Puetko koirallesi talviasun? Tämän se voi paljastaa sinusta, kertoo professori

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Maija Astikainen
Julkaistu: 12.2.2024
|
Muokattu: 26.2.2024
Muodikkaaseen asuun puettu lemmikki kertoo jotakin myös sen pukijasta, sanoo muotiprofessori Annamari Vänskä. Hänen mukaansa suomalaiset kuitenkin pukevat koiriaan samalla tavalla kuin itseään: niidenkin asut ovat ennen kaikkea käytännönläheisiä.

Kun Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä oli Japanissa 2010-luvun alussa, hän koki tokiolaisessa ostoskeskuksessa todellisen yllätyksen.

Lastenvaatteiden ohessa kuluttajille myytiin koirille tarkoitettuja tuotteita – kynsilakkoja, asuja, korvakoruja ja vaippoja. Kauppakeskuksesta löytyi koirille jopa omat sovituskoppinsa.

Kun Vänskä kyseli paikallisilta, miksi koirat tarvitsivat asuja ja vaippoja, japanilaiset kertoivat, että se oli tapa peittää koirien alastomuutta.

Näky herätti Vänskässä niin ristiriitaisia tunteita, että hän päätyi myöhemmin tutkimaan koirien muotia ja lemmikkien inhimillistämistä.

Muodin tutkimuksen professorin mukaan puemme koiria, paitsi käytännön syistä, myös kertoaksemme jotakin itsestämme.

Näin oli jo 1700-luvulla, jolloin koirien pitäminen lemmikkeinä oli hyvin korkeaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvien ihmisten etuoikeus.

Seuraavina vuosisatoina ilmiö vain voimistui.

Lemmikeistä tuli ihanteellisen keskiluokkaisen perhe-elämän symboli.

Osa koirista tarvitsee asua

Hoveissa koiria puettiin jo kauan aikaa sitten, mutta viime vuosina myös tavalliset suomalaisperheet ovat asustaneet koiriaan mitä mielikuvituksellisimpiin asuihin.

"Suomalainen lemmikkikulttuuri on keskittynyt erityisesti kestävyyteen ja vastuullisuuteen."

Nykyään on täysin tavallista bongata kadulta pusakkaan puettu pikkukoira tai töppösissä kipittävä karvakaveri.

Vänskä huomauttaa, että suomalaiset pukevat koiriaan samalla tavalla kuin itseään. Lemmikkien asut ovat ennen kaikkea käytännönläheisiä.

”Suomalainen lemmikkikulttuuri on keskittynyt erityisesti kestävyyteen ja vastuullisuuteen”, Vänskä kertoo.

Jos koiralla ei ole aluskarvaa, tai ulkona paukkuu kova pakkanen, koiran pukeminen on myös terveydellisesti perusteltua.

Eläinlääkäri Katariina Thomson Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:sta kertoo, että koirat tarvitsevat talvipakkasilla vaatetusta, jos niiden turkki on ohut tai sitä ei ole lainkaan.

Myös paksuturkkisten koirien tassut saattavat olla kylmänarat, ja tossut ovat tarpeen. Ne suojaavat myös hiekotussoralta ja tiesuolalta.

”Tuuli tai sade lisää kylmyyden tuntua. Jos koira on reippaasti liikkeessä koko ulkoilun ajan, voi vaatetus on kevyempää.”

Luksusmerkkejä myös koirille

Koiranvaate on myös yksi tapa kertoa lemmikinomistajan omasta varallisuudesta tai yhteiskuntaluokasta.

Vänskän mukaan jotkut valitsevat lemmikilleen tutusta logosta tunnetun Louis Vuittonin koiranvaatteet, toiset taas vahakangastakin Barbourin mallistosta. Niitä ei pikkurahalla saa.

Joitakin vuosia sitten koirille järjestettiin New Yorkissa jopa omat muotiviikot.

Koirasta on tullut siis osa kulutuskulttuuria, mikä luo paineita myös lemmikinomistajille.

Erikoisruoat, asusteet tai vaikkapa koirapäiväkodit ovat tulleet Suomeen jäädäkseen.

”Nykyään ajatellaan, että jos ihminen ottaa lemmikin, hänen tulee tarjota sille asioita, joita ei vielä kymmenen vuotta sitten tarjottu”, Vänskä sanoo.

Koiranvaate korostaa koirien inhimillisyyttä

Koirien asuja ihastelleet eivät voi olla huomaamatta yhteyttä pikkukoirien suloisten pukujen ja vauvanvaatteiden välillä.

Vänskä toteaa artikkelissaan New kids on the mall: babyfied dogs as fashionable co-consumers (2013), että monet koiranvaatteet ovat kuoseiltaan ja väreiltään samanlaisia kuin lastenvaatteet.

Muodin tutkimuksen professorin mukaan koiranvaatteiden vauvamaisuudella ja lapsenomaisuudella näytetäänkin korostettavan koirien söpöyttä ja inhimillisyyttä.

"Koira on siis yksi vaihtoehto tehdä perhe."

Koira tuntuu olevan monelle enemmän kuin pelkkä eläin – jotakin ihmisen ja eläimen välillä.

Joissakin maissa koirasta onkin tullut joillekin eräänlainen vaihtoehto vanhemmuudelle.

Uran yhdistäminen omaan elämään on helpompaa, kun kotona odottaa lapsen sijaan koira. Esimerkiksi Japanissa on saatettu edelleen olettaa, että nainen jää naimisiin mentyään kotiin lasten kanssa. Kaikki eivät tätä halua.

”Koira on siis yksi vaihtoehto tehdä perhe”, Vänskä sanoo.

Suomessa Kennelliittoon rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 43 835 koiraa. Lapsia syntyi samana vuonna vähemmän, 43 320.

Valitse aikaa kestävä vaate

Koirien pukeminen herättää ihmisissä ristiriitaisia tunteita. Saako koira olla koira, jos se puetaan lastenvaatteita muistuttavaan asuun?

Vänskä ei pidä koirien pukemista huolestuttavana.

Hän ajattelee, että Suomessa söpöksi puettu koira on yleensä perheenjäsen, jonka tarpeista ja hyvinvoinnista huolehditaan hyvin.

”Koiran pukeminen on täysin ok, jos koira ei sitä vastustele, tai siitä ei ole eläimelle muuta haittaa”, Vänskä sanoo.

Muodin tutkimuksen professori toivoisi, että ihmiset valitsivat koirilleen omaa silmää miellyttäviä, mutta myös ekologisia vaatteita.

Mitä pidempään koiranvaate kestää, sen parempi.

Pue koira itse tehtyyn neuleeseen!

Lue myös

Lisää aiheesta