Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Katin intohimo neulomiseen pitää koiratkin lämpiminä: Sydänvaivainen Eppukin kirmaa hangessa villapaidan turvin

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Riikka Hurri
Julkaistu: 5.2.2024
|
Muokattu: 26.2.2024
Sydänvaivainen Eppu-koira jaksaa pienet lenkit kovillakin pakkasilla, kun päällä on pehmeää villaa. Somistautuuko sinunkin koirasi talvella villavaatteisiin?

Kun pakkanen laskee kahteenkymmeneen asteeseen, Joensuussa asuva Kati Norppa ottaa esiin itse neulotut koirien villapaidat. Silloin borderterrieri Otto ja norwichinterrieri Eppu häipyvät paikalta. Sään mukainen pukeutuminen ei ole tämän kaksikon mieleen.

”Tulee mieleen päiväkotiajat, kun vastahakoisiin jalkoihin sullotaan vermeitä”, Kati nauraa ja kertoo vaatettavansa koirat vain tarpeeseen. Hän ei söpöstele koirien pukimilla omaksi ilokseen.

Koirien anturat ovat herkkiä paleltumaan kovalla pakkasella

Neuletakkien lisäksi koirat saavat lämmikettä tassuja suojaavista tossuista. Kati neuloi ensimmäiset villasukat nyt jo edesmenneelle Aatu-koiralle, joka ei suostunut kävelemään ”kaupan tossuissa”. Tossuohjeen hän muokkasi vauvan lapasten mallista. Samalla hyväksi todetulla ohjeella tallustavat nyt myös Otto ja Eppu.

Katin neulomat villatossut joustavat tassun liikkeen mukana ja eristävät kuivaa pakkaslunta ja jäätä. Neuletakki vartalon suojana tuo lisää mukavuutta ja lämpöä talviulkoiluun.

Pukeutumisen jälkeen molemmat koirat ovat tyytyväisiä talviulkoilijoita. 7-kuukauden ikäinen Otto puskee kulmakarvoja myöten lumihangessa, 10-vuotias Eppu ottaa rauhallisemmin.

”Paleleva koira menee suppuun, tärisee ja nostelee jalkojaan. Oleminen on vaikean oloista", Kati kertoo tuntomerkeistä, joista tunnistaa kylmästä kärsivän koiran.

Katin molemmilla koirilla on ohuet villatakit kevyempään talvisäähän ja paksut islantilaisneuleet koviin pakkasiin. Lyhytkarvainen Otto tarvitsee neuleen päälleen myös kovalla tuulella ja vanha herra Eppu suojataan erityisellä rakkaudella.

”Epulla on jo sydänvikaa ja hengitystieongelmia. Lämpimänä pysyminen on tärkeää, niin pystytään tekemään pienetkin lenkit”, Kati sanoo.

Tekemällä oppii

Kati on himoneuloja, jonka puikoilta syntyy niin huiveja, puseroita, kirjoneuleita kuin sukkiakin. Aloittelijoita hän kannustaa aloittamaan helpoista malleista. Koiran neule on yksinkertaisuudessaan suora putkilo, jossa on resori ja aukot tassuille.

Hyvä neule suojaa rinnan ja kaulan, on riittävän istuva, eikä purista tai lepata. Uroksilla täytyy muistaa myös hygienia-asiat.

”Neulekaistale ei saa ylettää nivusiin saakka, muuten on pissat konkreettisesti housussa!”

Kati käyttää koirien neuleissa yleensä sataprosenttisia villalankoja. Töppösissä hän suosii lankoja, joissa on villan lisäksi vahviketta.

Oton ja Epun pakkaspukeutuminen on jo turvattu, mutta se ei emännän neulomista hillitse.

”Minulla jäi yli maastonvihreää islantilaista villalankaa. Kyllä siitä taitaa Otolle syntyä vielä yksi paita.”

Neuloisitko sinäkin koirallesi talviasun?

Katso ohje koiran neuleeseen ja hanki langat helposti Prisma.fi:stä.

Lue myös

Lisää aiheesta